Православни Роми са Србима из Велења обиљежили Свјетски дан Рома

Svetski dan Roma

Православни Роми са Србима из Велења обиљежили Свјетски дан Рома

Обељежавање Свјетског дана Рома ове године, одржано је 9.4.2022. године у Дому културе у Шоштању

У граду Велење постојало је ромско друштво „Романо Возо“, које је угашено прије 5-6 година. Председник тога друштва био је Слободан Незировић који нас је упутио како да оснујемо наше Српско друштво у Велењу, за нас сада већ далеке 2005. године. У периоду од настанка Српског друштва др Младен Стојановић и до гашења Ромског друштва Романо Возо, сарадња је била одлична и радо смо се одазвали на њихове позиве. Друштво је угашено због незаинтересованости младих и расељења њихове заједнице. Након тога су 2021. године поновно су дошли до жеље да формирају друштво и уједине своју заједницу. Друштво је поново формирано 2022. године под новим именом „Медобчинско Ромско друштво Романо Возо“. Сада када су поново формирали друштво позвали су нас да им помогнемо око реализације пројекта „Светски дан Рома“ , коме смо се радо одазвали. Наше друштво се представило са мушком пјевачком групом и нашим младим музичарима.

Обељежавање Свјетског дана Рома ове године, одржано је 9.4.2022. године у Дому културе у Шоштању. Поред домаћина Ромског друштва, присуствовали су још „Српско друштво др Младен Стојановић“ из Велења и „Шалешко литерарно друштво Хотења“, такође из Велења. У припреми програма учествовало је и „Српско друштво др Младен Стојановић“. Програм је отворио нови председник Међуопштинског Ромског друштва Романо Возо, Саша Незировић, а у  име општине Шоштањ говорио је директор општинске управе Драго Kорен . Слиједио је музички део гдје су наши млади музичари Његош и Параскева Јауз одсвирали сплет класичне музике, а онда наставили са свирањем традиционалних српских пјесама.  Данијела Митровић, једна од наших чланица и вођа млађе групе, соло је одпевала пјесму „Тегнај ми оро“.

Слиједила је мушка пјевачка група која се представила са пјесмом „Зелен боре“. После тога дошао је на ред литерарни део вечери гђе је Душан Пирц представник „Шалешко литерарно друштво Хотења“ који је одрецитовао двије пјесме ромске пјесникиње и пјевачице  Брониславе Вајс Папуша „Циганска пјесма“ , „Шумо, Оче мој“ и на крају пјесму чије је и сам аутор „Циганчица“.

Програм је закључила мушка пјевачка група нашег друштва са пјесмом „Буковицо“. Драго нам је било што смо уз организаторе и ми били ти који су највише помогли у остварењу и реализацији овог пројекта. Чланови овог друштва припадају православним Ромима из Републике Србије, а већина њих је са подручја Лесковца и Владичиног Хана, што нас чини блиским и даје још један разлог више да им притекнемо у помоћ.

Због тога их ми, без било какве увреде и са споштовњем волимо рећи, да су то наши Цигани.

Програм је садржао литерарно, музички део и фотографску изложбу ромског живота у Словенији.

Приредио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније