Omladinski kamp Kruševac 2023

Omladinski kamp Kruševac 2023

Trodnevni „Omladinski kamp – Kruševac 2023.“ u organizaciji Grada Kruševca i Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom koji je finansirao projekat, je završen defileom i nastupom KUD – ova iz dijaspore i Grada. Završnoj svečanosti prisustvovao je i ministar Đorđe Milićević.

Deo ove odlične manifestacije bilo je i kulturno društvo Brdo iz Kranja, koje je na kampu učestvovalo sa 32 predstavnika društva, od toga 28 dece i omladinaca i 4 osobe u pratnji.

U okviru programa trodnevnog Omladinskog kampa u Kruševcu, u Parku prijateljstva zasađeno  je i Drvo prijateljstva (javor), uz prisustvo predstavnika svih učesnika iz dijaspore: Slovenije, Rumunije i Republike Srpske.

Cilj projekta je očuvanje jezika i srpskog nacionalnog identiteta, kao i upoznavanje sa znamenitostima Kruševca i okoline. Grad Kruševac pružio je gostoprimstvo za oko stotinak dece. Grad Kruševac je naše članove oduševio svojim maksimalnim gostoprimstvnom, odličnom organizacijom, koja je deci nudila ogroman broj aktivnosti, i mnogo lepih druženja.

Prvi dan svi učesnici kampa zajedno sa profesionalnim turističkim vodićem obišli su ovaj istorijski grad. Posetili kuću Simića, crkvu Lazarica, Narodni muzej Kruševca, Istoga dana na otvorenim bazenima Kruševca usledilo je nočno kupanje, pena parti i zabava svih učesnika na bazenu.

Sledećeg dana posetili smo planinu Jastrebac. Na planini Jastrebac deca su posetila adrenalinski park, crkvu sv. Petke i u povratku  izletište Bagdala.

U popodnevnim časovima organizator nas je vodio u Dinopark – Šarengrad. Tu su bile organizovane vesele zabavne igre izmedju društava, gde su naša deca učestvovala u zanimijivim igrama.

3 dan našeg boravka usledio je glavni dan. Dan za nastup. Prepodne toga dana umetnički rukovodilac Milan Glamočanin i folkloraš Igor Boykovski bili su gosti uživo u jutarnjem programu na Televiziji Plus iz Kruševca a posle gostovanja u emisiji cela ekipa učestvovala je  u sadjenju drva prijateljstva. Nakon toga usledilo je slobodno vreme i vreme za pripremu za nastupe.

Naš omladinski ansambl na koncertu, gde je učestvovalo 10 kulturno umetničkim društava što iz dijaspore, kao iz matice, izvelo je dve koreografije. Otvorili su program sa igrama iz Crne trave, i zatvorili program sa odlično izvedenom koreografijom igara iz Kumanova.

Nakon folklornog koncerta, sledilo je veselje i zabava na trgu uz koncert Željka Vasića.

Ekipa prepuna utisaka, ekipa bogatija za 5 odlično provedenih dana, vratila se u Sloveniju i očekuje početak nove folklorne sezone, koja je počela na jako aktivan način.

Umetnički rukovodilac grupe,

Milan Glamočanin

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije