Честитка СКД Сава Савезу поводом високог јубилеја

Честитка СКД Сава Савезу поводом високог јубилеја

За  високи јубилеј, 25 година плодног и  успјешног рада Савеза српских друштава Словеније, честитке прије свега свим визионарима који су 1995. окупили  у најтежим условима, тада регистрована српска друштва под један кров. Иако је у почетним годинама сав рад био сконцентрисан на хуманитарне активности, јер других пројеката није ни било, нити су се могли изводити, јер смо крчили многе политичке, културне препреке, је то био почетак масовног настајања српских друштава у Републици Словенији.

Одмах по регистрацији нашега друштва, СКД Сава из Храстника, смо се укључили у рад ССДС. Доприносом у раду и сарадњи са друштвима покушали смо да уклонимо медијски мрак над српском заједницом, који у другом облику траје и до данас, сарађивали смо на разним округлим столовима о статусу српске заједнице у Словенији, из које ће касније проистећи Декларација о статусу, сви протести од бомбардовања СР Југославије и признања Косова, су били под окриљем ССДС. Била су тешка времена, али стварањем предуслова Савез и друштва су започела многе културне, хуманитарне, спортске манифестације, није се заборавила ни школа српског језика, излазе прве Српске новине „Мостови”.

Црква св. Арханђела Гаврила у Рашкој, побратимљеном мјесту са Храстником


Размјењивали смо идеје, преносили знања  како радити у локаним заједницама и успјели смо. Иако се број српских организација сваке године увећавао били смо свјесни да је заради различитих интереса реално било  очекивати да  у  ССДС неће бити сва друштва, али су најбоља и највећа  сигурно ту, друштва која окупљају највише чланова и која су најмасовнија, друштва са највише различитих пројеката. Савез српских друштава Словеније је до данас остао највећа организација, са јасном визијом очувања идентитета српске заједнице у Републици Словенији. ССДС остаје кровна организација, призната од многих релевантних институција, иако је  у посљедњим годинама  Савез изложен притисцима, уцјенама, омаловажавањима од ствараоца неких других савеза, који су себи одмах дали за право да представљају српску заједницу у Словенији и подјељују статус кровне организација Срба у Словенији, али архив и хиљаде пројеката Савеза и друштава се не може избрисати.


Галерија признања и захвалница стечених у протеклим деценијама рада:

Можда се у овом свечаном тренутку не треба превише обазирати на њих, али треба јасно казати да се наш пут наставља, јер резултат Савеза и друштава је само оно што се памти, да не пристајемо на омаловажавање. Савез и већина друштава има статус друштава у јавном интересу на подручју културе, јер је  мукотрпни  рад  препознало и Министарство културе Републике Словеније. Можда би то требало да препозна  још неко други,  јер  смо способни да се одупремо свим изазовима, што смо много пута и показали да се преко ноћи не може покушавати уништавати СДСС од политичних дилетаната и културних незналица. Томе треба додати и многа висока признања која су друштва добила у својим локалним заједницама, гдје су већина веома цијењена друштва од стране општинских управа.

У име свих чланова и пријатеља Српског културног друштва „Сава” Храстник искрене честитке за високи јубилеј.

Цвијетин Нешковић , председник СКД Сава

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније