Омладински камп Крушевац 2023

Омладински камп Крушевац 2023

Тродневни „Омладински камп – Крушевац 2023.“ у организацији Града Крушевца и Кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа са дијаспором који је финансирао пројекат, је завршен дефилеом и наступом КУД – ова из дијаспоре и Града. Завршној свечаности присуствовао је и министар Ђорђе Милићевић.

Део ове одличне манифестације било је и културно друштво Брдо из Крања, које је на кампу учествовало са 32 представника друштва, од тога 28 деце и омладинаца и 4 особе у пратњи.

У оквиру програма тродневног Омладинског кампа у Крушевцу, у Парку пријатељства засађено  је и Дрво пријатељства (јавор), уз присуство представника свих учесника из дијаспоре: Словеније, Румуније и Републике Српске.

Циљ пројекта је очување језика и српског националног идентитета, као и упознавање са знаменитостима Крушевца и околине. Град Крушевац пружио је гостопримство за око стотинак деце. Град Крушевац је наше чланове одушевио својим максималним гостопримствном, одличном организацијом, која је деци нудила огроман број активности, и много лепих дружења.

Први дан сви учесници кампа заједно са професионалним туристичким водићем обишли су овај историјски град. Посетили кућу Симића, цркву Лазарица, Народни музеј Крушевца, Истога дана на отвореним базенима Крушевца уследило је ночно купање, пена парти и забава свих учесника на базену.

Следећег дана посетили смо планину Јастребац. На планини Јастребац деца су посетила адреналински парк, цркву св. Петке и у повратку  излетиште Багдала.

У поподневним часовима организатор нас је водио у Динопарк – Шаренград. Ту су биле организоване веселе забавне игре измедју друштава, где су наша деца учествовала у занимијивим играма.

3 дан нашег боравка уследио је главни дан. Дан за наступ. Преподне тога дана уметнички руководилац Милан Гламочанин и фолклораш Игор Боyковски били су гости уживо у јутарњем програму на Телевизији Плус из Крушевца а после гостовања у емисији цела екипа учествовала је  у садјењу дрва пријатељства. Након тога уследило је слободно време и време за припрему за наступе.

Наш омладински ансамбл на концерту, где је учествовало 10 културно уметничким друштава што из дијаспоре, као из матице, извело је две кореографије. Отворили су програм са играма из Црне траве, и затворили програм са одлично изведеном кореографијом игара из Куманова.

Након фолклорног концерта, следило је весеље и забава на тргу уз концерт Жељка Васића.

Екипа препуна утисака, екипа богатија за 5 одлично проведених дана, вратила се у Словенију и очекује почетак нове фолклорне сезоне, која је почела на јако активан начин.

Уметнички руководилац групе,

Милан Гламочанин

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније