Целовечерњи концерт „Посла мене моја мати заиграти“

Целовечерњи концерт „Посла мене моја мати заиграти“

У складу са називом нашег овогодишњег целовечерног концерта, који се одржао 02.06.2018 у дворани „Шпанских бораца“ у Љубљани,  смо и ми целе сезоне вредно играли и певали.  Поготово нам је било напорно пре одржавања  ЕССФ, која је била у Бања Луци. Требало се припремати и за смотру и за концерт паралелно. Није било ни мало лако, али успели смо. Са добром вољом и љубављу све се може.
Свако друштво се  целе године спрема за тај догађај, јер сви се желимо показати у најбољем светлу. Свако од нас очекује плакету и мисли за себе, да је зарадио више од онога што је жири оценио. Свакако није свеједно ако твоје друштво не прозову на проглашењу. Али знате шта човек схвати? Права сатисфакција је тад кад сиђеш са бине задовољан оним што си дао. Кад си срећан што си сваки делић себе оставио на тој бини, кад су и твоји другари задовољни самим наступом. Кад чујеш овације у публици. Кад ти пишу експерти са подручја фолклоре, да смо били феноменални и кад ти другари из других друштава из целе Европе честитају од срца на представљеном. Кад се сатку непрекидиве нити ново или старо стечених пријателјстава. Е то би требало и да буде смотра фолклора. Плакета ће пар дана стајати на видном месту а после неког времена, ће се прашина накупљати на њој. То с временом прође или весеље или разочараност, а пријатељства и љубав остају вечно.  Јер сви ми смо баш зато ту, да ширимо песму и игру, да учимо и ми и наши наследници о нашој прелепој традицији и историји.
И баш кад смо код пријатељстава- са нашим дугогодишњим другарима из ЦТКУ Коста Абрашевић из Бачке Паланке дружили смо се на нашем целовечерном концерту.  То је та нераскидива нит која траје већ дуги низ година. Било нам је част и задовољство поново јих угостити код нас и показати јим, да су увек добродошли као и ми код њих.
Овај пут су нам дошли са екипом омладинаца , који су се представили са две кореографије:
„Што ми оми лело нане“,  игре из Пирота  и „Оп здрн, здрн“,  Влашке игре из Шабановца. Да све то лепо изгледа побринула се њихов уметнички руководилац Маја Штајн.
За сам почетак нашег конверта представиле су се наше девојке из певачке групе „Виовдан-ке-ке“, са песмом „Ја урани јутрос рано“.  Многи у публици су били ганути до суза, а после концерта су пљуштале честитке за одличну изведбу, за коју се потрудила уметнички руководилац Тања Латиновић.
Као и сваке године па и ове, смо се представили са свим активним групама друштва. Почетак и крај концерта припао је извођачкој групи која је одиграла кореографије:
„ Посла мене моја мати у Цвијетнић заиграти“; Игре из Дрвара (кореограф: Саша Богуновић) и
„Пошла Тројанка на воду“; Игре из Димитровграда ( кореограф: Љубомир Вујчин) под руководтсвом Жељка Крсмановића и Зорице Латиновић.
Наши најмлађи и најслађи Ципирипији су заиграли и запевали уз „Сплет игара и песама из Славоније“- уметнички руководилац Тања Латиновић.
А под водством Жељка Крсмановића су наши феноменални омладинци извели две кореографије:
„Крај Дунава лутка позлаћена“; Игре из Брусника ( кореограф: Саша Богуновић) и
„Море зађе сунце“; Игре из Бујановца ( кореограф: Милан Гламочанин).
Симпатични ветерани запевали су уз кореографију „Ајд,ајде нане“  нашег Јована Бајића, а припремна група је весело заиграла уз „Ај бајец сеј дм батаје“ уметнички руковоилац Зорица Латиновић ( кореограф:Милан Гламочанин).
Феноменални оркестар под водством Дејана Ерцега се представио са „Сплетом мелодија из Црне Траве“ и „Свилен конац“.
Председница друштва Зорица Латиновић се у свом говору захвалила свим члановима, Извршном Одбору ( Сузана, Драшко, Данијел, Наталија и Весна), уметничким руководиоцима и наравно свим гостима на реализацији и учешћу на нашем целовечерном концерту. Поред свих морамо и истакнути вредне руке наших дама које се брину, да би наша ношња изгледала још лепше него што изгледа, које учествују у „Радионицама народне ношње“  (Мира, Петра, Нада, Маја и Рада), којима руководи Жељко Крсмановић.
Веома смо захвални што нас је својим присуством и дивним говором почастила први саветник (конзуларни послови у Амбасади Републике Србије у Љублјани) га. Ивана Јакшић Матовић, која је била одушевљена нашим концертом.
Дружење смо наставили у „Гостишчу Портал“ до раних јутарњих часова.
Наравно велика захвала иде и нашим спонзорима:
 • ЈСКД
 • КПЛ Д.О.О.
 • ЗУМИКС ТРАНС Д.О.О.
 • СТАРА ПУМПА
 • ГЕКОМ Д.О.О.
 • АТЛАНТИЦ ГРУПА Д.Д.
 • ГОСТИОНА ТАВЧАР
 • ГОСТИОНА ДУБОЧИЦА
 • ЋИРО
 • НИГРАД Д.Д.
 • ХОТЕЛ И РЕСТОРАН ПОРТАЛ
За предивне фотографије се захваљујемо младом фотографу Игору Перићу.

 

Наше заједничко дружење смо закључили за ову сезону на месту купалишта Илирија са пикником. Драго нам је рећи, да сваке године број учесника расте. То је уједно и догађај који не зна за разлике у годинама јер сви смо и играли и певали, одржавали спортски дух играма одбојке на песку и у фудбалу.
До следећег дружења вас поздравља ваш СКУД Видовдан, јер ко се с нама дружи живот му је дужи!
Текст: Драгица В. Крстичић
Фото: Игор Перић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније