Deveti godišnji koncert

Deveti godišnji koncert

Kulturno prosvjetno sportsko humanitarno društvo „Vuk Karadžić” iz Radovljice po deveti put priredilo svoj Godišnji koncert

Bela vila”, u izvođenju pjevačke grupe KPSHD „Vuk Karadžić” iz Radovljice, a uz pratnju Narodnog orkestra Doma kulture „23. septembar” iz Banatskog Novog Sela, je pjesma kojom je započeo ovogodišnji, deveti po redu, Godišnji koncert folklornih i pjevačkih grupa, koji je održan 21. januara 2023. u pozorištu Tone Čufar u Jesenicama.

Voditeljka programa Snežana Maksimović u svom pozdravnom govoru upućenom publici, koja je skoro do zadnjeg mjesta popunila dvoranu pozorišta, gostima, donatorima i prijateljima društva, poželjela dobrodošlicu na ovaj koncert. U prvom govoru istakla je da vjeruje da će publika uživati ove večeri i bogatom koncertu koji je pripremljen za njih. Zatim je istakla: „Mnogo truda rada znoja, strpljenja, nervoze, ali prije svega velike ljubavi prema onome što radimo, bilo je potrebno da se pripremi večerašnji koncert. Prošetaćemo gradovima Srbije i Republike Srpske i pomoću video snimaka videćete kako je naš narod nekada živeo i koliku ulogu je zapravo imalo kolo u životu naših predaka. Verujem da ćete s velikom pažnjom ispratiti sve što smo pripremili”.

Poslije uvodnog govora i pozdrava uslijedila je još jedna pjesma u izvođenju Ženske pjevačke grupe kojom rukovodi Snežana Maksimović, a pjesma se zove „Tri venca plela”. Nakon pjesme došao je red na igru, a kako je to sve izgledalo pokazali su članovi Izvođačkog ansambla koji su odigrali igre iz srednjeg Timoka, a naziv koreografije je „Razbole se dilber Denka”, autor koreografije je Damir Šipovac, a umjetnički rukovodilac Izvođačkog ansambla Adrijana Šučur.

Najmlađi članovi folklorne grupe, oni iz dječje grupe, redovno izazovu najviše simpatija i aplauza, a tako je bilo i ovom prilikom kad su odigrali igre iz Slavonije, koje je postavila Dora Samardžija, koja je ujedno i rukovodilac grupe.

Iza nastupa dječje grupe zaorila se pjesma „Kapo moja”, u izvođenju Muške pjevačke grupe a uz pratnju Narodnog orkestra iz Banatskog Novog Sela kojim rukovodi Žanijel Šublja. „Zapevajmo, pevati se smije” naziv je koreografije koju je postavio Marko Čušin, ujedno i rukovodilac grupe, a veteranska grupa je u ovoj koreografiji odigrala igre iz Bele Krajine.

Na red je došao prvi kraći snimak koji pokazuje srpska narodna kola i običaje, a snimak je propratio glas Snežane Maksimović, koja je govorila o tome kako i zašto narod igra u kolu i šta kolo znači za srpski narod.

Publika je opet imala priliku da čuje Žensku pjevačku grupu, ovaj put članice grupe otpjevale su pjesmu „Mene nana”, a onda se začula pjesma „Dragačevo moje selo”, koja je početak koreografije koja prikazuje igre iz Dragačeva. Autor koreografije, koju je izveo Izvođački ansambl, je Damir Šipovac. Muzička pratnja za sve koreografije, osim igara iz Bele Krajine, bila je od strane Narodnog orkestra, koji već nekoliko godina dolazi na Godišnji koncert društva.

Pripremna grupa je odigrala igre iz Užica, koje je postavila Adrijana Šučur, da bi potom Narodni orkestar iz Banatskog Novog Sela izveo svoju tačku svirajući nekoliko srpskih melodija.

Muška pjevačka grupa još jednom je stupila na scenu, ovaj put su otpjevali pjesmu „Oj, djevojko”, da bi onda veteranska grupa u svom drugom nastupu prikazala koreografiju „Ide deda niz dolinu”, igre iz Niša, autor koreografije Adrijana Šučur. Iza ove koreografije prikazan je i drugi video snimak o srpskim narodnim igrama, i ovaj put uz govor Snežane Maksimović.

Voditeljka programa Snežana Maksimović je rekla da je Javni fond Republike Slovenije za kulturne djelatnosti – ispostava Radovljica dodijelio srebrne i male značke članovima društva za njihov dugogodišnji rad na kulturnom području. Zatim je pozvala na binu Miroslava Martića, predsjednika društva.

Miroslav Martić je prvo pozdravio sve prisutne i zahvalio se na posjeti, pozdravio predstavnike drugih srpskih društava, a posebno Cirila Globočnika, načelnika opštine Radovljica i Tinu Repovž, zamjenika načelnika opštine Jesenice. Zahvalio se takođe i vrijednim domaćinima kao i sponzorima društva, a zatim dodao: „Prošlo je već tri godine od našeg zadnjeg okupljanje ovdje, a na Jesenicama i znači opet smo tu na sjelovečernjem koncertu. Ja mogu da kažem i mislim da svi možemo da budemo ponosni da poslije duže pauze napravimo jedan ovakav koncert sami, znači sa našim grupama, sekcijama. Imamo mnogo toga da pokažemo, a nadam se da ste do sad uživali, nije naravno kraj ima još, ali samo bi željeo da kažem da poslije koncerta slijedi zabava u dvorani Kolpern”.

Poslije govora predsjednika društva na red je došla pjevačka grupa, ženska i muška, koja je otpjevala pjesmu „Prvo veče”, a za sam kraj programa pobrinuli su se članovi Izvođačkog ansambla koji su prikazali koreografiju pod nazivom „Na seir momku i deovjci”, dio svadbenog običaja Vranjskog Polja, autor koroegrafije Slobodanka Rac.

Snežana Maksimović se još jednom obratila publici i odjavila ovaj veoma lijep događaj, a dok je ona govorila na bini su bili svi učesnici u programu. Druženje je nastavljeno u dvorani Kolpern uz živu muziku i igru.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije