Девети годишњи концерт

Девети годишњи концерт

Културно просвјетно спортско хуманитарно друштво „Вук Караџић” из Радовљице по девети пут приредило свој Годишњи концерт

Бела вила”, у извођењу пјевачке групе КПСХД „Вук Караџић” из Радовљице, а уз пратњу Народног оркестра Дома културе „23. септембар” из Банатског Новог Села, је пјесма којом је започео овогодишњи, девети по реду, Годишњи концерт фолклорних и пјевачких група, који је одржан 21. јануара 2023. у позоришту Тоне Чуфар у Јесеницама.

Водитељка програма Снежана Максимовић у свом поздравном говору упућеном публици, која је скоро до задњег мјеста попунила дворану позоришта, гостима, донаторима и пријатељима друштва, пожељела добродошлицу на овај концерт. У првом говору истакла је да вјерује да ће публика уживати ове вечери и богатом концерту који је припремљен за њих. Затим је истакла: „Много труда рада зноја, стрпљења, нервозе, али прије свега велике љубави према ономе што радимо, било је потребно да се припреми вечерашњи концерт. Прошетаћемо градовима Србије и Републике Српске и помоћу видео снимака видећете како је наш народ некада живео и колику улогу је заправо имало коло у животу наших предака. Верујем да ћете с великом пажњом испратити све што смо припремили”.

Послије уводног говора и поздрава услиједила је још једна пјесма у извођењу Женске пјевачке групе којом руководи Снежана Максимовић, а пјесма се зове „Три венца плела”. Након пјесме дошао је ред на игру, а како је то све изгледало показали су чланови Извођачког ансамбла који су одиграли игре из средњег Тимока, а назив кореографије је „Разболе се дилбер Денка”, аутор кореографије је Дамир Шиповац, а умјетнички руководилац Извођачког ансамбла Адријана Шучур.

Најмлађи чланови фолклорне групе, они из дјечје групе, редовно изазову највише симпатија и аплауза, а тако је било и овом приликом кад су одиграли игре из Славоније, које је поставила Дора Самарџија, која је уједно и руководилац групе.

Иза наступа дјечје групе заорила се пјесма „Капо моја”, у извођењу Мушке пјевачке групе а уз пратњу Народног оркестра из Банатског Новог Села којим руководи Жанијел Шубља. „Запевајмо, певати се смије” назив је кореографије коју је поставио Марко Чушин, уједно и руководилац групе, а ветеранска група је у овој кореографији одиграла игре из Беле Крајине.

На ред је дошао први краћи снимак који показује српска народна кола и обичаје, а снимак је пропратио глас Снежане Максимовић, која је говорила о томе како и зашто народ игра у колу и шта коло значи за српски народ.

Публика је опет имала прилику да чује Женску пјевачку групу, овај пут чланице групе отпјевале су пјесму „Мене нана”, а онда се зачула пјесма „Драгачево моје село”, која је почетак кореографије која приказује игре из Драгачева. Аутор кореографије, коју је извео Извођачки ансамбл, је Дамир Шиповац. Музичка пратња за све кореографије, осим игара из Беле Крајине, била је од стране Народног оркестра, који већ неколико година долази на Годишњи концерт друштва.

Припремна група је одиграла игре из Ужица, које је поставила Адријана Шучур, да би потом Народни оркестар из Банатског Новог Села извео своју тачку свирајући неколико српских мелодија.

Мушка пјевачка група још једном је ступила на сцену, овај пут су отпјевали пјесму „Ој, дјевојко”, да би онда ветеранска група у свом другом наступу приказала кореографију „Иде деда низ долину”, игре из Ниша, аутор кореографије Адријана Шучур. Иза ове кореографије приказан је и други видео снимак о српским народним играма, и овај пут уз говор Снежане Максимовић.

Водитељка програма Снежана Максимовић је рекла да је Јавни фонд Републике Словеније за културне дјелатности – испостава Радовљица додијелио сребрне и мале значке члановима друштва за њихов дугогодишњи рад на културном подручју. Затим је позвала на бину Мирослава Мартића, предсједника друштва.

Мирослав Мартић је прво поздравио све присутне и захвалио се на посјети, поздравио представнике других српских друштава, а посебно Цирила Глобочника, начелника општине Радовљица и Тину Реповж, замјеника начелника општине Јесенице. Захвалио се такође и вриједним домаћинима као и спонзорима друштва, а затим додао: „Прошло је већ три године од нашег задњег окупљање овдје, а на Јесеницама и значи опет смо ту на сјеловечерњем концерту. Ја могу да кажем и мислим да сви можемо да будемо поносни да послије дуже паузе направимо један овакав концерт сами, значи са нашим групама, секцијама. Имамо много тога да покажемо, а надам се да сте до сад уживали, није наравно крај има још, али само би жељео да кажем да послије концерта слиједи забава у дворани Колперн”.

Послије говора предсједника друштва на ред је дошла пјевачка група, женска и мушка, која је отпјевала пјесму „Прво вече”, а за сам крај програма побринули су се чланови Извођачког ансамбла који су приказали кореографију под називом „На сеир момку и деовјци”, дио свадбеног обичаја Врањског Поља, аутор короеграфије Слободанка Рац.

Снежана Максимовић се још једном обратила публици и одјавила овај веома лијеп догађај, а док је она говорила на бини су били сви учесници у програму. Дружење је настављено у дворани Колперн уз живу музику и игру.

На крају да наведемо и пријатеље друштва, а то су:
VIGO d.o.o, TOP UNIMAT d.o.o,
SiMobil Jesenice,
E JIMM – Posredništvo in prevozi d.o.o,
IEDC, računalniške storitve, Dalibor Ilić s.p.,
MIFAS d.o.o. и
KOV d.o.o.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније