Izložba fotografija u organizaciji KD Brdo i JP Nacionalni park Tara

Izložba fotografija u organizaciji KD Brdo i JP Nacionalni park Tara

Zahvaljujući saradnji Boriše Čolića, predstavnika  JP »Nacionalni park Tara« i predsednika KD Brdo Mitra Vujinovića u prostorima našeg KD Brdo je 29. septembra postavljena izložba fotografija Nacionalnog parka Tara.
U prostorima KD Brdo su održane izložbe fresaka srpskih manastira,  kao i različite izložbe slikarskih radova, a sad je prilika da sve ljude koji sa simpatijama gledaju na nedotaknutu prirodu upoznamo sa Tarom i njenim lepotama.
Izložbu su 29. septembra otvorili Boriša Čolić i Mitar Vujinović. Fotografije su delo mađarskih umetnika Irene Beker i Bele Sabo. Oni su se na prvi pogled zaljubili u Taru i njene lepote tako da je to postalo opsesija njihovog umetničkog stvaralaštva. Za svoje delo su dobili mnoga međunarodna priznanja. Pored fotografija koje su profesionalno postavili vredni članovi KD Brdo, prisutni su videli i dva kraća filma koji su još više približili raznolik biljni i životinjski svet Tare.
Planina zauzima najzapadniji deo Srbije, duga je oko 50 km a široka 22 km, sa prosečnom nadmorskom visinom od 1200 m. Klisure su duboke 700-800 m, a kanjon Drine se ponosi liticama od 1000 m. Tara je jedinstvena po Pančićevoj omorici, praistorijskom četinaru koji otkio naš botaničar Dr Josif Pančić 1875 godine.  U NP Tari pored pomenute omorike »stanuje« i crna jova. Nacionalni park krase jezera Perućac i Zaovine, a reka Vrelo je sa svojih 365m verovatno najkraća reka na svetu. Neki se šale pa kažu da je reka duga godinu dana. Povšina Nacionalnog parka Tara iznosi oko 22000 hektara, tako da onima koji dolaze nikad nije tesno, što se za turiste koji se stojeći u kolonama i čekajući da se domognu mora i neke plaže ne bi moglo reći. Ko ne bi poželeo, da od blizu u miru, daleko od urbane histerje pogleda lepote Tare?
Ali ovde nije reč samo o prirodnim lepotama. Ovo je još jedan od vidova saradnje među društvima i prilika za sve a posebno za mlađe članove da upoznaju maticu, njene ljude, njene lepote… Svi koji smo bili prisutni, osećali smo se bogatijim za nova saznanja i spoznanja. Kao da smo pročitali lepu knjigu.

 

 

Kulturno društvo Brdo ovogodišnje Dane srpske kulture posvećuje stogodišnjici od završetka Prvog svjetskog rata. Sveobuhvatni višednevni projekat će se održavati od 17. do 21. oktobra.  Izložbu fotografija Tare će  biti postavljena do završetka ovog, za KD Brdo, velikog događaja.

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije