Одржана 24. редовна годишња изборна скупштина Свеза српских друштава Словеније на којој је изабрано ново вођство Савеза

Одржана 24. редовна годишња изборна скупштина Свеза српских друштава Словеније на којој је изабрано ново вођство Савеза

Скупштина је одржана у недјељу, 31. марта 2019. у Љубљани, уз присуство 45 делегата из 15 друштава која су чланови Савеза српских друштава Словеније. На почетку рада скупштине мр Драго Војводић, досадашњи предсједник ССДС, поздравио је делегате и предложио органе скупштине, прво радно предсједништво у саставу: Крстан Шућур из СКД „Петар Кочић”, предсједник радног предсједништва, Недељка Стубичар из ПКУД „Свети Никола” Марибор и Мирослав мартић из КПСХД „Вук Караџић” Радовљица, чланови. Верификациону и кандидациону комисију чинили су Митар Вујиновић из КД „Брдо” Крањ, Остоја Бубњевић из СКД „Ново Место” из Новог Места и Милош Милић из СКПД „Свети Сава” Крањ. Записничар је био Душан Јовановић из СКПД „Свети Сава” Крањ.

Након избора радних органа скупштине приступило се гласању о дневном реду, а затим су на ред дошле и остале тачке дневног реда, а као прве извјештаји. Извјештај о раду Извршног одбора у 2018. години, односно од задње скупштине, поднио је мр Драго Војводић и истакао реализоване пројекте као и друге активности Савеза. У одсутности Драгана Савића, предсједника Надзорног одбора, извјештај је прочитао Крстан Шућур. Извјештај о финансијском пословању поднио је Душан Јовановић, секретар и благајник ССДС, а Данијела Пећанац је поднијела извјештај Суда части.

Послије поднесених извјештаја услиједила је дискусија у којој је учествовала већина присутних делегата из свих друштава. Делегати су расправљали и постављали питања о свему томе што је рађено у протеклом периоду, упућено је подоста негативних критика, чак и за пројекте који су били веома успјешно урађени, као што су Новине српске „Мостови” и Фестивал фолклорних група, као и цјелокупна дјелатност Савеза. Након веома бучне и на моменте мучне дискусије усвојени су сви извјештаји.

Дошао је ред и на избор нових органа Савеза српских друштава Словеније, а друштва су имала могућност да предлажу своје кандидате за све функције и органе Савеза још прије одржавања скупштине. С обзиром на то да су била два кандидата за предсједника, и то Златомир Бодирожа из КД „Брдо” Крањ и Марко Сладојевић из СКУД „Видовдан”, скупштина је одлучила да гласање за предсједника буде тајно. Прије гласања оба кандидата су представила свој програм дјеловања Савеза у наредном периоду. Верификационо кандидациона комисија подијелила је гласачке листиће и приступило се гласању, а након тога јавном пребројавању гласова. Златомир Бодирожа је добио 26 гласова, или 57,78%, а Марко Сладојевић 19 гласова или 42,22%, чиме је нови предсједник Савеза српских друштава Словеније постао Златомир Бодирожа.

Гласање за два потпредсједника Савеза било је јавно, а кандидати су били Јово Јауз из СД „Др Младен Стојановић” Велење, Јасмина Крапше из СКД „Марибор” из Марибора и Душан Јовановић из СКПД „Свети Сава” Крањ, а за потпредсједнике изабрани су Јово Јауз и Душан Јовановић који су добили по 27 гласова, испред Јасмине Крапше са 19 гласова.

Скупштина је једногласно, гласовима свих делегата, изабрала Надзорни одбор у саставу: Синиша Живковић из СКД „Слога” Нова Горица, Младен Миливојевић из СКД „Марибор” Марибор и Славко Павловић из КУД „Младост” Љубљана, затим исто тако једногласно Суд части у саставу: Данијела Пећанац из СКД „Марибор” Марибор, Сњежана Бранисављевић из СКД „Ново Место” Ново Место и Недељка Стубичар из ПКУД „Свети Никола” Марибор. Изабран је и Извршни одбор, исто тако гласовима свих делегата, у саставу: Бранко Бајић из АКУД „Коло” Копар, Златомир Бодирожа из КД „Брдо” Крањ, Милан Стојановић из КПСХД „Вук Караџић” Радовљица, Драго Војводић из КУД „Младост” Љубљана, Милош Богдановић из ПКУД „Свети Никола” Марибор, Јово Јауз из СД „Др Младен Стојановић” Велење, Остоја Бубњевић из СКД „Ново Место” Ново Место, Илија Јанковић из СКД „Слога” Нова Горица, Раде бакрачевић из СКД „Штајерска заједница” Марибор, Јасмина Крапше из СКД „Марибор” Марибор, Крстан Шућур из СКД „Петар Кочић” Крањ, Цвијетин Нешковић из СКД „Сава” Храстник, Душан Јовановић из СКПД „Свети Сава” Крањ, Мирјана Ћосић из СКУД „Видовдан” Љубљана и Милош Демоњић из СПД „Никола Тесла” Постојна.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније