Kulturno društvo Brdo iz Kranja priprema četrnaeste Dane srpske kulture

Kulturno društvo Brdo iz Kranja priprema četrnaeste Dane srpske kulture

KD Brdo iz Kranja je pored ostalog svoju prepoznatljivost  izgradilo prikazujući se svojim najvećim projektom, a to su Dani srpske kulture. Ovogodišnji susreti će biti posvećeni stogodišnjici od završetka Prvog svjetskog rata, a biće održani u periodu od 17. do 21. oktobra ove godine.

Sveobuhvatni petodnevni projekat iziskuje dosta brižljivog i dobro usklađenog rada velikog broja pojedinaca, kazuju članovi Upravnog odbora društva.

Bogat kulturni program prožet ratnim i poslijeratnim motivima će biti prikazan kroz susrete:

 

  • »Prvi svjetski rat u slici i poetskoj riječi«, 17. oktobra sa početkom u 18 časova u prostorima KD Brdo, Sejmišče 3 u Kranju. Ovom izložbom će biti otvoreni Dani srpske kulture, a u nastavku večeri će biti prikazan dokumentarni film autorice Slađane Zorić »Srbija u velikom ratu«.  Autorica filma će takođe biti prisutna prilikom projekcije ovog filma.

 

  • »Pjesničko veče akademika Matije Bećkovića«, 18. oktobra, takođe sa početkom u 18 časova na istoj lokaciji. Nastavak večeri će biti raspjevan uz tematsko prilagođenu priredbu »Pjesma roda moga«.

 

  • Okrugli sto »Prvi svjetski rat u srpskoj istoriji, književnosti i kulturi«, koji će biti održan u svečanoj dvorani Gradske biblioteke grada Kranja, 19. oktobra sa početkom u 18 časova. Eminentni članovi okruglog stola će biti akademici i profesori iz Slovenije, Srbije i Republike Srpske.

 

  • Folklorna manifestacija »Razigrana mladost« će biti održana u Prešernovom pozorištu u Kranju, u subotu 20. oktobra u 19 časova. Kao i svake godine, održaće se šarenolik folklorni prikaz u izvedbi folklorista društva i brojnih gostiju.

 

  • Besjeda Visokopreosveštenog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina Porfirija i akademika Matije Bećkovića u Parohijskom domu u Ljubljani, poslije parastosa i održane svete liturgije u hramu svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani.

 

DOBRODOŠLI!

 

 

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.