Kрсна слава српског друштва у Велењу: Мратиндан

Мратиндан

Kрсна слава српског друштва у Велењу: Мратиндан

Дани од Ђурђица до светог Мрате у народном календару старих Срба називају се мратинци односно вучји дани, јер је свети Мрата заштитник вукова.

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења прославило 24. новембра 2021 своју крсну славу Мратиндан. Слава је прослављена у кругу чланова друштва у просторијама друштва »српски дом«. Kо што многи не знају, а ми знамо колико је слава важна у српском народу, зато је своје мјесто и нашла на UNESCO-вој листи нематеријалне културне баштине. Опширније о томе можете прочитати на прилогу о Српској слави на UNESCO листи.

Славски обред обављен је уз славску свијећу, кољиво, славски колач, црвено вино, тамјан и остале симболе славе. Овогодишњи обред дизања славе се одвијао без присуства свештеника због већ познатог разлога, а то је корона вируса и ограничења, која су нам наметнута. Обред ломљена славског колача, по нашим обичајима, су обавили  Алекса Радовановић, Војислав Стојановић, Зоран Јауз, Илија Томић, Михаило Урошевић и  Јово Јауз уз присутне остале чланове друштва. После завршеног обреда Зоран Јауз захвалио се свим члановима који су се одазвали и уљепшали тај, нама значајан, ведар и срећан дан.

Након тога је уследијо славски ручак и дружење уз традиционално српско пјевање и примјерно обиљежавање крсног имена св Мрата. Ту су били присутни и наши чланови који су Словенци и први пут су били присутни на слави.  Испраћај чланова од стране протекао је уз захвалност да се догодине опет окупимо.

фото: Профимедиа

За Мратиндан и Мратинце се вежу бројни народни обичаји и легенде, а као занимљивост издвајамо неке чињенице.


Свети мученик Стефан Урош III Немањић, познат као Стефан Дечански, син је краља Милутина и отац цара Душана, oслепљен, пет година провео је као заточеник у Цариграду, задивљујући својом мудрошћу и кроткошћу. Како учи православље, када се навршило пет година тамновања, јавио му се свети Никола и вратио му вид. Зато је  овај празник заветни дан за све који болују од очних болести.

У знах захвалности, свети Стефан подигао је храм Високи Дечани, испод Проклетија код Пећи, у којем почивају његове свете мошти. Некада се на овај дан у народу прослављао Свети Мартин. Црквеном одлуком на овај дан премештена је слава посвећена српском краљу. Народ га је по Светом Мартину прозвао Мрата.

У скоро целој Србији данас се обележавају крсне и заветне славе. Многи су и крштени његовим именом.

У народу се и данас чује – свети Мрата, снег на врата, којом се означава почетак хладног и снежног периода године.

Верује се да се на Мратиндан предсказује каква ће зима бити. Ако је дан магловит зима ће бити променљива, а ако је ведар и сунчан, биће мраза….


У име друштва захваљујемо се нашим члановима што су се потрудили око припреме хране и организације, а посебно Малбашић Милисенку што нам је изашо у сусрет и испекао прасе и тиме обогатио славску гозбу.

Припремио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније