СКУД Видовдан: „Оро се вије крај манастира“

скуд_насловна

СКУД Видовдан: „Оро се вије крај манастира“

Концерт СКУД Видовдан са гостима

У препуној дворани Центра културе Шпански борци у Љубљани је СКУД Видовдан у суботу 21. маја текуће године заједно са својим гостима уприличио још један целовечерњи годишњи концерт.

Концерт су отвориле мушка и женска певачка група СКУД-а Видовдан сплетом песама са Косова и Метохије. Сплет је припремила др. Сања Ранковић, а уметнички руководилац певачких група је Анђелина Мијатовић.

После певачке тачке на ред је дошла и прва играчка тачка на концерту. Извођачки ансамбл је својом кореографијом „Ла изворел ку апа рече“ – Влашким играма из Кобишнице загрејао атмосферу у дворани и припремио публику на још један незабораван концерт. Аутор поменуте кореографије и уметнички руководилац извођачког ансамбла је Жељко Крсмановић.

Својим појављивањем на сцени публику су додатно одушевили најмлађи чланови друштва – дечија група Ципирипи. Представили су се Сплетом игара и песама из Шумадије, аутора Наталије Крезовић и Данијела Серчића. Уметнички руководиоци групе су Татјана Тривуновић и Стефан Мишковић.

Овогодишњи гости концерта били су чланови Ансамбла народних игара и пјесама „Веселин Маслеша“ из Бања Луке. Прва кореографија којом су се представили носи назив „Сувајска крађа“ – Игре и песме из Подгрмеча. Као уметнички руководилац ансамбла и аутор кореографије наводи се Горан Пупац, док је солиста на тамбури био Огњен Кнежевић.

Наредна тачка на сцени је удружила домаћине и госте. Сплетом народних песама представили су се женска певачка група СКУД Видовдан (ум. руководилац: Анђелина Мијатовић) и мушка певачка група АНИП Веселин Маслеша (ум. рукиводилац групе: Софија Вучићевић).

Кореографијом „Пошла Тројанка на воду“ односно играма и песмама из Димитровграда, аутора Љубомира Вујчина, поново се представио наш извођачки ансамбл, а потом су се на сцену појавили чланови омладинског ансамбла. Они су премијерно извели и публици показали своју нову кореографију – Влашке игра из Халова. Уметнички руководилац ансамбла и аутор кореографије је Данијел Серчић.

Уследила је још једна премијера. Први пут је своју нову кореографију приказао и ветерански ансамбл. Они су се представили Играма из околине Неготина. Њихов уметнички руководилац и аутор поменуте кореографије је Јован Бајић.

Поново је дошао ред на госте. Играма и песмама са Озрена и Требаве (назив кореографије: Играј коло) представили су се чланови АНИП Веселин Маслеша. Аутор кореографије је и овога пута Горан Пупац, а аутор музичког аранжмана Стефан Шикман.

Етно академски оркестар из Београда, под вођством свог уметничког директора Стефана Манчића извео је сплет народних мелодија из Србије и публику припремио на врхунац вечери – још једну у низу премијеру. Публика је имала прилику да по први пут види Српске игре из Кумановског поља, у извођењу извођачког ансамбла. Аутор кореографије је Жељко Крсмановић. Кореографија је публику, која је својим овацијама и аплаузом наградила ансамбл, подигла на ноге и ансамбл позвала на тзв. БИС. То је била уједно и последња тачка овогодишњег концерта.

Уследила је завршна реч водитељке Анђеле Рајлић, која се најпре захвалила публици и свим присутнима, гостима овогодишњег концерта, уметничким руководиоцима и стручним сарадницима на сјајно припремљеном програму, а потом и спонзорима који су подржали концерт.

То су: Јавни фонд Републике Словеније за културне делатности (ЈСКД), Министарство културе и информисања Републике Србије, Беллевуе ливинг, дружба за развој непремичнин д.о.о., Гостилна Тавчар, Шмитранс д.о.о., Цоцкта и Цедевита испред Атлантиц групе, Еко клинер д.о.о., Кикани с.п., Марко Симић с.п., Гостилна & Пиззериа Фурман, Окрепчевалница Мерак и Зумикс транс д.о.о.

приредио: Данијел Серчић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније