У организацији КД „Брдо” Крањ одржане шеснаесте “Ђурђевданске игре“ уз учешће фолклроних и пјевачких група друштва, као и гостију из Београда

У организацији КД „Брдо” Крањ одржане шеснаесте “Ђурђевданске игре“ уз учешће фолклроних и пјевачких група друштва, као и гостију из Београда

Овогодишњи цјеловечерњи концерт под називом „Ђурђевданске игре” одржан је 25. маја 2019. у Прешерновом позоришту у Крању пред око двије стотине гледалаца који су имали прилику да виде наступе свих фолклорних и пјевачких група КД „Брдо” као и наступ Вокално инструменталног састава „Котарт” из Београда.

У веома лијепој и пријатној атмосфери програм је почео извођењем кореографије под називом „Момче седи на брега”, пјесме и игре из Косовског Поморавља у извођењу извођачког ансамбла Кд „Брдо”. Аутор кореографије и умјетнички руководилац извођачког ансамбла је Милан Гламочанин. Био је то прави увод у наставак програма и најава занимљивог програма.

Водитељ програма Тамара Гламочанин поздравила је све присутне а затим на позорницу позвала Јанеза Чернета, замјеника градоначелника Крања, који је поздравио све присутне и учеснике у програму. Затим се присутнима обратила и Матеја Удовч, посланица у Државном збору Републике Словеније и у свом говору истакла значај културе и оваквих догађаја. Међу гостима била је и Нада Богатај Кржан из Управе за културне дјелатности Градске општине Крањ.

Тамара Гламочанин је најавила први блок у коме су прво учествовали чланови млађег „Цицибанског” ансамбла са играма из Србије. Ауторке кореографије и умјетнички руководиоци најмлађег ансамбла су Дарја Дел Фабро и Биљана Петернел. Најмлађи добију и највише симпатија, као подстрек њиховим наступима.

Гости из Београда, чланови Вокално инструменталног састава „Котарт” у свом првом наступу на овом концерту извели су „Гајтано оро”, свирка на кавалу и пјесму „Ој горо”. За многе је ово било нешто ново, пјевање уз музичку пратњу на кавалу, што је још један допринос очувању традиционалне пјесме и свирке.

Игре из западне Славоније приказао је омладински ансамбл, а аутори кореографије и умјетнички руководиоци овог ансамбла су Виолета Јаковљевић и Срђан Крговић.

У наредном блоку први су на позорницу изишли старији „Цицибани” и одиграли игре из Шумадије. Кореографију су урадиле Дарја Дел Фабро и Биљана Петернел, које су уједно и умјетнички руководиоци ансамбла.

Женска пјевачка група „Брђанке”, чији је умјетнички руководилац Срђан Крговић, отпјевала је сплет традиционалних пјесама, да би потом извођачки ансамбл приказао обичаје „беле недеље” у кореографији Славице Михаиловић „Бела недеља у Гружи”, игре и пјесме из Груже.

Млада и талентована Лара Недовић уз пратњу народног оркестра отпјевала је пјесму „Киша пада, трава расте” а затим су поново дошли на ред гости из Београда, Вокално инструментални састав „Котарт” који су извели импровизацију на кавалу и пјесму „Море дунуо ветар”. Умјетнички руководилац Вишња Караклајић.

Игре и пјесме из Босилеградског Крајишта одиграо је младалачким жаром ветерански ансамбл, аутор кореографије и умјетнички руководилац ветеранског ансамбла је Дејан Бодирожа.

Мушка пјевачка група „Брђани” извела је сплет традиционалних пјесама, групом руководи Срђан Крговић, а потом је омладински ансамбл у свом другом наступу приказао игре и пјесме из Јасенице.

Вокално инструментални састав „Котарт” је у свом трећем наступу извео пјесму „Идем путем, песма с’ ори” и Радмилино коло, овај пут свирка на двојницама.

Прије него што је публика видјела задњу кореографију ове вечери, водитељ програма Тамара Гламочанин позвала је на сцену Митра Вујиновића, предсједника Културног друштва „Брдо” Крањ који се обратио присутнима и поздравио госте као и представнике других српских и осталих друштава. Захвалио се учесницима у програму, као и публици на посјети и подршци која је изражавана током концерта.

Свим умјетничким руководиоцима подијељене су захвалнице за њихов успјешан рад са фолклорним и пјевачким групама.

И на крају програма још једном је на позорницу изишао извођачки ансамбл који је одиграо кореографију под називом „Димко делија”, игре и пјесме из Кумановског поља. Аутор кореографије и умјетнички руководилац ансамбла је Милан Гламочанин.

Све фолклорне и пјевачке групе пратио је Народни оркестар под управом Вање Диздаревића. Тако су завршене и ове, шеснаесте по реду „Ђурђевданске игре” а треба напоменути да многи од учесника нису ни рођени када се почело са овим играма.

Овај концерт омогућили су Јавни фонд Републике Словеније за културне дјелатности, Градска општина Крањ и спонзори.

Текст и фото: Душан Јовановић

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније