НАШ ГЛАС ПРИДОБИО СТРУЧНУ ПОМОЋ – ЈЕДНОГОДИШЊЕ МЕНТОРСТВО УРЕДНИКА ИЗ СРБИЈЕ

НАШ ГЛАС ПРИДОБИО СТРУЧНУ ПОМОЋ – ЈЕДНОГОДИШЊЕ МЕНТОРСТВО УРЕДНИКА ИЗ СРБИЈЕ

фото:  УНС | Д. Добрила

 

У децембру 2017. године је Удружење новинара Србије расписало конкурс за подршку намијењеној српским медијима који се баве извјештавањем у дијаспори и региону. Пружање подршке је најављено на Осмој медијској конференцији дијаспоре и Срба у региону у октобру 2017. године у просторима прес-центра УНС-а у Београду.

На конференцији су били присутни и полазници обуке веб новинарства, између осталих и Миодраг Кондић, новинар Нашег гласа – часописа КД Брдо из Крања.

Менторство се реализује уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Коначну одлуку о избраном сајту доноси стручна комисија која је ове године сматрала да је Наш глас сајт вриједан пажње новинарског стручњака.

Главни уредник Нашег гласа  је успоставио сарадњу са менторицом Виолетом Јованов Пештанац, одговорном уредницом независног информативног портала Панчево – мој крај. Виолета је признати стручњак на подручју интернетног новинарства и добитница је бројних награда за минули рад и новинарска достигнућа.

 

Наш глас је ревијално гласило које се бави темама везаним за Србе у Словенији. Сајт има постављене циљеве:

  • доприношење очувању језика, кључног обиљежја културног идентитета
  • проширивање сарадње и увезивање са другим културним организацијама
  • представљање српске културе заједници средине у којој дјелујемо
  • унапређење сарадње и информисаности са организацијама из матичне државе

 

Уредништво успоставља сарадњу и дописништво са другим друштвима у Словенији. Од посебног значаја је тијесна сарадња са Мостовима,  часописом Савеза српских друштава Словеније. Душан Јовановић је главни уредник Мостова и редовно обогаћује Наш глас својим новинарским прилозима. Кондић и Јовановић сматрају да је Наш глас као електронски медиј својеврсна надградња Мостовима који излазе у свом штампаном облику.

Исто тако је важна сарадња са Штајерским новицама. Аутор Штајерских новица је Раде Бакрачевић, дугогодишњи новинар и коментатор догађаја,  који је такође добитник бројних награда.

„Срби у Словенији имају јако велики интелектуални и новинарски потенцијал. Протоком информација, удруживањем бројних организацијских фрагмената као што су удружења и друштава би настала заједница са завидним друштвеним значајем. То је дуготрајан, али не и неостварив процес“ истиче Кондић наводећи да је јако важно да  остала културна друштва препознају прилику за промоцију у Нашем гласу, те да се укључе у рад градећи на тај начин мрежу дописништва.

Нека се Наш глас далеко чује!

текст: Миодраг Кондић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније