UDRUŽENJE GRAĐANA SANA IZ STARE PAZOVE OKUPILO KRAJIŠNIKE NA  DESETOM SANSKOM PRELU

UDRUŽENJE GRAĐANA SANA IZ STARE PAZOVE OKUPILO KRAJIŠNIKE NA  DESETOM SANSKOM PRELU

 

17.februara u restoranu „SB Kruna“ u mjestu Vojka održano jubilarno, deseto po redu SANSKO PRELO, koje je organizovalo Udruženje građana Sana iz Stare Pazove u Srbiji. Udruženje se trudi poštovaocima srpske kulturne baštine i tradicije nuditi kulturni program i na taj način zaštititi od zaborava narodno blago. Tako je i ove godine salu restorana „SB Kruna“ u mjestu Vojka posjetilo oko 300 posjetilaca susreta.

 

Na prelu su bili prisutni i narodni poslanik i potpredsednik Skupštinskog odbora za dijasporu Narodne Skupštine Republike Srbije Miodrag Linta, predsednik Izvršnog odbora Mjesne zajednice Stara Pazova Dagoslav Bonđi, seretar Crvenog krsta Stara Pazova Živan Radaković, tehnički direktor j.p. “Čistoća“ Stara Pazova Aleksandar Erceg, kao i predsednik Zavičajnog udruženja “Podgrmeč“ iz Žitišta.

 

Jeknula je i tradicionalna pjesma, a za to su zaslužni učesnici kulturnog programa: pjevačka grupa “Perućićani“ iz Vojke, izvorna grupa “Sana“ Usorci – Oštra Luka, Zavičajno udruženje “Podgrmeč“ iz Žitišta, Grupa “Grmečlije“ Stara Pazova, a kao domaćini večeri su nastupili ženska i muška pjevačka grupa Udruženja “Sana“.

 

Prisutnima se, između ostalih, obratio narodni poslanik i potpredsednik Skupštinskog odbora za dijasporu Narodne Skupštine Republike Srbije Miodrag Linta riječima: „Želim da se zahvalim Udruženju građana Sana Stara Pazova, a posebno predsjedniku Branku Marjanoviću i potpredsjedniku Mići Kruniću, što su me pozvali da budem gost na jubilarnom Desetom Sanskom prelu. Takođe, hvala Branku i Mići što su mi omogućili da prisutne zemljake upoznam u kratkim crtama sa projektom registracije nekretnina u Federaciji BiH, kao i da se  podijeli besplatni mjesečni list Srpsko Kolo koji se štampa na ćilirici i ijekavskom narječju u preko 30.000 primjeraka.“

 

„Generalni pokrovitelj prela je opština Stara Pazova, a veoma smo zahvalni predsedniku opštine gospodinu Đorđu Radinoviću, koji podržava sve aktivnosti udruženja. Očekujemo od naše lokalne samouprave da nam dodeli jednu građevinsku parcelu od 500-700 metara kvadratnih, kako  bi započeli izgradnju prostorija za funkcionisanje našeg Udruženja i kako bi podigli klub u kojem bi se okupljali svi krajišnici“, ističe predsjednik Udruženja građana Sana Branko Marjanović.

Kako navodi Marjanović  u toku ove godine udruženje planira posjetiti sve narodne sabore u našem zavičaju. „Obezbjedili smo donacije za naš zavičaj: 5000 evra za obnovu stare škole-parohijskog doma u Dabru, 5000 evra za izgradnju manastirskog kompleksa u Bosanskom Milanovcu i 5000 evra za uređenje crkvenog dvorišta kod Hrama Sv. Petra i Pavla u Sanskom Mostu“, rekao je Marjanović.

 

 

Druženje  se nastavilo uz muziku krajiških pjevača Gocija i Laze, koji su poznati tvorci dobrog ambijenta za publiku iz sjeverozapadnog dijela Bosne, što je i ovdje bio slučaj.

priredio: Miodrag Kondić

podijelite sadržaj:

  1. Ostoja kaže:

    Cestitam zemljaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije