Пијукање у СД др Младен Стојановић из Велења

Пијукање у СД др Младен Стојановић из Велења

За Србе је Божић нај радоснији дан.  Због тога и придајемо толики значај и пажњу обичајима повезаним са великим хришћанским празником, Божићом.

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења већ седму годину организује пијукање. Посебна задужења су имали појединци и чланови друштва за припрему и организацију. За сјечу бадњака су ове године задужени Зоран и Јово Јауз. За сламу се побринуо Даворин Грујић који је већ другу годину припрема на свом имању сламу за тај догађај.  Пакетиће су припремили: Лазар Стојанов, Божидар Саламон, Бојана Саламон, Мартина Грабовац, Валентин Грабовац и Нина Мајсторовић.

Бадњак (храстово дрво) у рану зору посјечен и донесен и то све у складу са нашом традицијом и обичајима. Наши чланови су Бадњак окитили и припремили дарове за дјецу. У 10 сати су се окупили сви позвани, дјеца наших чланова и пријатељи, међу којима је било и Словенаца. Програм смо започели са представом у којој су учествовали, Данијела Митровић, Његош Јауз, Параскева Јауз, Лазар Стојанов, Нина Мајсторовић и Алекса Радовановић. После одржане представе за дјецу је услиједило оно најбитније, а то је ПИЈУКАЊЕ, због чега су дјеца највише радовала.

Због великог броја пријављене дјеце одлучили смо да програму додамо и дјечју представу, а организацију је преузела Данијела Митровић. 

Велико и искрено радовање малишана

Велика радост и граја дјеце је почела у тренутку. Дозивали смо их позивом „пипи, пипи, пипи“, а онда смо их обдаривали  бомбонима и орасима које смо за њих бацали по простору на мјеста гдје је била слама. Било је задовољство гледати дјечицу како траже и веселе се нађеним орасима и бомбона. Занимљив податак је то да су многа дјеца су први пут у животу имала контакт са сламом, могло би се рећи да их је овај лијепи обичај приближио природи и баштини и на тај начин.

После тога смо малишане даровали са пакетићима. Гости су били врло задовољни, што само значи да у Друштву добро радимо на очувању обичаја и традиције. Ове године је био одазив врло добар, наиме на пијукање се пријавило 51 дјете.

Битно је истаћи да је за припрему и реализацију овог радосног обичаја на опште задовољство била ангажована већина чланова Друштва.

Текст и фото: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније