NAŠ GLAS PRIDOBIO STRUČNU POMOĆ – JEDNOGODIŠNJE MENTORSTVO UREDNIKA IZ SRBIJE

NAŠ GLAS PRIDOBIO STRUČNU POMOĆ – JEDNOGODIŠNJE MENTORSTVO UREDNIKA IZ SRBIJE

foto:  UNS | D. Dobrila

 

U decembru 2017. godine je Udruženje novinara Srbije raspisalo konkurs za podršku namijenjenoj srpskim medijima koji se bave izvještavanjem u dijaspori i regionu. Pružanje podrške je najavljeno na Osmoj medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu u oktobru 2017. godine u prostorima pres-centra UNS-a u Beogradu.

Na konferenciji su bili prisutni i polaznici obuke veb novinarstva, između ostalih i Miodrag Kondić, novinar Našeg glasa – časopisa KD Brdo iz Kranja.

Mentorstvo se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Konačnu odluku o izbranom sajtu donosi stručna komisija koja je ove godine smatrala da je Naš glas sajt vrijedan pažnje novinarskog stručnjaka.

Glavni urednik Našeg glasa  je uspostavio saradnju sa mentoricom Violetom Jovanov Peštanac, odgovornom urednicom nezavisnog informativnog portala Pančevo – moj kraj. Violeta je priznati stručnjak na području internetnog novinarstva i dobitnica je brojnih nagrada za minuli rad i novinarska dostignuća.

 

Naš glas je revijalno glasilo koje se bavi temama vezanim za Srbe u Sloveniji. Sajt ima postavljene ciljeve:

  • doprinošenje očuvanju jezika, ključnog obilježja kulturnog identiteta
  • proširivanje saradnje i uvezivanje sa drugim kulturnim organizacijama
  • predstavljanje srpske kulture zajednici sredine u kojoj djelujemo
  • unapređenje saradnje i informisanosti sa organizacijama iz matične države

 

Uredništvo uspostavlja saradnju i dopisništvo sa drugim društvima u Sloveniji. Od posebnog značaja je tijesna saradnja sa Mostovima,  časopisom Saveza srpskih društava Slovenije. Dušan Jovanović je glavni urednik Mostova i redovno obogaćuje Naš glas svojim novinarskim prilozima. Kondić i Jovanović smatraju da je Naš glas kao elektronski medij svojevrsna nadgradnja Mostovima koji izlaze u svom štampanom obliku.

Isto tako je važna saradnja sa Štajerskim novicama. Autor Štajerskih novica je Rade Bakračević, dugogodišnji novinar i komentator događaja,  koji je takođe dobitnik brojnih nagrada.

„Srbi u Sloveniji imaju jako veliki intelektualni i novinarski potencijal. Protokom informacija, udruživanjem brojnih organizacijskih fragmenata kao što su udruženja i društava bi nastala zajednica sa zavidnim društvenim značajem. To je dugotrajan, ali ne i neostvariv proces“ ističe Kondić navodeći da je jako važno da  ostala kulturna društva prepoznaju priliku za promociju u Našem glasu, te da se uključe u rad gradeći na taj način mrežu dopisništva.

Neka se Naš glas daleko čuje!

tekst: Miodrag Kondić

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije