Фолклористи КД Брда са одушевљени говоре о Међународном фолклорном фестивалу у Амстердаму

Фолклористи КД Брда са одушевљени говоре о Међународном фолклорном фестивалу у Амстердаму

На позив организатора и захваљући личном ангажману вође пројеката, и уметничког вође фолклорних секција КД Брдо из Крања Милана Гламочанина, фолклораши нашег друшва су учествовали на великом међународном фолклорном фестивалу у Амстердаму. Фестивал, под називом: » Internationational folk dance and music Festival Amsterdam 2019«, је трајао од 7. до 10. марта 2019., а фолкорни део је одржан у суботу 9. марта. Учествовала су друштва из седам европских држава: Холандије, Украјине, Русија, Аустрије, Словеније, Србије и Италије, а изведено је једанаест различитих кореографија.

 КД Брдо је наступило са извођачком секцијом (игре из Босилеградског Крајишта) и ветеранском секцијом (игре из Пчиње). За извођачку секцију, која је наступила заједно са КД  Завичај из Клагенфурта, кореографију је поставио Милан Гламочанин, а за ветеранску Дејан Бодирожа. Да напоменем, са  КД Завичај сарађујемо дуги низ година и овај заједнички наступ је плод дугогодишње сарадње двају друштава. Дејан Бодирожа је био одсутан из објективних разлога, па је бригу о ветеранима успешно  преузела његова прва асистентка Дарја Дел Фабро. Ако је судити по аплаузима и подршци публике, наши наступи су били више него успешни. Али »слава« нам неће ударити у главу. Радићемо са још више мотива и ентизијазма јер нове обавезе су већ на видику.

Слика нашег гостовања би била непотпуна, ако не бих написао неколико речи о Амстердаму, једном од центара културе и културног живота Европе. Први утисак је, да је највеће брдо у Холандији било КД Брдо из Крања. Половина Холандије се налази испод нивоа мора, преплетена каналима, насипима, бранама…, па је тај пројекат проглашен једним од Седам светских чуда. Та градња никад не престаје. Поред поменутог, Амстердам је препун културних знаменитости које су настале између 17. и 19. столећа.

Рембрандтова кућа из 19-тог века,  која је због свега што садржи и чува добила назив музеј. У њој је овај велики, свестрани  уметник живео и стварао. То је време када је Холандија била велика поморска сила о чему сведоче многи детаљи на зградама и другим историјским знаменитостима.

Ван Гогов музеј чува највећу збирку слика једног од највећих сликара 19. века. У веме празника овај музеј на дан посети по 7000 знатижељника. Екцентрични, у своје време несхваћени сликар,  је у само десет година ствараштва оставио дубоке трагове у уметности којима се и данас диви цео свет.

Због многих канала и мостова, Амстердам зову Венецијом севера. Центар града, трг Дам (што на холандском језику значи брана), је окружен са четири канала из 16. и 17. века који се шире у концентричним полукруговима. Отмене куће трговаца уз канале, са њиховим детаљима чине импресивну слику. Још једна занимљивост коју вреди истаћи је да прозори немају завесе, јер се верује да »верници немају шта скривати од Бога«. Кад већ поменусмо Бога, мислим да му морамо бити захвални кад је стварао наше прелепо поднебље, иако се многи намрште кад поменемо Балкан.

Припремио: Драган Ђерић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније