Књижевна трибина: Знамења српске средњовјековне културе

Књижевна трибина: Знамења српске средњовјековне културе

Други по реду у низу од четири Дана српске културе, у просторима КД Брдо 23.11.2017  je одржана књижевна трибина на тему српске средњовјековне културе. Скуп је посјетио градоначелник града Крања г. Боштјан Трилар, који се у уводном дијелу вечери  обратио присутнима.

Бесједници трибине су били: проф. др. Душко Певуља,  професор катедре за Српски језик  и књижевност Универзитета у Бањој Луци, те Зоран Костић, писац поезије, прозе, драме, филмских сценарија, публициста, драматург и добитник многобројних награда. Костић такође  преводи књижевна дјела са руског и пољског језика.

Зоран Костић је говорио о познатом археолошком налазишту Лепенски вир,  о археолозима који су допринијели и оставили јасан печат на овом открићу у току свога рада. Указао је на мистерије и вјечите несугласице српских археолога кад је у питању ово налазиште.  Пјесник је након казивања своје пјесме »Новински оглас« говорио о епохалном Винчанском писму.

Други говорник трибине је био професор Душко Певуља, дугогодишњи сарадник Друштва, који се у свом излагању ослања  на дјело Младенка Саџака  „СТАРОЖИТНОСТИ БОСНЕ И ХУМА“. Говорећи о знамењима српске средњовјековне културе  Певуља наглашава да се као гост трибине КД Брдо увијек осјећа добродошло називајући присутне прије свега својим пријатељима, а тек онда посјетиоцима овог битног културног догађаја.

Предсједник Друштва Митар Вујиновић је изразио захвалност свима који су допринијели приликом организације скупа, истичући важност међусобног увезивања Срба у Словенији, као и велико посланство КД Брдо у активностима промоције српске културе у окружењу у којем живимо. »Морам да истакнем да рад КД Брдо, друштва које дјелује у јавном интересу на подручју културе, се не своди само на приређивање садржаја за чланове Друштва, него успијевамо нашу културу приближити народу земље у којој живимо и радимо, а то је Словенија«, рекао је Вујиновић.

Дружење је настављено у опуштеној атмосфери, нову комедију »Кад вољим вољим« је упризорио аутор и глумац монокомедије Саша Пантић.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније