Српско друштво Сава из Храстника активно ниже догађаје

Српско друштво Сава из Храстника активно ниже догађаје

Сви смо једна генерација

Српско културно друштво „Сава” Храстник на двадесетом Фестивалу за Треће животно доба у Љубљани

Наше друштво се и  ове године одазвало позиву за учешће на фестивалу. То је био 20. јубиларни Фестивал и највећи фестивал старијих у Европи. Фестивал је трајао три дана  од 29. септембра до  01. октобра 2021. у Цанкаревом дому.

У храму словенске културе било је весело, разиграно и распјевано . Преставило се је 1.200 учесника у културном програму.

С обзиром на ковидну ситуацију и на протесте који су се догађали по граду био је велики број гледалаца. Уз поштовање одлука НИЈЗ све се одвијало по плану организатора.

Чланови нашег Српског културног друштва „Сава” из Храстника су на отвореној сцени приказали дио српске културе.

Фолклорна група се преставила са играма из околине Београда.

Пјевачке групе са традиционалним српским пјесмама из Београдске Посавине и Косова. Кроз пјесму и игру смо достојанствено преставили српску културу у Словенији.

Добили смо нове идеје за цјеловито представљање друштва и српске заједнице, тако да ћемо се сљедеће године  преставити са још богатијим програмом.

Фестивал је показао да је важан мост међу генерацијама!

NVO GRE V ŠOLO – невладина организација иде у школу

У  Храстнику се одвија занимљив пројекат друштва СКД „Сава” за ученике Основне школе Храстник. Ученицима школе је представљено дјеловање друштва. У пројекту судјелује 120 ученика Основне школе Храстник. Наше менторке Снежана, Карми, Александра, Вела су ученицима пренијеле само дио знања и српске културе кроз пјесму и игру. На радионицама је кроз пјесму и игру приказан дио игара из Беле Крајине, Лесковца и игара из околине Београда.

Дјеца су врло брзо усвајала игре. Најзанимљивија игра је била „Игра коло у двадесет и два”.

Игра коло, игра коло у двадесет два

У том колу, у том колу лепи Јова игра

Бирај Јово, бирај Јово, кога теби драго

Само немој, само немој, кога немаш радо

Сад се види, сад се зна,  ко се коме допада

Сад се види, сад се зна ко се коме допада.

Покрети ногу, лаки кораци и дјечја пјесма је одзвањала школском двораном. Из дјечјих очију је сијала срећа и задовољство.

Пројект друштва се наставља са основним циљем – долазак младих у друштво. Пројект друштва се ради уз помоћ ЈСКД , Consulte , Регионалног центра НВО Засавске регије, ОШ Хероја Рајка Храстник и ментора друштва Сава.

Први Засавски дјечји сусрет

Ајдʼ поведи весело наше коло шарено

Српско културно друштво „Сава” Храстник у сарадњи са КУД „Засавје” из Трбовља је у суботу, 09. октобра 2021. организовало први Засавски дјечји сусрет.

Обојили смо игром, пјесмом и позориштем наше Засавје и најљепшим звуцима дјечијег смијеха. Слика заиста говори хиљаду ријечи, али никада не може да дочара емоцију сусрета дјеце и фолклора, која је испунила  радне просторе нашег друштва.

Мало музике, мало игре, мало глуме и много смијеха украсило је цијели Храстник, обојило цијелу суботу и загријало сва срца која су била присутна овом догађају.

Сусрет не би тако изгледао кад не би било нашег ментора за фолклор и пјевање Снежане Максимовић, Александре Ковановић и ментора за глуму Ведрана Марчете.

Хвала им што су се потрудили да овај дан буде једна лијепа успомена у дјетињству наших најмлађих чланова.

Ово повезивање смо почели са онима којима је највише повезивање потребно. И напријед ћемо сарађивати са пријатељским КУД „Засавје” из Трбовља, његовати и чувати  пријатељство.

СКД „Сава” Храстник у Постојни

Још један успјешан наступ нашег извођачког ансамбла заједно са женском пјевачком групом

Српско културно друштво „Сава” Храстник одазвало се на позив СПД „Никола Тесла” из Постојне. Учествовали смо на концерту „Поздрав јесени” у суботу, 16. октобра 2021, а у оквиру којег је организовано и представљање Новог Сада, као престонице европске културе.

Пресрећни смо били да идемо на гостовање и дружење. Са пуно љубави до наше традиције и културе кренули смо пут Постојне. На аутобусу смијех, весеље и пјесма.

На концерту се наша женска пјевачка група представила са три традиционалне пјесме: „Језеро вода је”, „Заспо ми је драги на зеленој трави”, „Нас три сестре запјевати знамо”.

Одзвањали су гласови наших чланица, орила се пјесма у Дому културе у Постојни и наравно награђене су громогласним аплаузом.

Наш извођачки фолклорни ансамбл се представио са кореографијом из Београдске Посавине. Чуло се преплитање ногу, опанака, звецкање дуката око врата, цика момака и дјевојака. Публику је подигло и непрестано су одушевљено аплаудирали. Одушевили смо публику пјесмом, игром и  енергијом.

На концерту су се представила и друга друштва: АКУД „Коло” из Копра, СПД „Никола Тесла” Постојна, као домаћин, Полазници школе српског језика из Постојне, МКД „Свети Кирил и Методиј” из Крања, Вокална група „Дива”, КД „Блоке” Постојна, СКД „Марибор” из Марибора, Пјевачки хор „Корона” из Умага и ХКД „Истра”.

Хвала нашим домаћинима на гостопримству, доброј организацији и одличном концерту. Одлично смо се представили, а то је уједно потврда за нас да смо на правом путу и вјетар у леђа да наставимо.

припремила: Славица Трипуновић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније