Изложба фотографија у организацији КД Брдо и ЈП Национални парк Тара

Изложба фотографија у организацији КД Брдо и ЈП Национални парк Тара

Захваљујући сарадњи Борише Чолића, представника  ЈП »Национални парк Тара« и председника КД Брдо Митра Вујиновића у просторима нашег КД Брдо је 29. септембра постављена изложба фотографија Националног парка Тара.
У просторима КД Брдо су одржане изложбе фресака српских манастира,  као и различите изложбе сликарских радова, а сад је прилика да све људе који са симпатијама гледају на недотакнуту природу упознамо са Таром и њеним лепотама.
Изложбу су 29. септембра отворили Бориша Чолић и Митар Вујиновић. Фотографије су дело мађарских уметника Ирене Бекер и Беле Сабо. Они су се на први поглед заљубили у Тару и њене лепоте тако да је то постало опсесија њиховог уметничког стваралаштва. За своје дело су добили многа међународна признања. Поред фотографија које су професионално поставили вредни чланови КД Брдо, присутни су видели и два краћа филма који су још више приближили разнолик биљни и животињски свет Таре.
Планина заузима најзападнији део Србије, дуга је око 50 km а широка 22 km, са просечном надморском висином од 1200 m. Клисуре су дубоке 700-800 m, а кањон Дрине се поноси литицама од 1000 m. Тара је јединствена по Панчићевој оморици, праисторијском четинару који откио наш ботаничар Др Јосиф Панчић 1875 године.  У НП Тари поред поменуте оморике »станује« и црна јова. Национални парк красе језера Перућац и Заовине, а река Врело је са својих 365м вероватно најкраћа река на свету. Неки се шале па кажу да је река дуга годину дана. Повшина Националног парка Тара износи око 22000 хектара, тако да онима који долазе никад није тесно, што се за туристе који се стојећи у колонама и чекајући да се домогну мора и неке плаже не би могло рећи. Ко не би пожелео, да од близу у миру, далеко од урбане хистерје погледа лепоте Таре?
Али овде није реч само о природним лепотама. Ово је још један од видова сарадње међу друштвима и прилика за све а посебно за млађе чланове да упознају матицу, њене људе, њене лепоте… Сви који смо били присутни, осећали смо се богатијим за нова сазнања и спознања. Као да смо прочитали лепу књигу.

 

 

Културно друштво Брдо овогодишње Дане српске културе посвећује стогодишњици од завршетка Првог свјетског рата. Свеобухватни вишедневни пројекат ће се одржавати од 17. до 21. октобра.  Изложбу фотографија Таре ће  бити постављена до завршетка овог, за КД Брдо, великог догађаја.

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније