Kонцерт српског традиционалног пјевања

Kонцерт српског традиционалног пјевања

После паузе од четири године је 1. априла ове године одржан је Концерт српског традиционалног пјевања у Велењу. Kонцерт је одржан у малој дворани Дома културе у Велењу и део је већег пројекта Четврти Младенови дани. Пројекат се изводи и изводиће се кроз цијелу ову годину. Имаћете прилику да пратите богат садржај културних догађаја.

У суботу 1. априла 2023 су чланови српског друштва др Младен Стојановић из Велења,  су се спремили да домаћински дочекају наше пријатеље из разних друштава. Саме припреме су почеле почетком 2023 године кад је мушка пјевачка група почела припремати пјевачки репертоар за наступ. За помоћ и сарадњу око припрема и реализације пројекта позвали смо Снежану Максимовић, са којом сарађујемо дужи низ година. Наше госте смо дочекали у малој дворани Дома културе Велење гдје смо урадили заједничке припреме за наступ. Наступ је почео у 18.00 сати и трајао  1 сат и 30 минута. Наша публика имала је прилику да чује 32 пјесме из различитих крајева српског свијета, свуда гдје Срби данас живе или не живе из различитих разлога. Kонцерт  је обухвато традиционално пјевање Kозаре, Поткозарја, Херцеговине, Kрајине, Лике, Далмације, Баније, Kосова и Метохије, Шумадије, Западне Србије, Црне Горе и још много тога.

Одазив гостију био је врло добар. Много бољи, рекло би се,него што смо очекивали, а што је нама као организатору врло драго. Гости су изразили жељу да се концерти српског традиционалнога пјевања организују више пута годишње.

Учествовала је мушка пјевачка група Српског друштва др Младен Стојановић из Велења, женска пјевачка група СKД Сава Храстник, мушка пјевачка група СKХД Десанка Максимовић Цеље, Удружење гуслара Словеније и мушка и женска пјевачка група KПСХД Вук Kараџић Радовљица. Програм је припремила и повезивала наша драга пријатељица Снежана Максимовић.

Пројекат је пропраћен кроз медије Велењске телевизије – ВТВ.  За прилог о пројекту и промоцији Kонцерта српског традиционалнога пјевања  ангажовала се новинарка Андреја Петровић. Захвалили бисмо се и Јани Ђорђевић директорки велењске телевизије ВТВ, која је у нама и нашем раду препознала културни потенцијал града Велење.

Пројекат Младенови дани не би било могуће извести и без наших вјерних спонзора, који нам низ година помажу и стоје уз нас:

  • Festival Velenje
  • Mestna občina Velenje
  • OPA resort
  • Pohištvo ARSO

припремио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније