Из Велења: Друштво остварило успјешан почетак године

Из Велења: Друштво остварило успјешан почетак године

Чланови српског друштва др Младен Стојановић активно започињу осамнаесту годину успјешног рада.

За чланове, пријатеље и наше  вјерне пратиоце започели смо са реализацијом плана већ првих дана 2023. године.

ПИЈУKАЊЕ

Пијукање се код нас изводи већ традиционално. Ову годину је то већ девети пут и увијек буде добро посјећено. Циљ нам је да умрежимо чим већи број дјеце и да се не заборави тај обичај. У самој припреми на пијукање учетвовала је вечина чланова, што нама много значи. Момци су доњели бадњак и сламу. Старији чланови припремили пакетиће са којим смо обдарили дјецу. Данијела Митровић припремила дјечју екипу која је извела програм за најмлађе. Сав програм су водила искључиво дјеца на СРПСКОМ ЈЕЗИКУ. Дјеца су започела са разбрајалицама, а онда је Андријана Самарџић преузела водење програма.

Обратила се присутнима и најавила детаље програма данашњег догађаја. На самом уводу најаве појаснила шта ће имати прилику да виде, како протјечу дјечје пробе, шта уче и шта су научили кроз годину. Програм је настављен са пјесмом Ој бадњаче бадњаче, а после те пјесме слиједила је пјесма Ајде амо, момци, цуре да се веселимо и кореографија из централне Србије, гдје су дјеца одиграла кола: ерско коло, качерац, маказице, ориент. У међувремену, док су се музичари спремали, Андријана најавила репертоар пјесама који че бити изведен: Ја посејах лубенице, Бјела Рада, Седи Ћира и Еј, боже секо. Дјечији оркестар формиран је те године под водством Параскеве Јауз и у том саставу то је био њихов први наступ.

Састав чине: Вукашин Јауз (хармоника), Ела Пипан (тапан), Тара Трипуновић (виолина), Параскева Јауз (виолина), Анастасија Самарџија (виолина)

После тога усљедило оно најбитније “пијукање” због чега су дјеца и позвана. Велика радост за дјецу је почела. Дозивали смо јих позивом „пипи-пипи-пипи“, а онда их даровали  бомбонимаи орасима, које смо за њих бацали по простору свуда по слами. Било их је задовољство гледати како траже и веселе се нађеним орасима и бомбонима. Многа ђеца су први пут у животу имала контакт са сламом.

После тога смо јих још обдарили са пакетићима. Гости су били врло задовољни што само значи да у друштву добро радимо на очувању обичаја и традиције. Ове године био је одазив врло добар, пријављено је било 38 дјеце, што је више него годину раније. Врло нам је драго видјети нове образе људи који доводе своју дјецу у наше друштво.

НАСТУП ФОЛKЛОРНИХ ГРУПА ССДС

11.3. 2023 пут нас је водила у Церкље на Горењскем.  Са паузом од три године чланови Српског друштва др Младен Стојановић из Велења понову су учествовали на Фестивалу фолклорних група ССДС. Овај пут су се први пут пријавили са двије групе. Дјечјом групом и извођачким ансамблом. На пут смо кренули са возилима у пратњи родитеља. 

Родитељи својој дјеци вјероватно не би дозволили на наступ да их није било у пратњи, а то би значило и отказивање наступа дјечје екипе. Зато им  се у име друштва захваљујемо. Већина играча је први пут ишла на ту дестинацију због мјењања генерације. Пут нас је водила кроз Савињску долину преко Тухињске долине и Kамника на Горењску до Церкељ на Горењскем.  Због радова на путу стигли смо пет минута прије заказане техничке пробе. Са обе групе смо се пријавили такмичарски. Дјечја група наступила је са играма из Груже, а извођачки ансамб после десет година поново заигро игре са Змијањја. Учествовало је десет друштава са тринаест ансамбала. Организација је била добра, а чланови друштва су били задовољни.

Семинар

Српско друштво др Младен Стојановић из Велења своје чланове више пута годишње пријављује на разне семинаре и радионице гдје чланови надграђују своје знање. Тако је било и овога пута кад смо добили позив од Игора Станковића да њихово друштво ПKУД Свети Никола из Марибора организује Други семинар народне игре и пјесама. Због близине и малих трошкова пријавили смо три члана друштва (Зоран Јауз, Никола Степаноски и Параскева Јауз), да оду и надограде своје знање. Два од три члана први пут су отишла на семинар у други град. Семинар је одржан у насеобини Раче код Марибора и трајао два дана. Обухватао је два склопа: Призрен и Врање. Под менторством кореографа Дејана Трифуновића радили смо традиционалне српске игре и пјесме а на крају и презентацију народне ношње Призрена и Врања. Поред знања које смо добили имали смо прилику да се подружимо и са нашим пријатељима из Републике Српске, који су дошли, а да ми нисмо ни знали да долазе. Семинар је добро прошао, стекли смо нова пријатељства, нешто ново научили и показали заједничку љубав према неговању и очувању српских традиционалних игара и пјесама.

припремио: Јово Јауз

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније