Srpsko društvo Sava iz Hrastnika aktivno niže događaje

Srpsko društvo Sava iz Hrastnika aktivno niže događaje

Svi smo jedna generacija

Srpsko kulturno društvo „Sava” Hrastnik na dvadesetom Festivalu za Treće životno doba u Ljubljani

Naše društvo se i  ove godine odazvalo pozivu za učešće na festivalu. To je bio 20. jubilarni Festival i najveći festival starijih u Evropi. Festival je trajao tri dana  od 29. septembra do  01. oktobra 2021. u Cankarevom domu.

U hramu slovenske kulture bilo je veselo, razigrano i raspjevano . Prestavilo se je 1.200 učesnika u kulturnom programu.

S obzirom na kovidnu situaciju i na proteste koji su se događali po gradu bio je veliki broj gledalaca. Uz poštovanje odluka NIJZ sve se odvijalo po planu organizatora.

Članovi našeg Srpskog kulturnog društva „Sava” iz Hrastnika su na otvorenoj sceni prikazali dio srpske kulture.

Folklorna grupa se prestavila sa igrama iz okoline Beograda.

Pjevačke grupe sa tradicionalnim srpskim pjesmama iz Beogradske Posavine i Kosova. Kroz pjesmu i igru smo dostojanstveno prestavili srpsku kulturu u Sloveniji.

Dobili smo nove ideje za cjelovito predstavljanje društva i srpske zajednice, tako da ćemo se sljedeće godine  prestaviti sa još bogatijim programom.

Festival je pokazao da je važan most među generacijama!

NVO GRE V ŠOLO – nevladina organizacija ide u školu

U  Hrastniku se odvija zanimljiv projekat društva SKD „Sava” za učenike Osnovne škole Hrastnik. Učenicima škole je predstavljeno djelovanje društva. U projektu sudjeluje 120 učenika Osnovne škole Hrastnik. Naše mentorke Snežana, Karmi, Aleksandra, Vela su učenicima prenijele samo dio znanja i srpske kulture kroz pjesmu i igru. Na radionicama je kroz pjesmu i igru prikazan dio igara iz Bele Krajine, Leskovca i igara iz okoline Beograda.

Djeca su vrlo brzo usvajala igre. Najzanimljivija igra je bila „Igra kolo u dvadeset i dva”.

Igra kolo, igra kolo u dvadeset dva

U tom kolu, u tom kolu lepi Jova igra

Biraj Jovo, biraj Jovo, koga tebi drago

Samo nemoj, samo nemoj, koga nemaš rado

Sad se vidi, sad se zna,  ko se kome dopada

Sad se vidi, sad se zna ko se kome dopada.

Pokreti nogu, laki koraci i dječja pjesma je odzvanjala školskom dvoranom. Iz dječjih očiju je sijala sreća i zadovoljstvo.

Projekt društva se nastavlja sa osnovnim ciljem – dolazak mladih u društvo. Projekt društva se radi uz pomoć JSKD , Consulte , Regionalnog centra NVO Zasavske regije, OŠ Heroja Rajka Hrastnik i mentora društva Sava.

Prvi Zasavski dječji susret

Ajdʼ povedi veselo naše kolo šareno

Srpsko kulturno društvo „Sava” Hrastnik u saradnji sa KUD „Zasavje” iz Trbovlja je u subotu, 09. oktobra 2021. organizovalo prvi Zasavski dječji susret.

Obojili smo igrom, pjesmom i pozorištem naše Zasavje i najljepšim zvucima dječijeg smijeha. Slika zaista govori hiljadu riječi, ali nikada ne može da dočara emociju susreta djece i folklora, koja je ispunila  radne prostore našeg društva.

Malo muzike, malo igre, malo glume i mnogo smijeha ukrasilo je cijeli Hrastnik, obojilo cijelu subotu i zagrijalo sva srca koja su bila prisutna ovom događaju.

Susret ne bi tako izgledao kad ne bi bilo našeg mentora za folklor i pjevanje Snežane Maksimović, Aleksandre Kovanović i mentora za glumu Vedrana Marčete.

Hvala im što su se potrudili da ovaj dan bude jedna lijepa uspomena u djetinjstvu naših najmlađih članova.

Ovo povezivanje smo počeli sa onima kojima je najviše povezivanje potrebno. I naprijed ćemo sarađivati sa prijateljskim KUD „Zasavje” iz Trbovlja, njegovati i čuvati  prijateljstvo.

SKD „Sava” Hrastnik u Postojni

Još jedan uspješan nastup našeg izvođačkog ansambla zajedno sa ženskom pjevačkom grupom

Srpsko kulturno društvo „Sava” Hrastnik odazvalo se na poziv SPD „Nikola Tesla” iz Postojne. Učestvovali smo na koncertu „Pozdrav jeseni” u subotu, 16. oktobra 2021, a u okviru kojeg je organizovano i predstavljanje Novog Sada, kao prestonice evropske kulture.

Presrećni smo bili da idemo na gostovanje i druženje. Sa puno ljubavi do naše tradicije i kulture krenuli smo put Postojne. Na autobusu smijeh, veselje i pjesma.

Na koncertu se naša ženska pjevačka grupa predstavila sa tri tradicionalne pjesme: „Jezero voda je”, „Zaspo mi je dragi na zelenoj travi”, „Nas tri sestre zapjevati znamo”.

Odzvanjali su glasovi naših članica, orila se pjesma u Domu kulture u Postojni i naravno nagrađene su gromoglasnim aplauzom.

Naš izvođački folklorni ansambl se predstavio sa koreografijom iz Beogradske Posavine. Čulo se preplitanje nogu, opanaka, zveckanje dukata oko vrata, cika momaka i djevojaka. Publiku je podiglo i neprestano su oduševljeno aplaudirali. Oduševili smo publiku pjesmom, igrom i  energijom.

Na koncertu su se predstavila i druga društva: AKUD „Kolo” iz Kopra, SPD „Nikola Tesla” Postojna, kao domaćin, Polaznici škole srpskog jezika iz Postojne, MKD „Sveti Kiril i Metodij” iz Kranja, Vokalna grupa „Diva”, KD „Bloke” Postojna, SKD „Maribor” iz Maribora, Pjevački hor „Korona” iz Umaga i HKD „Istra”.

Hvala našim domaćinima na gostoprimstvu, dobroj organizaciji i odličnom koncertu. Odlično smo se predstavili, a to je ujedno potvrda za nas da smo na pravom putu i vjetar u leđa da nastavimo.

pripremila: Slavica Tripunović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije