Koncert srpskog tradicionalnog pjevanja

Koncert srpskog tradicionalnog pjevanja

Posle pauze od četiri godine je 1. aprila ove godine održan je Koncert srpskog tradicionalnog pjevanja u Velenju. Koncert je održan u maloj dvorani Doma kulture u Velenju i deo je većeg projekta Četvrti Mladenovi dani. Projekat se izvodi i izvodiće se kroz cijelu ovu godinu. Imaćete priliku da pratite bogat sadržaj kulturnih događaja.

U subotu 1. aprila 2023 su članovi srpskog društva dr Mladen Stojanović iz Velenja,  su se spremili da domaćinski dočekaju naše prijatelje iz raznih društava. Same pripreme su počele početkom 2023 godine kad je muška pjevačka grupa počela pripremati pjevački repertoar za nastup. Za pomoć i saradnju oko priprema i realizacije projekta pozvali smo Snežanu Maksimović, sa kojom sarađujemo duži niz godina. Naše goste smo dočekali u maloj dvorani Doma kulture Velenje gdje smo uradili zajedničke pripreme za nastup. Nastup je počeo u 18.00 sati i trajao  1 sat i 30 minuta. Naša publika imala je priliku da čuje 32 pjesme iz različitih krajeva srpskog svijeta, svuda gdje Srbi danas žive ili ne žive iz različitih razloga. Koncert  je obuhvato tradicionalno pjevanje Kozare, Potkozarja, Hercegovine, Krajine, Like, Dalmacije, Banije, Kosova i Metohije, Šumadije, Zapadne Srbije, Crne Gore i još mnogo toga.

Odaziv gostiju bio je vrlo dobar. Mnogo bolji, reklo bi se,nego što smo očekivali, a što je nama kao organizatoru vrlo drago. Gosti su izrazili želju da se koncerti srpskog tradicionalnoga pjevanja organizuju više puta godišnje.

Učestvovala je muška pjevačka grupa Srpskog društva dr Mladen Stojanović iz Velenja, ženska pjevačka grupa SKD Sava Hrastnik, muška pjevačka grupa SKHD Desanka Maksimović Celje, Udruženje guslara Slovenije i muška i ženska pjevačka grupa KPSHD Vuk Karadžić Radovljica. Program je pripremila i povezivala naša draga prijateljica Snežana Maksimović.

Projekat je propraćen kroz medije Velenjske televizije – VTV.  Za prilog o projektu i promociji Koncerta srpskog tradicionalnoga pjevanja  angažovala se novinarka Andreja Petrović. Zahvalili bismo se i Jani Đorđević direktorki velenjske televizije VTV, koja je u nama i našem radu prepoznala kulturni potencijal grada Velenje.

Projekat Mladenovi dani ne bi bilo moguće izvesti i bez naših vjernih sponzora, koji nam niz godina pomažu i stoje uz nas:

  • Festival Velenje
  • Mestna občina Velenje
  • OPA resort
  • Pohištvo ARSO

pripremio: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije