Održana 24. redovna godišnja izborna skupština Sveza srpskih društava Slovenije na kojoj je izabrano novo vođstvo Saveza

Održana 24. redovna godišnja izborna skupština Sveza srpskih društava Slovenije na kojoj je izabrano novo vođstvo Saveza

Skupština je održana u nedjelju, 31. marta 2019. u Ljubljani, uz prisustvo 45 delegata iz 15 društava koja su članovi Saveza srpskih društava Slovenije. Na početku rada skupštine mr Drago Vojvodić, dosadašnji predsjednik SSDS, pozdravio je delegate i predložio organe skupštine, prvo radno predsjedništvo u sastavu: Krstan Šućur iz SKD „Petar Kočić”, predsjednik radnog predsjedništva, Nedeljka Stubičar iz PKUD „Sveti Nikola” Maribor i Miroslav martić iz KPSHD „Vuk Karadžić” Radovljica, članovi. Verifikacionu i kandidacionu komisiju činili su Mitar Vujinović iz KD „Brdo” Kranj, Ostoja Bubnjević iz SKD „Novo Mesto” iz Novog Mesta i Miloš Milić iz SKPD „Sveti Sava” Kranj. Zapisničar je bio Dušan Jovanović iz SKPD „Sveti Sava” Kranj.

Nakon izbora radnih organa skupštine pristupilo se glasanju o dnevnom redu, a zatim su na red došle i ostale tačke dnevnog reda, a kao prve izvještaji. Izvještaj o radu Izvršnog odbora u 2018. godini, odnosno od zadnje skupštine, podnio je mr Drago Vojvodić i istakao realizovane projekte kao i druge aktivnosti Saveza. U odsutnosti Dragana Savića, predsjednika Nadzornog odbora, izvještaj je pročitao Krstan Šućur. Izvještaj o finansijskom poslovanju podnio je Dušan Jovanović, sekretar i blagajnik SSDS, a Danijela Pećanac je podnijela izvještaj Suda časti.

Poslije podnesenih izvještaja uslijedila je diskusija u kojoj je učestvovala većina prisutnih delegata iz svih društava. Delegati su raspravljali i postavljali pitanja o svemu tome što je rađeno u proteklom periodu, upućeno je podosta negativnih kritika, čak i za projekte koji su bili veoma uspješno urađeni, kao što su Novine srpske „Mostovi” i Festival folklornih grupa, kao i cjelokupna djelatnost Saveza. Nakon veoma bučne i na momente mučne diskusije usvojeni su svi izvještaji.

Došao je red i na izbor novih organa Saveza srpskih društava Slovenije, a društva su imala mogućnost da predlažu svoje kandidate za sve funkcije i organe Saveza još prije održavanja skupštine. S obzirom na to da su bila dva kandidata za predsjednika, i to Zlatomir Bodiroža iz KD „Brdo” Kranj i Marko Sladojević iz SKUD „Vidovdan”, skupština je odlučila da glasanje za predsjednika bude tajno. Prije glasanja oba kandidata su predstavila svoj program djelovanja Saveza u narednom periodu. Verifikaciono kandidaciona komisija podijelila je glasačke listiće i pristupilo se glasanju, a nakon toga javnom prebrojavanju glasova. Zlatomir Bodiroža je dobio 26 glasova, ili 57,78%, a Marko Sladojević 19 glasova ili 42,22%, čime je novi predsjednik Saveza srpskih društava Slovenije postao Zlatomir Bodiroža.

Glasanje za dva potpredsjednika Saveza bilo je javno, a kandidati su bili Jovo Jauz iz SD „Dr Mladen Stojanović” Velenje, Jasmina Krapše iz SKD „Maribor” iz Maribora i Dušan Jovanović iz SKPD „Sveti Sava” Kranj, a za potpredsjednike izabrani su Jovo Jauz i Dušan Jovanović koji su dobili po 27 glasova, ispred Jasmine Krapše sa 19 glasova.

Skupština je jednoglasno, glasovima svih delegata, izabrala Nadzorni odbor u sastavu: Siniša Živković iz SKD „Sloga” Nova Gorica, Mladen Milivojević iz SKD „Maribor” Maribor i Slavko Pavlović iz KUD „Mladost” Ljubljana, zatim isto tako jednoglasno Sud časti u sastavu: Danijela Pećanac iz SKD „Maribor” Maribor, Snježana Branisavljević iz SKD „Novo Mesto” Novo Mesto i Nedeljka Stubičar iz PKUD „Sveti Nikola” Maribor. Izabran je i Izvršni odbor, isto tako glasovima svih delegata, u sastavu: Branko Bajić iz AKUD „Kolo” Kopar, Zlatomir Bodiroža iz KD „Brdo” Kranj, Milan Stojanović iz KPSHD „Vuk Karadžić” Radovljica, Drago Vojvodić iz KUD „Mladost” Ljubljana, Miloš Bogdanović iz PKUD „Sveti Nikola” Maribor, Jovo Jauz iz SD „Dr Mladen Stojanović” Velenje, Ostoja Bubnjević iz SKD „Novo Mesto” Novo Mesto, Ilija Janković iz SKD „Sloga” Nova Gorica, Rade bakračević iz SKD „Štajerska zajednica” Maribor, Jasmina Krapše iz SKD „Maribor” Maribor, Krstan Šućur iz SKD „Petar Kočić” Kranj, Cvijetin Nešković iz SKD „Sava” Hrastnik, Dušan Jovanović iz SKPD „Sveti Sava” Kranj, Mirjana Ćosić iz SKUD „Vidovdan” Ljubljana i Miloš Demonjić iz SPD „Nikola Tesla” Postojna.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije