Srpsko društvo u Velenju i kultura grada

Srpsko društvo u Velenju i kultura grada

Prešernov dan, slovenački kulturni praznik, je bio povod da se dvadeset članova Srpskog društva dr Mladen Stojanović iz Velenja organizovalo i krenulo u obilazak izložbi muzejskih postavki u svojoj regiji.

8. februara, na kulturni praznik je bilo aktivno i u našem društvu. Toga dana 20 članova Srpskog društva dr Mladen Stojanović je posjetilo muzeje Šaleške doline, Šoštanja i Velenja.

 Naša prva lokacija je bio Šoštanj, tačnije muzej kožarstva Slovenije u kojem se odvijalo otvaranje izložbe Alimpija Košarkoskog pod nazivom »Panjske končnice«. Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Šoštanja, gospodin Darko Menih, a govor je održala  direktorica muzeja Velenje, gospođa Mojca Ževart. Pored ostalih, na otvaranju su bili prisutni i članovi Društva šaleških likovnika i Društva pčelara.

Alimpije je ikonopisac i slikar, a sa našim Društvom već duže vrijeme aktivno sarađuje. Poslije izložbe smo otišli u staro Velenje. Tamo smo posjetili KUĆU MINERALA, gdje smo imali priliku da vidimo različito kamenje; od dijamanta do opala, safira i mnogih drugih eksponata izložbe.

Obilazak smo završili na Velenjskom gradu, gdje smo pored stalnih postavki na gradu (mastadont, afrika, stara gostiona i stara  prodavnica), imali priliku da vidimo i povremene izložbe (otivi velenjkog grada i praznične čestitke). Većina naših članova, koji su se sa radošću odazvali, je po prvi put posjetilo muzeje, mada žive u Velenju već duži niz godina. Naš cilj ovog organizovanog obilaska kulturne baštine grada Velenja je pokazati članovima da Velenje nije samo grad radnika, već naprotiv, da je grad sa bogatim kulturnim nasleđem.

O kulturnom nasleđu grada i brojnim ustanovama i uduženjima možete čitati na oficijelnoj stranici na odjeljku KULTURA. Ako ste ljubitelj tradicije i kulture Vas pozivamo da dođete u Velenje i posjetite naše  muzeje, jer zaista imate šta da vidite. 

Priredio: Jovo Jauz

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.