Српско друштво у Велењу и култура града

Српско друштво у Велењу и култура града

Прешернов дан, словеначки културни празник, је био повод да се двадесет чланова Српског друштва др Младен Стојановић из Велења организовало и кренуло у обилазак изложби музејских поставки у својој регији.

8. фебруара, на културни празник је било активно и у нашем друштву. Тога дана 20 чланова Српског друштва др Младен Стојановић је посјетило музеје Шалешке долине, Шоштања и Велења.

 Наша прва локација је био Шоштањ, тачније музеј кожарства Словеније у којем се одвијало отварање изложбе Алимпија Kошаркоског под називом »Пањске кончнице«. Изложбу је отворио градоначелник града Шоштања, господин Дарко Мених, а говор је одржала  директорица музеја Велење, госпођа Мојца Жеварт. Поред осталих, на отварању су били присутни и чланови Друштва шалешких ликовника и Друштва пчелара.

Алимпије је иконописац и сликар, а са нашим Друштвом већ дуже вријеме активно сарађује. Послије изложбе смо отишли у старо Велење. Тамо смо посјетили KУЋУ МИНЕРАЛА, гдје смо имали прилику да видимо различито камење; од дијаманта до опала, сафира и многих других експоната изложбе.

Обилазак смо завршили на Велењском граду, гдје смо поред сталних поставки на граду (мастадонт, африка, стара гостиона и стара  продавница), имали прилику да видимо и повремене изложбе (отиви велењког града и празничне честитке). Већина наших чланова, који су се са радошћу одазвали, је по први пут посјетило музеје, мада живе у Велењу већ дужи низ година. Наш циљ овог организованог обиласка културне баштине града Велења је показати члановима да Велење није само град радника, већ напротив, да је град са богатим културним наслеђем.

О културном наслеђу града и бројним установама и удужењима можете читати на официјелној страници на одјељку КУЛТУРА. Ако сте љубитељ традиције и културе Вас позивамо да дођете у Велење и посјетите наше  музеје, јер заиста имате шта да видите. 

Приредио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније