Културно друштво Брдо из Крања припрема четрнаесте Дане српске културе

Културно друштво Брдо из Крања припрема четрнаесте Дане српске културе

КД Брдо из Крања је поред осталог своју препознатљивост  изградило приказујући се својим највећим пројектом, а то су Дани српске културе. Овогодишњи сусрети ће бити посвећени стогодишњици од завршетка Првог свјетског рата, а биће одржани у периоду од 17. до 21. октобра ове године.

Свеобухватни петодневни пројекат изискује доста брижљивог и добро усклађеног рада великог броја појединаца, казују чланови Управног одбора друштва.

Богат културни програм прожет ратним и послијератним мотивима ће бити приказан кроз сусрете:

 

  • »Први свјетски рат у слици и поетској ријечи«, 17. октобра са почетком у 18 часова у просторима КД Брдо, Сејмишче 3 у Крању. Овом изложбом ће бити отворени Дани српске културе, а у наставку вечери ће бити приказан документарни филм ауторице Слађане Зорић »Србија у великом рату«.  Ауторица филма ће такође бити присутна приликом пројекције овог филма.

 

  • »Пјесничко вече академика Матије Бећковића«, 18. октобра, такође са почетком у 18 часова на истој локацији. Наставак вечери ће бити распјеван уз тематско прилагођену приредбу »Пјесма рода мога«.

 

  • Округли сто »Први свјетски рат у српској историји, књижевности и култури«, који ће бити одржан у свечаној дворани Градске библиотеке града Крања, 19. октобра са почетком у 18 часова. Еминентни чланови округлог стола ће бити академици и професори из Словеније, Србије и Републике Српске.

 

  • Фолклорна манифестација »Разиграна младост« ће бити одржана у Прешерновом позоришту у Крању, у суботу 20. октобра у 19 часова. Као и сваке године, одржаће се шаренолик фолклорни приказ у изведби фолклориста друштва и бројних гостију.

 

  • Бесједа Високопреосвештеног митрополита загребачко-љубљанског господина Порфирија и академика Матије Бећковића у Парохијском дому у Љубљани, послије парастоса и одржане свете литургије у храму светих Ћирила и Методија у Љубљани.

 

ДОБРОДОШЛИ!

 

 

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније