Завичајни сусрет у Клагенфурту у организацији СКД Завичај

Завичајни сусрет у Клагенфурту у организацији СКД Завичај

Извор: ВЕСТИ ОНЛИНЕ

У Клагенфурту су пети пут заредом одржани Завичајни сусрети, фестивал фолклора у организацији Српског културног друштва Завичај из главног града покрајине Корушка. Овогодишњи мото приредбе био је „Деца су наша будућност“.

Тако је и било у препуној хали сајма, где бројни гости нису штедели дланове да награде младе учеснике садржајног програма.

Ове године у рекордној посети наступило је 11 фолклорних друштава из четири државе. Специјални гости су били чланови КУД Полет из Кладова, који су чак 1.000 километара прешли до Клагенфурта.

„Поносни смо на ову манифестацију јер окупља младе и гаји пријатељство. Учешће чак 11 друштава говори само за себе, а ми смо захвални свима који су увеличали ову нашу приредбу. Посебно изражавамо захвалност пријатељима из Кладова који су упркос даљини и далеком путу нашли време и начин да дођу и увеличају манифестацију“ -казао је Владимир Ћорић, председник СКД Завичај.

Први пут су на фестивалу учестовали гости из Италије „Вук Стефановић Караџић“ из Трста и Интеграционо друштво Семберија и Мајевица из Прешбаума код Беча.

Из Словеније су дошли чланови КД Брдо Крањ и Српска православна заједница Корушке. Из Штајерске КУД „Свети Сава“ из Граца и КУД Божури из Лицена.

 

Били су ту и фолклораши СК „Никола Тесла“ (Филах), КУД Балкан (Шпитал) и аустријска група „Kinderfolkstancgrupe“ из Клагенфурта.

У богатом програму који је трајао три сата учествовало је чак 250 фолклораша.

Домаћин је добио похвале за одличну организацију са свих страна, а председник Владимир Ћорић је на крају програма изразио наду да ће после ове манифестације сарадња међу клубовима бити још боља.

Свештеник парохије у Корушкој Љубомир Радованов, у име СПЦ је поздравио све присутне и дао благослов.

На манифестацији је град Клагенфурт представљала Рут Фајстрицер, одборница у градској скупштини.

Први пут је на Завичајним сусретима био и Срђан Вуковић, испред Представништва Републике Српске у Аустрији.

Од домаћина су сви клубови – учесници добили плакете које су уручене пред више од 500 посетилаца.

 

„Наше друштво има 30 фолклораша свих узраста подељених у три ансамбла. Друштво је члан Савеза Срба у Аустрији и такмичи се на разним смотрама у Аустрији и Европи. Највећи досадашњи успех био нам је наступ на Европским смотрама у Нишу, Бањалуци, Београду и Бечу. Наш мото је очување српске вере, културе, обичаја и језика“ – истиче Владимир Ћорић, председник СКД Завичај.

Дјелић атмосфере можете погледати на ФБ страници СКД Завичај

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније