ФЕСТИВАЛ НАРОДНЕ НОШЊЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКОГ КУЛТУРНО УМЈЕТНИЧКОГ ДРУШТВА „ВИДОВДАН”

ФЕСТИВАЛ НАРОДНЕ НОШЊЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ СРПСКОГ КУЛТУРНО УМЈЕТНИЧКОГ ДРУШТВА „ВИДОВДАН”

 

Уз разноврсност кореографија приказане су и ношње из разних крајева Србије

 

У организацији Српског културно умјетничког друштва „Видовдан” из Љубљане одржан је 24. фебруара 2018. у народном дому Шентвид у Љубљани Фестивал народне ношње. Поред приказивања игара и пјесама из разних крајева Србије, као и других крајева гдје живе Срби и гдје су оставили свој траг, циљ Фестивала је и приказивање богатства народних ношњи, јер свака кореографија, сваки крај, има неке своје посебности, како у вези игара и пјесама, тако исто и у вези народних ношњи које су се користиле на одређеном подручју.

 

Фестивал народних ношњи отворили су, пред више од двјеста гледалаца, најмлађи чланови СКУД „Видовдан”, група „Ципирипи” који су извели сплет игара и пјесама из западне Славоније. Умјетнички руководилац групе је Тања Латиновић. Водитељски пар Весна Рикић и Мирко Марковић поздравили су присутне и навели значај овог Фестивала а затим најавили први блок у којем су се представили са играма, пјесмама и ношњама, Омладински ансамбл СКУД „Видовдан” Љубљана са кореографијом под називом „Крај Дунава лутка позлаћена”, сплет игара из Брусника, умјетнички руководилац Жељко Крсмановић, КУД „Младост“ Леоберсдорф, Аустрија, са кореографијом „Пошла Тројанка”, сплет игара и пјесама из Димитровграда. Умјетнички руководилац Велибор Тодић, затим су фолклораши СК „Никола Тесла“ Филах, Аустрија, одиграли сплет игара и песама из Лесковца „Стани Радо бела Радо“, умјетнички руководилац Никола Џевер.

 

У другом блоку прво су наступили чланови ветеранског ансамбла СКУД „Видовдан” Љубљана са сплетом игара и пјесама из Беле Паланке. Умјетнички руководилац Јован Бајић. КУД „Младост” из Љубљане представило је кореографију „Рече чича да ме жени”, коледарски обичаји из околине Ниша. Умјетнички руководиоци Милка Марин и Дејан Војводић. Припремни ансамбл СКУД „Видовдан“ Љубљана одиграо је сплет игара и пјесама из Кобишнице а кореографија носи назив „Ај бајец сеј дем батаје“. Умјетнички руководилац Зорица Латиновић.

 

СКУД „Вук Стефановић Караџић” из Трста представило се изводећи кореографију „Пошла Румена на воду”, сплет игара и пјесама из Пиротске околине. Умјетнички руководилац ансамбла Стефан Марјановић. КПСХД „Вук Караџић” из Радовљице приказало је сплет игара и пјесама из Владичиног Хана. Умјетнички руководилац Сандра Јевтић.

 

У трећем блоку прво су наступили фолклораши СКУД „Понтес-Мостови” из Трста који су одиграли сплет влашких игара из околине Бора, умјетнички руководилац Никола Совиљ. Након њих наступили су чланови КД „Брдо” из Крања са кореографијом „Пилето ми пе’е”, сплет игара и пјесама из Црне Траве. Умјетнички руководилац Срђан Крговић. КУД „Младост” Леоберсдорф одиграло је још једну кореографију која носи назив „Голуб г’ка на јабука”, сплет игара и песама из Босилеградског Крајишта.

Прије задњег наступа присутнима се поздравним говором обратила Зорица Латиновић, предсједница СКУД „Видовдан“ Љубљана, а затим размијенила поклоне са Ђурђијом Милошевић, предсједницом КУД „Младост” Леоберсдорф, друштва које је први пут наступило на овом Фестивалу.

 

У задњој тачки програма наступили су фолклораши извођачког ансамбла СКУД „Видовдан” Љубљана који су приказали кореографију „Заљуби се у прву комшику”, сплет игара и песама из Гњилана. Умјетнички руководилац ансамбла Зорица Латиновић.

 

 

Овај пројекат финансијски је подржан од Јавног фонда Републике Словеније за културне дјелатности, а спонзори су били. Гостилна Тавчар, Кокта, Ћиро, КПЛ, Зумикс, Ниград, Геком и Стара пумпа.

 

Текст и фото: Душан Јовановћ

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније