Završnica Dana srpske kulture i parastos za stradale u Prvom svjetskom ratu

Završnica Dana srpske kulture i parastos za stradale u Prvom svjetskom ratu

Kulturno društvo Brdo iz Kranja ove godine realizovalo četrnaestu godinu zaredom svoju najznačajniju kulturnu manifestaciju, kako po kvalitetu prikazanog programa, tako i po obimu istog.

 

U nedjelju 21.oktobra posle svete liturgije je obavljen parastos za stradale u Prvom svjetskom ratu. Obred je darovao jerej Aleksandar Obradović sa sveštenstvom, sve uz prisustvo brojnih Bogomoljnih vjernika. Među prisutnima  bila je i Ivana Jakšić, prvi konzul u Ambasadi Srbije u Ljubljani.

 

Kvalitetu prikazanog programa svoj doprinos da li su eminentni stručnjaci, profesori sa Univerziteta iz Beograda, Ljubljane i Banja Luke, a kada je riječ o obimu programa potrebno je kazati da je u pet dana, koliko su trajali ovogodišnji Dani srpske kulture u Kranju, realizovano osam brižno odabranih kulturnih manifestacije.

Opredjeljenje i idejna osnova, snovača programa, bila je ove 2018 godine dostojno obilježiti sto godina završetka Prvog svjetskog rata i na taj način dati svoj doprinos kolektivnom sjećanju na taj stravičan događaj po srpski narod i državu.

Uzevši u obzir činjenicu da niko do sada, na teritoriji Republike Slovenije, za ovih proteklih sto godina, nije obavio pomen srpskim žrtvama , a srpskih žrtava je bilo  ne mali broj u Sloveniji, zamolili smo sveštenstvo crkve svetih Ćirila i Metoda u Ljubljani da u okviru ovogodišnjih Dana srpske kulture obavi parastos stradalim u Prvom svjetskom ratu.

 Starješina  SPC crkve u Ljubljani, jerej Aleksandar Obradović, svesrdno je podržao ovaj predlog i ljubazno se odazvao našoj želji. U nedjelju 21.oktobra posle svete liturgije je obavljen parastos za stradale u Prvom svjetskom ratu. Obred je darovao jerej Aleksandar Obradović sa sveštenstvom, sve uz prisustvo brojnih Bogomoljnih vjernika. Među prisutnima  bila je i Ivana Jakšić, prvi konzul u Ambasadi Srbije u Ljubljani. Sveštenik Obradović na samom početku zahvalio je vođstvu i članovima Kulturnog društva Brdo, što su jedini od svih srpskih udruženja osetili potrebu i setili se, predlagati parastos, a i sa ostalim kulturnim sadržajima u pet dana zaista dostojno, kako je kazao, učinili sećanje na naše pretke stradalnike i heroje.

 Posle obreda bilo je planirano da akademik Matija Bećković i njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Zagrebačlo-Ljubljanski Porfirije održe zajedničku besedu u parohijskom domu. Na našu žalost bili su spriječeni zbog neodloživih obaveza. Gospodin Bećković imao je obavezu da svečano otvori Sajam knjiga u Beogradu, a Mitropolit je bio u obavezi prisustvovati naučnom skupu na Jahorini. Mitropolit je zahvalio na pozivu, izrazio žaljenje zbog nemogućnosti prisustvovati  i uputio blagoslov za ovaj Bogougodni i saborni trud.

Ovim činom  Dani srpske kulture u organizaciji Kulturnog društva Brdo zvanično su završeni.

Pripremio: Zlatomir Bodiroža

podijelite sadržaj:

  1. Ing.Milos Djonović kaže:

    Pozitivno.
    ing.Milos Djonović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije