KD Brdo iz Kranja na Svetosavskoj akademiji u Hrvatskoj

KD Brdo iz Kranja na Svetosavskoj akademiji u Hrvatskoj

SKD Prosvjeta – Pododbor Rijeka i Srpska crkvena opština Rijeka su  27.1.2019. u 19 časova  otvorili Svetosavsku akademiju. To se događalo u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci. KD Brdo iz Kranja je sa zadovoljstvom prihvatilo poziv, da sa veteranskom folklornom sekcijom učestvuje na ovom događaju, važnom za organizatore i za Srbe koji žive u tom delu Hrvatske.

Proslava je počela svetosavskom himnom. U prepunoj dvorani prisutne su pozdravili: Borislav Božić, predsednik SKD Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Jovan Galamić, paroh riječki te protojerej-stavrofor Mićo Kostić, paroh riječki. Istakli su važnost očuvanja tradicije, kulture, vere i duhovnosti.

Povoda za ovu proslavu bilo je više. SKD Prosvjeta je proslavila svoj Dan Svetog Savu i 25 godina od osnivanja »Prosvjete« u Rijeci. Istovremeno, proteklo je 250 godina od dolaska šesnaest  srpskih porodica, koje su se 1768. godine doselile u Rijeku. Oni su postavili temelje za srpsku pravoslavnu crkvu. Gradnja je završena 1790. i to je važna godišnjica za Srpsku crkvenu opštinu u Rijeci. Crkva je sagrađena u baročnom stilu, nosi ime po zaštitniku Svetom Nikoli a ikone su iz 18. Stoleća.

SKD Prosvjeta

Borislav Božić se zahvalio svima koji su pomogli i podržali organizaciju Svetosavske akademije. Rekao je i »… da Srbi zajedno sa lokalnim vlastima grade identitet Rijeke…, nismo getoizirani već smo otvoreni i da je u ovom svijetu podjela mjera svega čovjek i dobrota«.

Muzički i kulturni program akademije su uveličali: Etno grupa Iva iz Doboja, operna umetnica Jubov Judčenko Košmeri, KUD Željezničar iz Moravica, mladi harmonikaši Radovan Jezdić i Milan Ivanišević i kao što rekoh, veteranska secija KD Brdo sa igrama iz Gruže – koreografiju je postavio Dejan Jović. Na pisca ovih redova su snažan utisak ostavili vokali i muzičari etno grupe Iva.

Moram posebno istaći gostoprimstvo domaćina u svakom trenutku i na svakom koraku, od našeg dolaskau Rijeku, nastupa na priredbi, večere sa srpskim specijalitetima uz srpsku muziku, do odlaska odlaska u kasnim noćnim satima. Za ovakav doček, i za činjenicu da su od toliko folklornih društava pozvali KD Brdo, posebnu zahvalnost dugujemo jereju Jovanu Galamiću, rođenom u Kranju. Zbog te činjenice, čini mi se da smo se i mi osećali kao kod kuće. Nadamo se da ćemo saradnju nastaviti i u vremenima koja su pred nama.

Dragan Đerić

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije