УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА САНА ИЗ СТАРЕ ПАЗОВЕ ОКУПИЛО КРАЈИШНИКЕ НА  ДЕСЕТОМ САНСКОМ ПРЕЛУ

УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА САНА ИЗ СТАРЕ ПАЗОВЕ ОКУПИЛО КРАЈИШНИКЕ НА  ДЕСЕТОМ САНСКОМ ПРЕЛУ

 

17.фебруара у ресторану „СБ Круна“ у мјесту Војка одржано јубиларно, десето по реду САНСКО ПРЕЛО, које је организовало Удружење грађана Сана из Старе Пазове у Србији. Удружење се труди поштоваоцима српске културне баштине и традиције нудити културни програм и на тај начин заштитити од заборава народно благо. Тако је и ове године салу ресторана „СБ Круна“ у мјесту Војка посјетило око 300 посјетилаца сусрета.

 

На прелу су били присутни и народни посланик и потпредседник Скупштинског одбора за дијаспору Народне Скупштине Републике Србије Миодраг Линта, председник Извршног одбора Мјесне заједнице Стара Пазова Дагослав Бонђи, серетар Црвеног крста Стара Пазова Живан Радаковић, технички директор ј.п. “Чистоћа“ Стара Пазова Александар Ерцег, као и председник Завичајног удружења “Подгрмеч“ из Житишта.

 

Јекнула је и традиционална пјесма, а за то су заслужни учесници културног програма: пјевачка група “Перућићани“ из Војке, изворна група “Сана“ Усорци – Оштра Лука, Завичајно удружење “Подгрмеч“ из Житишта, Група “Грмечлије“ Стара Пазова, а као домаћини вечери су наступили женска и мушка пјевачка група Удружења “Сана“.

 

Присутнима се, између осталих, обратио народни посланик и потпредседник Скупштинског одбора за дијаспору Народне Скупштине Републике Србије Миодраг Линта ријечима: „Желим да се захвалим Удружењу грађана Сана Стара Пазова, а посебно предсједнику Бранку Марјановићу и потпредсједнику Мићи Крунићу, што су ме позвали да будем гост на јубиларном Десетом Санском прелу. Такође, хвала Бранку и Мићи што су ми омогућили да присутне земљаке упознам у кратким цртама са пројектом регистрације некретнина у Федерацији БиХ, као и да се  подијели бесплатни мјесечни лист Српско Коло који се штампа на ћилирици и ијекавском нарјечју у преко 30.000 примјерака.“

 

„Генерални покровитељ прела је општина Стара Пазова, а веома смо захвални председнику општине господину Ђорђу Радиновићу, који подржава све активности удружења. Очекујемо од наше локалне самоуправе да нам додели једну грађевинску парцелу од 500-700 метара квадратних, како  би започели изградњу просторија за функционисање нашег Удружења и како би подигли клуб у којем би се окупљали сви крајишници“, истиче предсједник Удружења грађана Сана Бранко Марјановић.

Како наводи Марјановић  у току ове године удружење планира посјетити све народне саборе у нашем завичају. „Обезбједили смо донације за наш завичај: 5000 евра за обнову старе школе-парохијског дома у Дабру, 5000 евра за изградњу манастирског комплекса у Босанском Милановцу и 5000 евра за уређење црквеног дворишта код Храма Св. Петра и Павла у Санском Мосту“, рекао је Марјановић.

 

 

Дружење  се наставило уз музику крајишких пјевача Гоција и Лазе, који су познати творци доброг амбијента за публику из сјеверозападног дијела Босне, што је и овдје био случај.

приредио: Миодраг Кондић

подијелите садржај:

  1. Ostoja каже:

    Cestitam zemljaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније