Čestitka SKD Sava Savezu povodom visokog jubileja

Čestitka SKD Sava Savezu povodom visokog jubileja

Za  visoki jubilej, 25 godina plodnog i  uspješnog rada Saveza srpskih društava Slovenije, čestitke prije svega svim vizionarima koji su 1995. okupili  u najtežim uslovima, tada registrovana srpska društva pod jedan krov. Iako je u početnim godinama sav rad bio skoncentrisan na humanitarne aktivnosti, jer drugih projekata nije ni bilo, niti su se mogli izvoditi, jer smo krčili mnoge političke, kulturne prepreke, je to bio početak masovnog nastajanja srpskih društava u Republici Sloveniji.

Odmah po registraciji našega društva, SKD Sava iz Hrastnika, smo se uključili u rad SSDS. Doprinosom u radu i saradnji sa društvima pokušali smo da uklonimo medijski mrak nad srpskom zajednicom, koji u drugom obliku traje i do danas, sarađivali smo na raznim okruglim stolovima o statusu srpske zajednice u Sloveniji, iz koje će kasnije proisteći Deklaracija o statusu, svi protesti od bombardovanja SR Jugoslavije i priznanja Kosova, su bili pod okriljem SSDS. Bila su teška vremena, ali stvaranjem preduslova Savez i društva su započela mnoge kulturne, humanitarne, sportske manifestacije, nije se zaboravila ni škola srpskog jezika, izlaze prve Srpske novine „Mostovi”.

Crkva sv. Arhanđela Gavrila u Raškoj, pobratimljenom mjestu sa Hrastnikom


Razmjenjivali smo ideje, prenosili znanja  kako raditi u lokanim zajednicama i uspjeli smo. Iako se broj srpskih organizacija svake godine uvećavao bili smo svjesni da je zaradi različitih interesa realno bilo  očekivati da  u  SSDS neće biti sva društva, ali su najbolja i najveća  sigurno tu, društva koja okupljaju najviše članova i koja su najmasovnija, društva sa najviše različitih projekata. Savez srpskih društava Slovenije je do danas ostao najveća organizacija, sa jasnom vizijom očuvanja identiteta srpske zajednice u Republici Sloveniji. SSDS ostaje krovna organizacija, priznata od mnogih relevantnih institucija, iako je  u posljednjim godinama  Savez izložen pritiscima, ucjenama, omalovažavanjima od stvaraoca nekih drugih saveza, koji su sebi odmah dali za pravo da predstavljaju srpsku zajednicu u Sloveniji i podjeljuju status krovne organizacija Srba u Sloveniji, ali arhiv i hiljade projekata Saveza i društava se ne može izbrisati.


Galerija priznanja i zahvalnica stečenih u proteklim decenijama rada:

Možda se u ovom svečanom trenutku ne treba previše obazirati na njih, ali treba jasno kazati da se naš put nastavlja, jer rezultat Saveza i društava je samo ono što se pamti, da ne pristajemo na omalovažavanje. Savez i većina društava ima status društava u javnom interesu na području kulture, jer je  mukotrpni  rad  prepoznalo i Ministarstvo kulture Republike Slovenije. Možda bi to trebalo da prepozna  još neko drugi,  jer  smo sposobni da se odupremo svim izazovima, što smo mnogo puta i pokazali da se preko noći ne može pokušavati uništavati SDSS od političnih diletanata i kulturnih neznalica. Tome treba dodati i mnoga visoka priznanja koja su društva dobila u svojim lokalnim zajednicama, gdje su većina veoma cijenjena društva od strane opštinskih uprava.

U ime svih članova i prijatelja Srpskog kulturnog društva „Sava” Hrastnik iskrene čestitke za visoki jubilej.

Cvijetin Nešković , predsednik SKD Sava

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije