Srpsko društvo iz Velenja zadovoljno proteklom sezonom

Srpsko društvo iz Velenja zadovoljno proteklom sezonom

11. Međugeneracijski festival – Velenje pleše

Program festivala pod nazivom »Ulica pleše« na kojem je prisustvovalo i nastupilo Srpsko društvo dr Mladen Stojanović je održan u Velenju na Titovom trgu, 20.05.2023 sa početkom u devet časova. Pored folklornog nastupa, ovo društvo je na svom štandu predstavilo tradicionalne ručne radove, knjige srpske književnosti, turističke sadržaje Srbije i Republike Srpske, kao i informacije o sekcijama i radu Društva.

Naučna otkrića pokazuju da ples ili igra imaju veoma pozitivan učinak, kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje. Zbog toga smo željeli ljude motivisati kroz igru i ples.“, kazuje Jovo Jauz.

Srpsko društvo dr Mladen Stojanović je česti gost Međugeneracijskog festivala i i omiljeni su sa srpskim igrama. I ove godine su se na poziv  Maše Kolšek, kordinatorke Lidije Praprotnik i opštinskih činovnika sa radošću odazvali. Kao što je Maša Kolšek jedne prilike izjavila, nema festivala ukoliko na festivalu nema Srba i srpskih igara.

Na ovom festivalu je svoje umijeće pokazalo preko 250 izvođača.

Dani otvorenih vrata srpske kulture u Velenju

Ovogodišnji Dani otvorenih vrata srpske kulture u Velenju, održani su tradicionalno već deseti put na uobičajenom mjestu, u Ravnama kod Šoštanja.

Cilj projekta je roditeljima, prijateljima, gostima, sponzorima i mladima približiti srpsku tradiciju, kulturno nasleđe, jezik, igru i pjesmu. Za sada nam to ide dobro od ruke, zato i trajemo već deset godina.

Vjerna ekipa koja je bila zadužena za izvođenje projekta, aktivne pripreme počela već dvije nedelje dana ranije, a taj dan se okupila u devet sati, sve zbog priprema za doček gostiju. Da ne bi gosti bili gladni, pobrinuli se Aleksa Radovanović, Luka Perović, Uroš Vujošević, Mihailo Urošević. Danijela Mitrović i Milanka Stepanoski za kolače i poslastice. Treba se zahvaliti i drugim prisutnim koji su pomogli u kuhinji oko pripreme hrane.

Da bi nas bilo što više te da bi došli i oni što su bili ograničeni sa dolaskom zadužili smo pojedince za prevoz starijih gostiju koji prate i podupiru naš rad – a nisu bili u mogućnosti da dođu sami.

Posle zajedničkog ručka i kratkog odmora, pozvani svi gosti da nam se pridruže i prisustvuju programu, koji je pripremljen za njih. Uvodni govor nam je održala Danijela Mitrović, nakon čega je  slijedila dječja ekipa, koja je otpjevala četiri dječje pjesme i odigrali novu koreografiju koju su spremali za novu sezonu: „Igre iz Gruže“.

Nakon dječije je na red došla muška pjevačka grupa koja je izvela repertoar od šest pjesama. Nema ništa ljepše nego kad prisutnima poteče suza, kad čuju pjesme svoje mladosti iz njihovog rodnog kraja.

Gosti su sa viđenim bili zadovoljni i što nama uljeva nadu da dobro radimo i da nastavimo tako dalje. Posle toga svi prisutni odigrali su nekoliko kola i otišli da se druže uz pjevanje i muziku u živo, za koju su se pobrinuli Juro i Ankica Čengija.

Hvala svima, koji su se odazvali na poziv, a bilo jih je zaista dosta, a i sponzorima bez kojih ne bi bilo realizacije. Ne smijemo zaboraviti ni naše prijatelje, koji su došli i dali podršku našem projektu, a to su članovi SKD Sava iz Hrastnika, KPŠHD Vuk Karadžić iz Radovljice i PKUD Sveti Nikola iz Maribora.

Sponzori:

•             Gradska opština Velenje

•             APCO „stavbno pohištvo

•             Računovodstvo Igor Centrih

Etno festival – Hrastnik 2023 izveden dvadeseti put

Srpsko kulturno društvo „Sava” iz Hrastnika dvadeseti put oganizovalo Etno festival u Hrastniku.

Na poziv organizatora SKD Sava se Srpsko društvo dr Mladen Stojanović se sa zadovoljstvom odazvalo. Naša društva već osamnaest godina uspješno sarađuju i djeluju kao jedno – zato nas ni ovo gostovanje nije mimoišlo. To naše prijateljstvo branimo i danas, zato se rado odazovemo na pozive SKD Sava i dajemo vjetar u leđa njihovoj organizaciji Etno festivala Hrastnik. Još se danas pamti, da je naš prvi nastup izvan grada Velenja bio baš na Etno fetivalu u Hrastniku i od tada se trudimo da ispoštujemo svaki poziv i budemo viđeni gosti.

Naše društvo se prijavilo sad dvije nastupajuće grupe: muškom pjevačkom grupom i dječjim folklornim ansamblom. Dječiji ansambl se predstavio Igrama iz Gruže. Publika je mogla da vidi gružanske igre: zavrzlama, kriva kruška, pišti pile, rudničanka, levakinja.

Hvala SKD Sava iz Hrastnika na pozivu!

Treći Vidovdanski sabor

Vidovdan je više od Kosovske bitke koja nas je trajno odredila, Vidovdan je mesto susreta sa Hristom sa onim što nam je car Lazar ostavio i pokazao čemu da stremimo. Jer ko smo mi ako zaboravimo obećanje Carstvu nebeskom…?

Vidovdanski sabor u Velenju održan je treći put i dio je većega projekta Mladenovi dani. Sam projekat polako dobija na težini i značenju, a toga ne bi bilo bez nas i naših gostiju.

Odaziv na ovaj događaj je bio dobar, a drago nam je da su se na naš poziv odazvali i predstavnici opštine Velenje. Naš gost je bila zamjenica gradonačelnika Aleksandra Vasiljević.

Projekat je posvećen Vidovdanu i našem Kosovu. Kroz zvuke pjesama prilagođene toj tematici započelo izvođenje programa, koji je izvela dječja pjevačka grupa sa pjesmom „Mi smo deca neba“.

Uvodnu besjedu imala je naša gošća Snežana Maksimović, koja je i pripremila sadržaj zajedno sa članovima Srpskog društva dr Mladen Stojanović.

U projektu su učestvovali i nama dragi gosti koji su više o svemu tome rekli kroz pisanu rječ:

  • Dušan Jovanović
  • Krstan Šućur
  • Ostoja Šobota
  • Snežana Maksimović

Prvi put su se u Velenju iz struna gusala čuli i stihovi mladog guslara Davida Radišića. Program su obogatili članovi društva i njihova pjevački grupe u sastavu Danijele Mitrović, Paraskeve Jauz, Alekse Radovanovića i Zorana Jauz.

Najveća vrednost kosovske legende je što je živa. Što nije skamenjena, ni dovršena, ni razmršena. Što njena poruka nije umrla, ni misao zakovana, ni ideja zaglavljena. Što se kreće, uključuje nove naraštaje, traži njihov doprinos i tumačenje. Zato je kosovska oporuka možda jasnija nama nego našim precima. A naša odgovornost veća nego ičija u ranijim vremenima.

Posle završetka programa svi prisutni podružili se i izmjenili mišljenja u galeriji Vile Biance.

Projekat je realizovan uz pomoć:

  • Opštine Velenje,
  • Festivala Velenje,
  • Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije
  • Pohištva »APCO«

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije