Pijukanje u SD dr Mladen Stojanović iz Velenja

Pijukanje u SD dr Mladen Stojanović iz Velenja

Za Srbe je Božić naj radosniji dan.  Zbog toga i pridajemo toliki značaj i pažnju običajima povezanim sa velikim hrišćanskim praznikom, Božićom.

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja već sedmu godinu organizuje pijukanje. Posebna zaduženja su imali pojedinci i članovi društva za pripremu i organizaciju. Za sječu badnjaka su ove godine zaduženi Zoran i Jovo Jauz. Za slamu se pobrinuo Davorin Grujić koji je već drugu godinu priprema na svom imanju slamu za taj događaj.  Paketiće su pripremili: Lazar Stojanov, Božidar Salamon, Bojana Salamon, Martina Grabovac, Valentin Grabovac i Nina Majstorović.

Badnjak (hrastovo drvo) u ranu zoru posječen i donesen i to sve u skladu sa našom tradicijom i običajima. Naši članovi su Badnjak okitili i pripremili darove za djecu. U 10 sati su se okupili svi pozvani, djeca naših članova i prijatelji, među kojima je bilo i Slovenaca. Program smo započeli sa predstavom u kojoj su učestvovali, Danijela Mitrović, Njegoš Jauz, Paraskeva Jauz, Lazar Stojanov, Nina Majstorović i Aleksa Radovanović. Posle održane predstave za djecu je uslijedilo ono najbitnije, a to je PIJUKANJE, zbog čega su djeca najviše radovala.

Zbog velikog broja prijavljene djece odlučili smo da programu dodamo i dječju predstavu, a organizaciju je preuzela Danijela Mitrović. 

Veliko i iskreno radovanje mališana

Velika radost i graja djece je počela u trenutku. Dozivali smo ih pozivom „pipi, pipi, pipi“, a onda smo ih obdarivali  bombonima i orasima koje smo za njih bacali po prostoru na mjesta gdje je bila slama. Bilo je zadovoljstvo gledati dječicu kako traže i vesele se nađenim orasima i bombona. Zanimljiv podatak je to da su mnoga djeca su prvi put u životu imala kontakt sa slamom, moglo bi se reći da ih je ovaj lijepi običaj približio prirodi i baštini i na taj način.

Posle toga smo mališane darovali sa paketićima. Gosti su bili vrlo zadovoljni, što samo znači da u Društvu dobro radimo na očuvanju običaja i tradicije. Ove godine je bio odaziv vrlo dobar, naime na pijukanje se prijavilo 51 djete.

Bitno je istaći da je za pripremu i realizaciju ovog radosnog običaja na opšte zadovoljstvo bila angažovana većina članova Društva.

Tekst i foto: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije