Завршница Дана српске културе и парастос за страдале у Првом свјетском рату

Завршница Дана српске културе и парастос за страдале у Првом свјетском рату

Културно друштво Брдо из Крања ове године реализовало четрнаесту годину заредом своју најзначајнију културну манифестацију, како по квалитету приказаног програма, тако и по обиму истог.

 

У недјељу 21.октобра после свете литургије је обављен парастос за страдале у Првом свјетском рату. Обред је даровао јереј Александар Обрадовић са свештенством, све уз присуство бројних Богомољних вјерника. Међу присутнима  била је и Ивана Јакшић, први конзул у Амбасади Србије у Љубљани.

 

Квалитету приказаног програма свој допринос да ли су еминентни стручњаци, професори са Универзитета из Београда, Љубљане и Бања Луке, а када је ријеч о обиму програма потребно је казати да је у пет дана, колико су трајали овогодишњи Дани српске културе у Крању, реализовано осам брижно одабраних културних манифестације.

Опредјељење и идејна основа, сновача програма, била је ове 2018 године достојно обиљежити сто година завршетка Првог свјетског рата и на тај начин дати свој допринос колективном сјећању на тај стравичан догађај по српски народ и државу.

Узевши у обзир чињеницу да нико до сада, на територији Републике Словеније, за ових протеклих сто година, није обавио помен српским жртвама , а српских жртава је било  не мали број у Словенији, замолили смо свештенство цркве светих Ћирила и Метода у Љубљани да у оквиру овогодишњих Дана српске културе обави парастос страдалим у Првом свјетском рату.

 Старјешина  СПЦ цркве у Љубљани, јереј Александар Обрадовић, свесрдно је подржао овај предлог и љубазно се одазвао нашој жељи. У недјељу 21.октобра после свете литургије је обављен парастос за страдале у Првом свјетском рату. Обред је даровао јереј Александар Обрадовић са свештенством, све уз присуство бројних Богомољних вјерника. Међу присутнима  била је и Ивана Јакшић, први конзул у Амбасади Србије у Љубљани. Свештеник Обрадовић на самом почетку захвалио је вођству и члановима Културног друштва Брдо, што су једини од свих српских удружења осетили потребу и сетили се, предлагати парастос, а и са осталим културним садржајима у пет дана заиста достојно, како је казао, учинили сећање на наше претке страдалнике и хероје.

 После обреда било је планирано да академик Матија Бећковић и његово високопреосвештенство митрополит Загребачло-Љубљански Порфирије одрже заједничку беседу у парохијском дому. На нашу жалост били су спријечени због неодложивих обавеза. Господин Бећковић имао је обавезу да свечано отвори Сајам књига у Београду, а Митрополит је био у обавези присуствовати научном скупу на Јахорини. Митрополит је захвалио на позиву, изразио жаљење због немогућности присуствовати  и упутио благослов за овај Богоугодни и саборни труд.

Овим чином  Дани српске културе у организацији Културног друштва Брдо званично су завршени.

Припремио: Златомир Бодирожа

подијелите садржај:

  1. Ing.Milos Djonović каже:

    Pozitivno.
    ing.Milos Djonović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније