Zavičajni susret u Klagenfurtu u organizaciji SKD Zavičaj

Zavičajni susret u Klagenfurtu u organizaciji SKD Zavičaj

Izvor: VESTI ONLINE

U Klagenfurtu su peti put zaredom održani Zavičajni susreti, festival folklora u organizaciji Srpskog kulturnog društva Zavičaj iz glavnog grada pokrajine Koruška. Ovogodišnji moto priredbe bio je „Deca su naša budućnost“.

Tako je i bilo u prepunoj hali sajma, gde brojni gosti nisu štedeli dlanove da nagrade mlade učesnike sadržajnog programa.

Ove godine u rekordnoj poseti nastupilo je 11 folklornih društava iz četiri države. Specijalni gosti su bili članovi KUD Polet iz Kladova, koji su čak 1.000 kilometara prešli do Klagenfurta.

„Ponosni smo na ovu manifestaciju jer okuplja mlade i gaji prijateljstvo. Učešće čak 11 društava govori samo za sebe, a mi smo zahvalni svima koji su uveličali ovu našu priredbu. Posebno izražavamo zahvalnost prijateljima iz Kladova koji su uprkos daljini i dalekom putu našli vreme i način da dođu i uveličaju manifestaciju“ -kazao je Vladimir Ćorić, predsednik SKD Zavičaj.

Prvi put su na festivalu učestovali gosti iz Italije „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Trsta i Integraciono društvo Semberija i Majevica iz Prešbauma kod Beča.

Iz Slovenije su došli članovi KD Brdo Kranj i Srpska pravoslavna zajednica Koruške. Iz Štajerske KUD „Sveti Sava“ iz Graca i KUD Božuri iz Licena.

 

Bili su tu i folkloraši SK „Nikola Tesla“ (Filah), KUD Balkan (Špital) i austrijska grupa „Kinderfolkstancgrupe“ iz Klagenfurta.

U bogatom programu koji je trajao tri sata učestvovalo je čak 250 folkloraša.

Domaćin je dobio pohvale za odličnu organizaciju sa svih strana, a predsednik Vladimir Ćorić je na kraju programa izrazio nadu da će posle ove manifestacije saradnja među klubovima biti još bolja.

Sveštenik parohije u Koruškoj Ljubomir Radovanov, u ime SPC je pozdravio sve prisutne i dao blagoslov.

Na manifestaciji je grad Klagenfurt predstavljala Rut Fajstricer, odbornica u gradskoj skupštini.

Prvi put je na Zavičajnim susretima bio i Srđan Vuković, ispred Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Od domaćina su svi klubovi – učesnici dobili plakete koje su uručene pred više od 500 posetilaca.

 

„Naše društvo ima 30 folkloraša svih uzrasta podeljenih u tri ansambla. Društvo je član Saveza Srba u Austriji i takmiči se na raznim smotrama u Austriji i Evropi. Najveći dosadašnji uspeh bio nam je nastup na Evropskim smotrama u Nišu, Banjaluci, Beogradu i Beču. Naš moto je očuvanje srpske vere, kulture, običaja i jezika“ – ističe Vladimir Ćorić, predsednik SKD Zavičaj.

Djelić atmosfere možete pogledati na FB stranici SKD Zavičaj

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.