Српско друштво др Младен Стојановић у три дана приредило три пројекта

Српско друштво др Младен Стојановић у три дана приредило три пројекта

Видовдански сабор у Велењу

Због пандемије  корона вируса и очекивања да ће у септембру бити поновно закључавање друштава, Српско друштво „Др Младен Стојановић” из Велења одлучило да се ангажујемо у што више пројеката. За крај наше сезоне 2020/2021 у јулу 2, 3, 4. јул 2021. одрадили смо у три дана три пројекта.

За мање од мјесец дана (јун-јул),  започели и сарађивали у девет пројеката. Велење, Храстник и Крањ. Литерарно драмско музичко вече – Храстник (гостовање), Литерарно драмско вече Vila Bianca– Велење (пројекат друштва), Глас традиције – Велење (пројекат друштва), Дан отворених врата српске културе у Велењу (пројекат друштва), Кочићеви дани 2021 – Крањ – Изложба змијањског веза (гостовање), „Охранимо идентитето”, почетак пројекта  – Велење  (пројекат друштва), 1. Видовдански сабор 2021 – Велење (пројекат друштва), 17. етно фестивал 2021 – Храстник (гостовање), 18. етно фестивал 2021 – Храстник (гостовање.

Започели смо 2. јула 2021. са нашим литерарним пројектом 1. Видовдански сабор у Велењу, који је дио већег литерарно драмског пројекта 2. Младенови дани одвијао се у просторијама Vile Biance, која је намијењена искључиво тој врсти приредбе. О самом 1. Видовданском сабору 2021 нешто више у посебном чланку намијењеном овом догађају.

17. етно фестивал Храстник 2020

Због затварања и забране организације било каквих културних догађаја, па и 17. Етно фестивала Храстник у 2020. години, фестивал је пребачен и одржан 2021. године, 3. јула 2021. у Спортској дворани Храстник. На позив наших пријатеља из Српског културног друштва „Сава” из Храстника, Цвјетина Нешковића и Славице Трипуновић, Српско друштво „Др Младен Стојановић” из Велења се радо одазвало. 

У тим тешким временима када сви отказују наступе и гостовања потребна је промоција српске културе и обичаја. Нека и други виде да смо активни. Наступили смо са седам парова.

Наша друштва већ 16 година успјешно сарађују и дјелују као једно, зато нас ни ово гостовање није мимоишло. То наше пријатељство бранимо и данас, зато се радо одазовемо на позиве СКД „Сава” и дамо вјетар у леђа њиховој организацији Етно фестивала Храстник. Наша сарадња је и овај пут унапријеђена тако, да су се женској пјевачкој групи СКД „Сава” из Храстника придружиле и наше дјевојке из Српског друштва „Др Младен Стојановић” из Велења и с тиме уљепшале сам догађај. На 17. Етно фестивалу учествовале су фолклорне и пјевачке групе: Српско културно друштво „Сава” из Храстника, организатор и домаћин, Српско друштво „Др Младен Стојановић” Велење, Руско културно умјетничко друштво „Талисман” Шкофја Лока, Културно друштво „Сеножешки тамбураши” Долско при Љубљани, Туристичко друштво „Долско” Дол при Љубљани, Међимурско културно умјетничко друштво „Иван Цар” Љубљана.

Не знам када, ако не сад, требамо изаћи у сусрет нашим друштвима и подржати пројекте. Хвала СКД Сава из Храстника на организацији.

18. етно фестивал Храстник 2021

Није прошло ни 24 сата, а ево нас поново у Храстнику код наших домаћина Српског културног друштва „Сава” из Храстника. Овај пут је био регуларни 18. Етно фестивал Храстник. Фестивал је одржан 4. јула 2021, такође у Спортској дворани Храстник, и то је наша задња активност у сезони 2020/2021.

На пробу смо каснили јер смо већ дан раније знали како изгледају пробе и организација. Публици и домаћину смо се представили са пјесмом „Синоћ коњи не дођоше“ и „Играма из Левча”, Шумадија. Овај пут све је било мало другачије. Водитељка Снежана Максимовић све је мало „закомпликовала” али и ту смо се снашли. Прије наступа сваког друштва прозвала је некога из друштва да представи друштво или себе и свој активни рад у друштву. Овај пута та част припала је Алекси Радовановићу из Гуче. Алекса није рођен у Словенији, у Словенију је дошао на факултет заједно са братом од тетке, Луком Перовићем, прије отприлике три године и обојица су активна у Српском друштву „Др Младен Стојановић” из Велења. Своје прве кораке српских игара започели су у Словенији.

После уводног испитивања Снежане Максимовић запјевале су дјевојке а на то и заиграли и ми игре из Левча. Добили смо велик аплауз што због нас, а што и због Вукашина Јауза. Дан раније док смо сви били у српској народној ношњи, он је дошао тужан, сузних очију и закукао што су сви чланови у ношњама а он није. Има само шест година и изразио је жељу да би он волио наступити заједно са великим, онај дио кореографије што зна. Ту жељу смо му испунили. Обукли смо га у ношњу и омогућили му наступ. После одиграна двс кола која је знао у кореографији истрчао је из кола као муња и примио громозански аплауз публике. Био је најмлађи учесник од свих фолклораша на Фестивалу. На младима свјет стоји.

На 18. Етно фестивалу Храстник било је присутно много наших пријатеља и друштава што дан раније није било. Било нам је много драго јер се са многима нисмо видјели дуже од двије године. Послије наступа и подјела захвалница чланови свих друштава заиграли су коло..

У програму 18. Етно фестивала Храстник 2021 учествовали су: Српско друштво „Др Младен Стојановић” Велење, Фолклорна група „Свобода” Трбовље, Српско културно и хуманитарно друштво „Десанка Максимовић” Цеље, Плесна група „Схекаyа” Цеље, Српско просвјетно друштво „Никола Тесла” Постојна, Македонско културно друштво „Свети Кирил и Методиј” из Крања и Српско културно друштво „Сава” Храстник – организатор и домаћин Фестивала. Хвала организатору на позиву и гостопримству.

Текст и фото: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније