DELEGACIJE POKRAJINSKE VLADE VOJVODINE I PREDSTAVNIKA OBA SRPSKA SAVEZA SLOVENIJE U POSETI BELOJ KRAJINI

Naslovna

DELEGACIJE POKRAJINSKE VLADE VOJVODINE I PREDSTAVNIKA OBA SRPSKA SAVEZA SLOVENIJE U POSETI BELOJ KRAJINI

izvor: Štajerske novice

Delegacija Pokrajinske Vlade Vojvodine koja je boravila u Sloveniji na poziv Saveza Srba Slovenije, danas je obišla opštinu Novo Mesto i opštine Metliku, Črnomelj kao i mesta Milići, koje se nalazi u Beloj Krajini.


Prvi sastanak delegacije AP Vojvodine i Saveza Srba Slovenije imale su u opštini Novo Mesto sa gradonačelnikom ovog grada g. Gregorom Macedonijem.
Na sastanku delegacije su razgovarale o projektima koje sprovodi grad Novo Mesto, eventualnoj saradnji a poseban akcenat sastanka posvećen je bio položaju Srba u Novom Mestu kao i o srpskom društvu koje postoji u ovom gradu i načinima na koje bi opština mogla da podrži aktivnosti koje SKD “Novo Mesto” sprovodi.

Sastanak delegacija


Nakon posete gradonačelniku Novog Mesta, delegacije su obišle Muzej u Metlici, kao i muzej u Črnomelju, opštinama u Beloj Krajini i tako se uputile u istoriju ove čitave regije u koju su Srbi došli još davne 1520 godine.


Nakon obilaska muzeja, usledio je sastanak sa predsednikom opštine Črnomelj, g. Andrejom Kravšekom. Na sastanku je bilo reči o dolasku Srba u čitavu ovu regiju, još davne 1520 godine, zbog čega Srbi u Sloveniji danas ističu da pripadaju autohtonom delu stanovništva u Sloveniji.


Razgovaralo se o trenutnom položaju Srba. Delegacija AP Vojvodine istakla je da Vlada Vojvodine veliku pažnju usmerava ka položaju Srba u Sloveniji te da će ta pažnja u budućem periodu biti još veća.

Predsednik saveza srpskih društava Slovenije


Selo Milići koje se takođe nalazi u Beloj Krajini, selo je u kom se nalazi crkva sv. Petra i Pavla. Tim povodom gosti iz Vojvodine, i delegacija Srba iz Slovenije razgovarali su sa Tomislavom Đorđevićem i Simom Selakovićem, Srbima koji su zaslužni za očuvanje srpske tradicije u kulture u Beloj Krajini.
Selaković i Đorđević izneli su dokumenta koja su prikupili i koja dokazuju autohtonost Srba.


Rukovodstvo AP Vojvodine nastavlja svoju posetu Sloveniji, i tim povodom prisustvovaće manifestaciji koju Savez Srba Slovenije i SPD “Nikola Tesla” organizuju u Postojni, a koja se održava u sklopu projekta “Novi Sad – Evropska Prestonica Kulture”.

tekst i foto: Rade Bakračević

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije