Вукови дани 2022

Вукови дани 2022

У организацији Културно просветно спортског и хуманитарног друштва „Вук Караџић” из Радовљице одржани 12. Вукови дани

Овогодишњи традиционални „12. Вукови дани” одржани су 19. новембра на већ добро познатом месту, а то је Линхартова дворана у Радовљици, која је била испуњена љубитељима фолклорне уметности, односно народних игара и песама, као и онима којима су српска култура и све друго на срцу.

Отварајући „Вукове дане 2022” водитељка програма Снежана Максимовић пожелела је добродошлицу свим посетиоцима и учесницима и истакла: „Прошло годину дана како амо се срели овде на истом месту, на 11. Вуковим данима. Верујем да су вам недостајале наше културне вечери и манифестације, због чега смо и вечерас овде са истим циљем, да вам представимо само део наше фолклорне, певачке и музичке традиције”. Затим је поздравила Миху Резара, заменика начелника општине Јесенице а свим гостима и посетиоцима пожелела пријатно вече.

У наставку уводне беседе Снежана Максимовић је нагласила: „Коначно смо почели дисати слободно, пуним плућима, својски смо се трудили и радили да надокнадимо све пропуштено, а вечерас беремо плодове свога рада. Заједно са нашим гостима вечерас ћемо уживати у лепоти различитости и креативности, показати да лик, дела и речи Вука Караџића живе и дан данас и да смо сви заједно на Вуковом путу. Уз Вука смо се сјединили са циљем да сачувамо наше српско културно наслеђе и да наш пут следе наши најмлађи који и отварају вечерашњи програм”.

Говорећи о култури рекла је да је „култура све оно што је човек створио у свом историјском развоју” и да „нико не ствара културу изнова, већ увек полази од постојеће”. „Тако је и даље жива народна игра, која је део наше богате културне традиције. У том погледу, фолклорна делатност је та која обавља послове са којима друге институције не могу да се носе. Народна игра, музика и обичаји не могу се чувати у музејима, јер је то живи догађај који се преноси само са генерације на генерацију. Наши гости ће нам рећи како то сами раде“ – навела је Снежана Максимовић а затим најавила прве извођаче, а то су по неком обичају они најмлађи, чланови дечје фолклорне групе КПСХД „Вук Караџић” Радовљица, који су се представили играма из Срема.

Најављујући другог учесника у програму водитељка је рекла неколико речи о њима: „Фолклорна група „Iskra Emeco” из Крања основана је 1978. године. Чланови групе уживају у игри, певању и музици, а слободно време посвећују пробама и наступима. Сав њихов труд награђен је одличним одзивом публике и стручне јавности у земљи и иностранству. Они носе име Словеније и њене обичаје у свет и тако доприносе препознатљивости наше мале, али културно богате земље. Вечерас на нашем концерту, између осталог, јачамо и пријатељства међу народима и упознајемо друге културе”. Млади чланови Фолклорне групе „Iskra Emeco” уз музичку пратњу њиховог оркестра одиграли су сплет Белокрањских игара.

Наставило се песмом, односно певањем, а како то умеју показали су чланови Мушке певачке групе КПСХД „Вук Караџић” Радовљица који су отпевали песме „Сви Јањани добре коње јаше” и „Синоћ мене оженише”.

Да би овај догађај, поред игре, песме и музике, био обогаћен и поезијом побринуо се Радослав Милановић, који је већ издао три самосталне збирке поезије, а овом приликом публици је поред песама из тих збирака представио и нова остварења.

Публика је поново имала прилику да чује певање, овај пут у извођењу женског певачког дуета из Културно просветне заједнице Срба из Салцбурга, а девојке су на веома леп начин отпевале песму „Море сокол пие”.

Поново је на ред дошла народна игра. У најави ове тачке програма Снежана Максимовић је рекла: „Све што се обичном речју и причом не може исказати стаје у игру, песму и свирку, па тако и ми наш програм настављамо кроз та три важна сегмента живота. Почесто нас људи и питају: А зашто баш фолклор?” Иако многи сматрају да фолклор, нити народна игра, не не приличи савременом  животу, све је више оних који воле да заиграју и запевају, упознавајући се, градећи велика пријатељства али и љубави. Баш због свог хобија, млади људи све више схватају да су у предности у односу на своје вршњаке. Потреба за откривањем шкрињице традиције, дружењем, путовањима Богу хвала све је више присутна па зато многи и радо одлазе у фолклораше. Једни од њих су и наши гости и пријатељи Српско културно уметничко друштво „Видовдан” из Љубљане који се верно од 2004. године труде да чувају културно наслеђе српског народа и преносе га на млађе нараштаје“. СКУД „Видовдан” Љубљана преставило се посетиоцима српским играма из Кумановског поља.

Млади фолклораши из Фолклорне групе „Iskra Emeco” Крањ добили су још једну прилику да се представе овдашњој публици, овај пут са играма из Горењске.

Да покажу лепоту певања потрудиле су се чланице Женске певачке групе КПСХД „Вук Караџић” из Радовљице, које су под вођством Снежане Максимовић отпевале песме „Вита јела до неба” и „Удаћу се ја у село своје”.

Наставак програма припао је гостима из Аустрије, тачније из Салцбурга. Говорећи о њима Снежана Максимовић је навела: „Жеља да Вукови дани буду традиционални остварила се. Разиграли смо се по целом свету, па смо тако и наше наредне госте пронашли у Аустрији. Мноштво нас, далеко од завичаја, довољно је освешћено да на прави начин негује нашу српску традицију и на поколења је преноси, јер потајно знамо да ће се мало ко вратити у завичај. Бар не тако скоро. Али онда када се то деси, треба знати шта су све вредности земље, народа, обичаја и културе државе из које ми вучемо корене. Они то итекако добро знају, Културно спортска заједница Срба у Салцбургу основана је 1999. године као удружење српских грађана. Циљ оснивања заједнице био је окупљање српске деце и омладине, неговање матерњег језика, очување српске културе и традиције. Већ пуних 15 година успешно плету коло, преплићу игру и реч српску, да је сачувају од заборава, да је пренесу онима који се у ово коло хватају. А вечерас их је Вуков пут довео да у колу заиграју и код нас”. Млади фолклораши из Салцбурга представили су се играма из околине Ниша.


Водитељка програма позвала је на бину Мирослава Мартића, председника КПСХД „Вук Караџић” Радовљица, који се захвалио публици на овако великој посети, као и учесницима у програму, а представницима друштава уручио захвалнице за учешће у програму и као сећање на овај леп догађај.


Задња тачка програма припала је домаћину, извођачком ансамблу КПСХД „Вук Караџић” који је одиграо кореографију под називом „Игре из Пирота”. Тако су веома успешно завршени још једни „Вукови дани”, а дружење публике и учесника настављено је у „Колперну” на Јесеницама.

Овај пројекат финансијски је подржан од Јавног фонда Републике Словеније за културне делатности, као и од општине Радовљица.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније