КД Брдо из Крања на Светосавској академији у Хрватској

КД Брдо из Крања на Светосавској академији у Хрватској

СКД Просвјета – Пододбор Ријека и Српска црквена општина Ријека су  27.1.2019. у 19 часова  отворили Светосавску академију. То се догађало у Хрватском културном дому у Ријеци. КД Брдо из Крања је са задовољством прихватило позив, да са ветеранском фолклорном секцијом учествује на овом догађају, важном за организаторе и за Србе који живе у том делу Хрватске.

Прослава је почела светосавском химном. У препуној дворани присутне су поздравили: Борислав Божић, председник СКД Просвјета – Пододбор Ријека, Јован Галамић, парох ријечки те протојереј-ставрофор Мићо Костић, парох ријечки. Истакли су важност очувања традиције, културе, вере и духовности.

Повода за ову прославу било је више. СКД Просвјета је прославила свој Дан Светог Саву и 25 година од оснивања »Просвјете« у Ријеци. Истовремено, протекло је 250 година од доласка шеснаест  српских породица, које су се 1768. године доселиле у Ријеку. Они су поставили темеље за српску православну цркву. Градња је завршена 1790. и то је важна годишњица за Српску црквену општину у Ријеци. Црква је саграђена у барочном стилу, носи име по заштитнику Светом Николи а иконе су из 18. Столећа.

СКД Просвјета

Борислав Божић се захвалио свима који су помогли и подржали организацију Светосавске академије. Рекао је и »… да Срби заједно са локалним властима граде идентитет Ријеке…, нисмо гетоизирани већ смо отворени и да је у овом свијету подјела мјера свега човјек и доброта«.

Музички и културни програм академије су увеличали: Етно група Ива из Добоја, оперна уметница Јубов Јудченко Кошмери, КУД Жељезничар из Моравица, млади хармоникаши Радован Јездић и Милан Иванишевић и као што рекох, ветеранска сеција КД Брдо са играма из Груже – кореографију је поставио Дејан Јовић. На писца ових редова су снажан утисак оставили вокали и музичари етно групе Ива.

Морам посебно истаћи гостопримство домаћина у сваком тренутку и на сваком кораку, од нашег доласкау Ријеку, наступа на приредби, вечере са српским специјалитетима уз српску музику, до одласка одласка у касним ноћним сатима. За овакав дочек, и за чињеницу да су од толико фолклорних друштава позвали КД Брдо, посебну захвалност дугујемо јереју Јовану Галамићу, рођеном у Крању. Због те чињенице, чини ми се да смо се и ми осећали као код куће. Надамо се да ћемо сарадњу наставити и у временима која су пред нама.

Драган Ђерић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније