Целовечерњи годишњи концерт друштва Видовдан изведен у Љубљани

Целовечерњи годишњи концерт друштва Видовдан изведен у Љубљани

„Да сам извор вода ‘ладна, ја би’ знала где би’ извирала”

Српско културно уметничко друштво „Видовдан” из Љубљане са гостима успешно реализовао још један целовечерњи годишњи концерт

Светла у дворани су се угасила, „заплакала је Стара планина” и на позорници Центра културе Шпански борци у Љубљани 16. октобра 2021. направила реку, око које су се чланови СКУД „Видовдан” са својим гостима окупили и представили публици на још једном целовечерњем годишњем концерту.

Овогодишњи концерт отворила је женска певачка група СКУД „Видовдан” отпевавши песме „Заплакала је Стара планина” и „Извор вода извирала”. Уметнички руководилац женске певачке групе је Анђелина Мијатовић.

Иако је већ сам наслов концерта то наговештавао, певачка тачка је открила црвену нит концерта – воду и њен изузетан значај, како за свакодневни живот тако и за духовни живот људи. Значај воде за различите сегменте људског живота представљен је и кроз низ видео пројекција, које су се ређале између фолклорних тачака током концерта.

Извођачки ансамбл са кореографијом „Ла изворел ку апа рече” – влашким играма из Кобишнице, додатно је загрејао атмосферу у сали и изазвао аплауз публике већ на самом почетку кореографије. Аутор кореографије, као и уметнички руководилац извођачког ансамбла је Жељко Крсмановић.

Следећи су на сцену изашли чланови омладинског ансамбла. Кореографијом под називом „Беле покладе у Нишко поље” су на сцени приказали обичај белих поклада, као и игре и песме из околине Ниша. Уметнички руководиоци и аутори кореографије су Наталија Керезовић и Данијел Серчић.


Потом је дошао ред и на госте. Најпре су се кореографијом „Фродљар Бурљер Браја” – Плеси из Посочја (аутор кореографије: др Томаж Симетингер) представили чланови Академске фолклорне скупине „Франце Маролт” из Љубљане, а онда сплетом народних мелодија и чланови Етно академског оркестра из Београда. Уметнички руководилац АФС „Франце Маролт” је Лука Кропивник, док је уметнички руководилац Етно академског оркестра Стефан Манчић.


Поново је на позорницу изашао извођачки ансамбл СКУД „Видовдан”, овога пута са кореографијом која је на прошлој Европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону била награђена златном плакетом. Кореографија под називом „Биљани петак у Жагубици” – српске игре из Хомоља, представља обичај везан за петак који претходи Ђурђевдану. Наиме, тог дана се рано ујутру скупи сва сеоска младеж и одлази „у биље”. Девојке и младе жене беру цвеће а момци насеку лескове штапове које девојке украшавају набраним цвећем и биљем. Уз песму и игру се од цвећа такође плету и венци, којима су касније тога дана кићене ограде, дворишни улази, капије, куће, воде и извори.  Аутор поменуте кореографије је Јанко Димитријевић.

Пропраћени великим аплаузом публике следећи су се представили најмлађи чланови друштва, чланови дечије (Ципирипи) групе. Кореографијом „Шири ми се моје коло мало” односно играма и песмама са Кордуна одушевили су сваког гледаоца у дворани. Аутори кореографије и уметнички руководиоци групе су Наталија Керезовић и Данијел Серчић.

Играма из Брусника, аутора Саше Богуновића, поново је наступио омладински ансамбл.

фото: Диана Митровић

АФС „Франце Маролт” публици је показала још једну фолклорну тачку. Кореографија носи назив „Три јагоде ин розга” – Плеси из Кога, а као аутор се поново потписује др Томаж Симетингер.

Етно академски оркестар под вођством Стефана Манчића извео је још један сплет народних песама и публику припремио за следећу, а уједно и последњу тачку концерта.

Кореографијом „Заигра ми дивно коло”, играма из Косовског Поморавља извођачки ансамбл заокружио је овогодишњи целовечерњи концерт и публику подигао на ноге. Као аутори кореографије се наводе Саша Богуновић и Звездан Ђурић.

Уследила је завршна реч водитељке Анђеле Рајлић, која се најпре захвалила публици на присуству, поделила захвалнице гостима, Етно академском оркестру и АФС „Франце Маролт”, уметничким руководиоцима СКУД „Видовдан”, као и МА Здравку Ранисављевићу, аутору музичких аранжмана свих тачака овогодишњег концерта  које је извео СКУД „Видовдан”. На подршци у раду друштва је затим водитељка захвалила и спонзорима. То су: Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Јавни фонд Републике Словеније за културне делатности (JSKD), Gostilna Tavčar, Šmitrans d.o.o., Eko Kliner d.o.o., Zumiks Trans d.o.o., Kikani s.p., Bellevue Living, Družba za razvoj nepremičnin d.o.o.

После концерта унутар друштва још увек сабирамо утиске. Јако смо поносни на чињеницу, да смо после скоро две године без већег наступа, успели да организујемо овакав догађај и својој публици концерт донесемо на прави начин. Читаоце Нашег Гласа, који овога пута нису успели да испрате концерт, позивамо, да нам се следећег пута – врло ускоро, обавезно придруже.

припремио: Данијел Серчић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније