Književna tribina: Znamenja srpske srednjovjekovne kulture

Književna tribina: Znamenja srpske srednjovjekovne kulture

Drugi po redu u nizu od četiri Dana srpske kulture, u prostorima KD Brdo 23.11.2017  je održana književna tribina na temu srpske srednjovjekovne kulture. Skup je posjetio gradonačelnik grada Kranja g. Boštjan Trilar, koji se u uvodnom dijelu večeri  obratio prisutnima.

Besjednici tribine su bili: prof. dr. Duško Pevulja,  profesor katedre za Srpski jezik  i književnost Univerziteta u Banjoj Luci, te Zoran Kostić, pisac poezije, proze, drame, filmskih scenarija, publicista, dramaturg i dobitnik mnogobrojnih nagrada. Kostić takođe  prevodi književna djela sa ruskog i poljskog jezika.

Zoran Kostić je govorio o poznatom arheološkom nalazištu Lepenski vir,  o arheolozima koji su doprinijeli i ostavili jasan pečat na ovom otkriću u toku svoga rada. Ukazao je na misterije i vječite nesuglasice srpskih arheologa kad je u pitanju ovo nalazište.  Pjesnik je nakon kazivanja svoje pjesme »Novinski oglas« govorio o epohalnom Vinčanskom pismu.

Drugi govornik tribine je bio profesor Duško Pevulja, dugogodišnji saradnik Društva, koji se u svom izlaganju oslanja  na djelo Mladenka Sadžaka  „STAROŽITNOSTI BOSNE I HUMA“. Govoreći o znamenjima srpske srednjovjekovne kulture  Pevulja naglašava da se kao gost tribine KD Brdo uvijek osjeća dobrodošlo nazivajući prisutne prije svega svojim prijateljima, a tek onda posjetiocima ovog bitnog kulturnog događaja.

Predsjednik Društva Mitar Vujinović je izrazio zahvalnost svima koji su doprinijeli prilikom organizacije skupa, ističući važnost međusobnog uvezivanja Srba u Sloveniji, kao i veliko poslanstvo KD Brdo u aktivnostima promocije srpske kulture u okruženju u kojem živimo. »Moram da istaknem da rad KD Brdo, društva koje djeluje u javnom interesu na području kulture, se ne svodi samo na priređivanje sadržaja za članove Društva, nego uspijevamo našu kulturu približiti narodu zemlje u kojoj živimo i radimo, a to je Slovenija«, rekao je Vujinović.

Druženje je nastavljeno u opuštenoj atmosferi, novu komediju »Kad voljim voljim« je uprizorio autor i glumac monokomedije Saša Pantić.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije