Krsna slava srpskog društva u Velenju: Mratindan

Mratindan

Krsna slava srpskog društva u Velenju: Mratindan

Dani od Đurđica do svetog Mrate u narodnom kalendaru starih Srba nazivaju se mratinci odnosno vučji dani, jer je sveti Mrata zaštitnik vukova.

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović iz Velenja proslavilo 24. novembra 2021 svoju krsnu slavu Mratindan. Slava je proslavljena u krugu članova društva u prostorijama društva »srpski dom«. Ko što mnogi ne znaju, a mi znamo koliko je slava važna u srpskom narodu, zato je svoje mjesto i našla na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Opširnije o tome možete pročitati na prilogu o Srpskoj slavi na UNESCO listi.

Slavski obred obavljen je uz slavsku svijeću, koljivo, slavski kolač, crveno vino, tamjan i ostale simbole slave. Ovogodišnji obred dizanja slave se odvijao bez prisustva sveštenika zbog već poznatog razloga, a to je korona virusa i ograničenja, koja su nam nametnuta. Obred lomljena slavskog kolača, po našim običajima, su obavili  Aleksa Radovanović, Vojislav Stojanović, Zoran Jauz, Ilija Tomić, Mihailo Urošević i  Jovo Jauz uz prisutne ostale članove društva. Posle završenog obreda Zoran Jauz zahvalio se svim članovima koji su se odazvali i uljepšali taj, nama značajan, vedar i srećan dan.

Nakon toga je usledijo slavski ručak i druženje uz tradicionalno srpsko pjevanje i primjerno obilježavanje krsnog imena sv Mrata. Tu su bili prisutni i naši članovi koji su Slovenci i prvi put su bili prisutni na slavi.  Ispraćaj članova od strane protekao je uz zahvalnost da se dogodine opet okupimo.

foto: Profimedia

Za Mratindan i Mratince se vežu brojni narodni običaji i legende, a kao zanimljivost izdvajamo neke činjenice.


Sveti mučenik Stefan Uroš III Nemanjić, poznat kao Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana, oslepljen, pet godina proveo je kao zatočenik u Carigradu, zadivljujući svojom mudrošću i krotkošću. Kako uči pravoslavlje, kada se navršilo pet godina tamnovanja, javio mu se sveti Nikola i vratio mu vid. Zato je  ovaj praznik zavetni dan za sve koji boluju od očnih bolesti.

U znah zahvalnosti, sveti Stefan podigao je hram Visoki Dečani, ispod Prokletija kod Peći, u kojem počivaju njegove svete mošti. Nekada se na ovaj dan u narodu proslavljao Sveti Martin. Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju. Narod ga je po Svetom Martinu prozvao Mrata.

U skoro celoj Srbiji danas se obeležavaju krsne i zavetne slave. Mnogi su i kršteni njegovim imenom.

U narodu se i danas čuje – sveti Mrata, sneg na vrata, kojom se označava početak hladnog i snežnog perioda godine.

Veruje se da se na Mratindan predskazuje kakva će zima biti. Ako je dan maglovit zima će biti promenljiva, a ako je vedar i sunčan, biće mraza….


U ime društva zahvaljujemo se našim članovima što su se potrudili oko pripreme hrane i organizacije, a posebno Malbašić Milisenku što nam je izašo u susret i ispekao prase i time obogatio slavsku gozbu.

Pripremio: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije