ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ ВОЈВОДИНЕ И ПРЕДСТАВНИКА ОБА СРПСКА САВЕЗА СЛОВЕНИЈЕ У ПОСЕТИ БЕЛОЈ КРАЈИНИ

Naslovna

ДЕЛЕГАЦИЈЕ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ ВОЈВОДИНЕ И ПРЕДСТАВНИКА ОБА СРПСКА САВЕЗА СЛОВЕНИЈЕ У ПОСЕТИ БЕЛОЈ КРАЈИНИ

извор: Штајерске новице

Делегација Покрајинске Владе Војводине која је боравила у Словенији на позив Савеза Срба Словеније, данас је обишла општину Ново Место и општине Метлику, Чрномељ као и места Милићи, које се налази у Белој Крајини.


Први састанак делегације АП Војводине и Савеза Срба Словеније имале су у општини Ново Место са градоначелником овог града г. Грегором Мацедонијем.
На састанку делегације су разговарале о пројектима које спроводи град Ново Место, евентуалној сарадњи а посебан акценат састанка посвећен је био положају Срба у Новом Месту као и о српском друштву које постоји у овом граду и начинима на које би општина могла да подржи активности које СКД “Ново Место” спроводи.

Састанак делегација


Након посете градоначелнику Новог Места, делегације су обишле Музеј у Метлици, као и музеј у Чрномељу, општинама у Белој Крајини и тако се упутиле у историју ове читаве регије у коју су Срби дошли још давне 1520 године.


Након обиласка музеја, уследио је састанак са председником општине Чрномељ, г. Андрејом Кравшеком. На састанку је било речи о доласку Срба у читаву ову регију, још давне 1520 године, због чега Срби у Словенији данас истичу да припадају аутохтоном делу становништва у Словенији.


Разговарало се о тренутном положају Срба. Делегација АП Војводине истакла је да Влада Војводине велику пажњу усмерава ка положају Срба у Словенији те да ће та пажња у будућем периоду бити још већа.

Председник савеза српских друштава Словеније


Село Милићи које се такође налази у Белој Крајини, село је у ком се налази црква св. Петра и Павла. Тим поводом гости из Војводине, и делегација Срба из Словеније разговарали су са Томиславом Ђорђевићем и Симом Селаковићем, Србима који су заслужни за очување српске традиције у културе у Белој Крајини.
Селаковић и Ђорђевић изнели су документа која су прикупили и која доказују аутохтоност Срба.


Руководство АП Војводине наставља своју посету Словенији, и тим поводом присуствоваће манифестацији коју Савез Срба Словеније и СПД “Никола Тесла” организују у Постојни, а која се одржава у склопу пројекта “Нови Сад – Европска Престоница Културе”.

текст и фото: Раде Бакрачевић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније