Pravoslavni Romi sa Srbima iz Velenja obilježili Svjetski dan Roma

Svetski dan Roma

Pravoslavni Romi sa Srbima iz Velenja obilježili Svjetski dan Roma

Obelježavanje Svjetskog dana Roma ove godine, održano je 9.4.2022. godine u Domu kulture u Šoštanju

U gradu Velenje postojalo je romsko društvo „Romano Vozo“, koje je ugašeno prije 5-6 godina. Predsednik toga društva bio je Slobodan Nezirović koji nas je uputio kako da osnujemo naše Srpsko društvo u Velenju, za nas sada već daleke 2005. godine. U periodu od nastanka Srpskog društva dr Mladen Stojanović i do gašenja Romskog društva Romano Vozo, saradnja je bila odlična i rado smo se odazvali na njihove pozive. Društvo je ugašeno zbog nezainteresovanosti mladih i raseljenja njihove zajednice. Nakon toga su 2021. godine ponovno su došli do želje da formiraju društvo i ujedine svoju zajednicu. Društvo je ponovo formirano 2022. godine pod novim imenom „Medobčinsko Romsko društvo Romano Vozo“. Sada kada su ponovo formirali društvo pozvali su nas da im pomognemo oko realizacije projekta „Svetski dan Roma“ , kome smo se rado odazvali. Naše društvo se predstavilo sa muškom pjevačkom grupom i našim mladim muzičarima.

Obelježavanje Svjetskog dana Roma ove godine, održano je 9.4.2022. godine u Domu kulture u Šoštanju. Pored domaćina Romskog društva, prisustvovali su još „Srpsko društvo dr Mladen Stojanović“ iz Velenja i „Šaleško literarno društvo Hotenja“, takođe iz Velenja. U pripremi programa učestvovalo je i „Srpsko društvo dr Mladen Stojanović“. Program je otvorio novi predsednik Međuopštinskog Romskog društva Romano Vozo, Saša Nezirović, a u  ime opštine Šoštanj govorio je direktor opštinske uprave Drago Koren . Slijedio je muzički deo gdje su naši mladi muzičari Njegoš i Paraskeva Jauz odsvirali splet klasične muzike, a onda nastavili sa sviranjem tradicionalnih srpskih pjesama.  Danijela Mitrović, jedna od naših članica i vođa mlađe grupe, solo je odpevala pjesmu „Tegnaj mi oro“.

Slijedila je muška pjevačka grupa koja se predstavila sa pjesmom „Zelen bore“. Posle toga došao je na red literarni deo večeri gđe je Dušan Pirc predstavnik „Šaleško literarno društvo Hotenja“ koji je odrecitovao dvije pjesme romske pjesnikinje i pjevačice  Bronislave Vajs Papuša „Ciganska pjesma“ , „Šumo, Oče moj“ i na kraju pjesmu čije je i sam autor „Cigančica“.

Program je zaključila muška pjevačka grupa našeg društva sa pjesmom „Bukovico“. Drago nam je bilo što smo uz organizatore i mi bili ti koji su najviše pomogli u ostvarenju i realizaciji ovog projekta. Članovi ovog društva pripadaju pravoslavnim Romima iz Republike Srbije, a većina njih je sa područja Leskovca i Vladičinog Hana, što nas čini bliskim i daje još jedan razlog više da im priteknemo u pomoć.

Zbog toga ih mi, bez bilo kakve uvrede i sa spoštovnjem volimo reći, da su to naši Cigani.

Program je sadržao literarno, muzički deo i fotografsku izložbu romskog života u Sloveniji.

Priredio: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije