Folkloristi KD Brda sa oduševljeni govore o Međunarodnom folklornom festivalu u Amsterdamu

Folkloristi KD Brda sa oduševljeni govore o Međunarodnom folklornom festivalu u Amsterdamu

Na poziv organizatora i zahvaljući ličnom angažmanu vođe projekata, i umetničkog vođe folklornih sekcija KD Brdo iz Kranja Milana Glamočanina, folkloraši našeg drušva su učestvovali na velikom međunarodnom folklornom festivalu u Amsterdamu. Festival, pod nazivom: » Internationational folk dance and music Festival Amsterdam 2019«, je trajao od 7. do 10. marta 2019., a folkorni deo je održan u subotu 9. marta. Učestvovala su društva iz sedam evropskih država: Holandije, Ukrajine, Rusija, Austrije, Slovenije, Srbije i Italije, a izvedeno je jedanaest različitih koreografija.

 KD Brdo je nastupilo sa izvođačkom sekcijom (igre iz Bosilegradskog Krajišta) i veteranskom sekcijom (igre iz Pčinje). Za izvođačku sekciju, koja je nastupila zajedno sa KD  Zavičaj iz Klagenfurta, koreografiju je postavio Milan Glamočanin, a za veteransku Dejan Bodiroža. Da napomenem, sa  KD Zavičaj sarađujemo dugi niz godina i ovaj zajednički nastup je plod dugogodišnje saradnje dvaju društava. Dejan Bodiroža je bio odsutan iz objektivnih razloga, pa je brigu o veteranima uspešno  preuzela njegova prva asistentka Darja Del Fabro. Ako je suditi po aplauzima i podršci publike, naši nastupi su bili više nego uspešni. Ali »slava« nam neće udariti u glavu. Radićemo sa još više motiva i entizijazma jer nove obaveze su već na vidiku.

Slika našeg gostovanja bi bila nepotpuna, ako ne bih napisao nekoliko reči o Amsterdamu, jednom od centara kulture i kulturnog života Evrope. Prvi utisak je, da je najveće brdo u Holandiji bilo KD Brdo iz Kranja. Polovina Holandije se nalazi ispod nivoa mora, prepletena kanalima, nasipima, branama…, pa je taj projekat proglašen jednim od Sedam svetskih čuda. Ta gradnja nikad ne prestaje. Pored pomenutog, Amsterdam je prepun kulturnih znamenitosti koje su nastale između 17. i 19. stoleća.

Rembrandtova kuća iz 19-tog veka,  koja je zbog svega što sadrži i čuva dobila naziv muzej. U njoj je ovaj veliki, svestrani  umetnik živeo i stvarao. To je vreme kada je Holandija bila velika pomorska sila o čemu svedoče mnogi detalji na zgradama i drugim istorijskim znamenitostima.

Van Gogov muzej čuva najveću zbirku slika jednog od najvećih slikara 19. veka. U veme praznika ovaj muzej na dan poseti po 7000 znatiželjnika. Ekcentrični, u svoje vreme neshvaćeni slikar,  je u samo deset godina stvaraštva ostavio duboke tragove u umetnosti kojima se i danas divi ceo svet.

Zbog mnogih kanala i mostova, Amsterdam zovu Venecijom severa. Centar grada, trg Dam (što na holandskom jeziku znači brana), je okružen sa četiri kanala iz 16. i 17. veka koji se šire u koncentričnim polukrugovima. Otmene kuće trgovaca uz kanale, sa njihovim detaljima čine impresivnu sliku. Još jedna zanimljivost koju vredi istaći je da prozori nemaju zavese, jer se veruje da »vernici nemaju šta skrivati od Boga«. Kad već pomenusmo Boga, mislim da mu moramo biti zahvalni kad je stvarao naše prelepo podneblje, iako se mnogi namršte kad pomenemo Balkan.

Pripremio: Dragan Đerić

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.