FESTIVAL NARODNE NOŠNJE U ORGANIZACIJI SRPSKOG KULTURNO UMJETNIČKOG DRUŠTVA „VIDOVDAN”

FESTIVAL NARODNE NOŠNJE U ORGANIZACIJI SRPSKOG KULTURNO UMJETNIČKOG DRUŠTVA „VIDOVDAN”

 

Uz raznovrsnost koreografija prikazane su i nošnje iz raznih krajeva Srbije

 

U organizaciji Srpskog kulturno umjetničkog društva „Vidovdan” iz Ljubljane održan je 24. februara 2018. u narodnom domu Šentvid u Ljubljani Festival narodne nošnje. Pored prikazivanja igara i pjesama iz raznih krajeva Srbije, kao i drugih krajeva gdje žive Srbi i gdje su ostavili svoj trag, cilj Festivala je i prikazivanje bogatstva narodnih nošnji, jer svaka koreografija, svaki kraj, ima neke svoje posebnosti, kako u vezi igara i pjesama, tako isto i u vezi narodnih nošnji koje su se koristile na određenom području.

 

Festival narodnih nošnji otvorili su, pred više od dvjesta gledalaca, najmlađi članovi SKUD „Vidovdan”, grupa „Cipiripi” koji su izveli splet igara i pjesama iz zapadne Slavonije. Umjetnički rukovodilac grupe je Tanja Latinović. Voditeljski par Vesna Rikić i Mirko Marković pozdravili su prisutne i naveli značaj ovog Festivala a zatim najavili prvi blok u kojem su se predstavili sa igrama, pjesmama i nošnjama, Omladinski ansambl SKUD „Vidovdan” Ljubljana sa koreografijom pod nazivom „Kraj Dunava lutka pozlaćena”, splet igara iz Brusnika, umjetnički rukovodilac Željko Krsmanović, KUD „Mladost“ Leobersdorf, Austrija, sa koreografijom „Pošla Trojanka”, splet igara i pjesama iz Dimitrovgrada. Umjetnički rukovodilac Velibor Todić, zatim su folkloraši SK „Nikola Tesla“ Filah, Austrija, odigrali splet igara i pesama iz Leskovca „Stani Rado bela Rado“, umjetnički rukovodilac Nikola Džever.

 

U drugom bloku prvo su nastupili članovi veteranskog ansambla SKUD „Vidovdan” Ljubljana sa spletom igara i pjesama iz Bele Palanke. Umjetnički rukovodilac Jovan Bajić. KUD „Mladost” iz Ljubljane predstavilo je koreografiju „Reče čiča da me ženi”, koledarski običaji iz okoline Niša. Umjetnički rukovodioci Milka Marin i Dejan Vojvodić. Pripremni ansambl SKUD „Vidovdan“ Ljubljana odigrao je splet igara i pjesama iz Kobišnice a koreografija nosi naziv „Aj bajec sej dem bataje“. Umjetnički rukovodilac Zorica Latinović.

 

SKUD „Vuk Stefanović Karadžić” iz Trsta predstavilo se izvodeći koreografiju „Pošla Rumena na vodu”, splet igara i pjesama iz Pirotske okoline. Umjetnički rukovodilac ansambla Stefan Marjanović. KPSHD „Vuk Karadžić” iz Radovljice prikazalo je splet igara i pjesama iz Vladičinog Hana. Umjetnički rukovodilac Sandra Jevtić.

 

U trećem bloku prvo su nastupili folkloraši SKUD „Pontes-Mostovi” iz Trsta koji su odigrali splet vlaških igara iz okoline Bora, umjetnički rukovodilac Nikola Sovilj. Nakon njih nastupili su članovi KD „Brdo” iz Kranja sa koreografijom „Pileto mi pe’e”, splet igara i pjesama iz Crne Trave. Umjetnički rukovodilac Srđan Krgović. KUD „Mladost” Leobersdorf odigralo je još jednu koreografiju koja nosi naziv „Golub g’ka na jabuka”, splet igara i pesama iz Bosilegradskog Krajišta.

Prije zadnjeg nastupa prisutnima se pozdravnim govorom obratila Zorica Latinović, predsjednica SKUD „Vidovdan“ Ljubljana, a zatim razmijenila poklone sa Đurđijom Milošević, predsjednicom KUD „Mladost” Leobersdorf, društva koje je prvi put nastupilo na ovom Festivalu.

 

U zadnjoj tački programa nastupili su folkloraši izvođačkog ansambla SKUD „Vidovdan” Ljubljana koji su prikazali koreografiju „Zaljubi se u prvu komšiku”, splet igara i pesama iz Gnjilana. Umjetnički rukovodilac ansambla Zorica Latinović.

 

 

Ovaj projekat finansijski je podržan od Javnog fonda Republike Slovenije za kulturne djelatnosti, a sponzori su bili. Gostilna Tavčar, Kokta, Ćiro, KPL, Zumiks, Nigrad, Gekom i Stara pumpa.

 

Tekst i foto: Dušan Jovanovć

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije