Celovečernji koncert „Posla mene moja mati zaigrati“

Celovečernji koncert „Posla mene moja mati zaigrati“

U skladu sa nazivom našeg ovogodišnjeg celovečernog koncerta, koji se održao 02.06.2018 u dvorani „Španskih boraca“ u Ljubljani,  smo i mi cele sezone vredno igrali i pevali.  Pogotovo nam je bilo naporno pre održavanja  ESSF, koja je bila u Banja Luci. Trebalo se pripremati i za smotru i za koncert paralelno. Nije bilo ni malo lako, ali uspeli smo. Sa dobrom voljom i ljubavlju sve se može.
Svako društvo se  cele godine sprema za taj događaj, jer svi se želimo pokazati u najboljem svetlu. Svako od nas očekuje plaketu i misli za sebe, da je zaradio više od onoga što je žiri ocenio. Svakako nije svejedno ako tvoje društvo ne prozovu na proglašenju. Ali znate šta čovek shvati? Prava satisfakcija je tad kad siđeš sa bine zadovoljan onim što si dao. Kad si srećan što si svaki delić sebe ostavio na toj bini, kad su i tvoji drugari zadovoljni samim nastupom. Kad čuješ ovacije u publici. Kad ti pišu eksperti sa područja folklore, da smo bili fenomenalni i kad ti drugari iz drugih društava iz cele Evrope čestitaju od srca na predstavljenom. Kad se satku neprekidive niti novo ili staro stečenih prijateljstava. E to bi trebalo i da bude smotra folklora. Plaketa će par dana stajati na vidnom mestu a posle nekog vremena, će se prašina nakupljati na njoj. To s vremenom prođe ili veselje ili razočaranost, a prijateljstva i ljubav ostaju večno.  Jer svi mi smo baš zato tu, da širimo pesmu i igru, da učimo i mi i naši naslednici o našoj prelepoj tradiciji i istoriji.
I baš kad smo kod prijateljstava- sa našim dugogodišnjim drugarima iz CTKU Kosta Abrašević iz Bačke Palanke družili smo se na našem celovečernom koncertu.  To je ta neraskidiva nit koja traje već dugi niz godina. Bilo nam je čast i zadovoljstvo ponovo jih ugostiti kod nas i pokazati jim, da su uvek dobrodošli kao i mi kod njih.
Ovaj put su nam došli sa ekipom omladinaca , koji su se predstavili sa dve koreografije:
„Što mi omi lelo nane“,  igre iz Pirota  i „Op zdrn, zdrn“,  Vlaške igre iz Šabanovca. Da sve to lepo izgleda pobrinula se njihov umetnički rukovodilac Maja Štajn.
Za sam početak našeg konverta predstavile su se naše devojke iz pevačke grupe „Viovdan-ke-ke“, sa pesmom „Ja urani jutros rano“.  Mnogi u publici su bili ganuti do suza, a posle koncerta su pljuštale čestitke za odličnu izvedbu, za koju se potrudila umetnički rukovodilac Tanja Latinović.
Kao i svake godine pa i ove, smo se predstavili sa svim aktivnim grupama društva. Početak i kraj koncerta pripao je izvođačkoj grupi koja je odigrala koreografije:
„ Posla mene moja mati u Cvijetnić zaigrati“; Igre iz Drvara (koreograf: Saša Bogunović) i
„Pošla Trojanka na vodu“; Igre iz Dimitrovgrada ( koreograf: Ljubomir Vujčin) pod rukovodtsvom Željka Krsmanovića i Zorice Latinović.
Naši najmlađi i najslađi Cipiripiji su zaigrali i zapevali uz „Splet igara i pesama iz Slavonije“- umetnički rukovodilac Tanja Latinović.
A pod vodstvom Željka Krsmanovića su naši fenomenalni omladinci izveli dve koreografije:
„Kraj Dunava lutka pozlaćena“; Igre iz Brusnika ( koreograf: Saša Bogunović) i
„More zađe sunce“; Igre iz Bujanovca ( koreograf: Milan Glamočanin).
Simpatični veterani zapevali su uz koreografiju „Ajd,ajde nane“  našeg Jovana Bajića, a pripremna grupa je veselo zaigrala uz „Aj bajec sej dm bataje“ umetnički rukovoilac Zorica Latinović ( koreograf:Milan Glamočanin).
Fenomenalni orkestar pod vodstvom Dejana Ercega se predstavio sa „Spletom melodija iz Crne Trave“ i „Svilen konac“.
Predsednica društva Zorica Latinović se u svom govoru zahvalila svim članovima, Izvršnom Odboru ( Suzana, Draško, Danijel, Natalija i Vesna), umetničkim rukovodiocima i naravno svim gostima na realizaciji i učešću na našem celovečernom koncertu. Pored svih moramo i istaknuti vredne ruke naših dama koje se brinu, da bi naša nošnja izgledala još lepše nego što izgleda, koje učestvuju u „Radionicama narodne nošnje“  (Mira, Petra, Nada, Maja i Rada), kojima rukovodi Željko Krsmanović.
Veoma smo zahvalni što nas je svojim prisustvom i divnim govorom počastila prvi savetnik (konzularni poslovi u Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani) ga. Ivana Jakšić Matović, koja je bila oduševljena našim koncertom.
Druženje smo nastavili u „Gostišču Portal“ do ranih jutarnjih časova.
Naravno velika zahvala ide i našim sponzorima:
 • JSKD
 • KPL D.O.O.
 • ZUMIKS TRANS D.O.O.
 • STARA PUMPA
 • GEKOM D.O.O.
 • ATLANTIC GRUPA D.D.
 • GOSTIONA TAVČAR
 • GOSTIONA DUBOČICA
 • ĆIRO
 • NIGRAD D.D.
 • HOTEL I RESTORAN PORTAL
Za predivne fotografije se zahvaljujemo mladom fotografu Igoru Periću.

 

Naše zajedničko druženje smo zaključili za ovu sezonu na mestu kupališta Ilirija sa piknikom. Drago nam je reći, da svake godine broj učesnika raste. To je ujedno i događaj koji ne zna za razlike u godinama jer svi smo i igrali i pevali, održavali sportski duh igrama odbojke na pesku i u fudbalu.
Do sledećeg druženja vas pozdravlja vaš SKUD Vidovdan, jer ko se s nama druži život mu je duži!
Tekst: Dragica V. Krstičić
Foto: Igor Perić

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije