U organizaciji KD „Brdo” Kranj održane šesnaeste “Đurđevdanske igre“ uz učešće folklronih i pjevačkih grupa društva, kao i gostiju iz Beograda

U organizaciji KD „Brdo” Kranj održane šesnaeste “Đurđevdanske igre“ uz učešće folklronih i pjevačkih grupa društva, kao i gostiju iz Beograda

Ovogodišnji cjelovečernji koncert pod nazivom „Đurđevdanske igre” održan je 25. maja 2019. u Prešernovom pozorištu u Kranju pred oko dvije stotine gledalaca koji su imali priliku da vide nastupe svih folklornih i pjevačkih grupa KD „Brdo” kao i nastup Vokalno instrumentalnog sastava „Kotart” iz Beograda.

U veoma lijepoj i prijatnoj atmosferi program je počeo izvođenjem koreografije pod nazivom „Momče sedi na brega”, pjesme i igre iz Kosovskog Pomoravlja u izvođenju izvođačkog ansambla Kd „Brdo”. Autor koreografije i umjetnički rukovodilac izvođačkog ansambla je Milan Glamočanin. Bio je to pravi uvod u nastavak programa i najava zanimljivog programa.

Voditelj programa Tamara Glamočanin pozdravila je sve prisutne a zatim na pozornicu pozvala Janeza Černeta, zamjenika gradonačelnika Kranja, koji je pozdravio sve prisutne i učesnike u programu. Zatim se prisutnima obratila i Mateja Udovč, poslanica u Državnom zboru Republike Slovenije i u svom govoru istakla značaj kulture i ovakvih događaja. Među gostima bila je i Nada Bogataj Kržan iz Uprave za kulturne djelatnosti Gradske opštine Kranj.

Tamara Glamočanin je najavila prvi blok u kome su prvo učestvovali članovi mlađeg „Cicibanskog” ansambla sa igrama iz Srbije. Autorke koreografije i umjetnički rukovodioci najmlađeg ansambla su Darja Del Fabro i Biljana Peternel. Najmlađi dobiju i najviše simpatija, kao podstrek njihovim nastupima.

Gosti iz Beograda, članovi Vokalno instrumentalnog sastava „Kotart” u svom prvom nastupu na ovom koncertu izveli su „Gajtano oro”, svirka na kavalu i pjesmu „Oj goro”. Za mnoge je ovo bilo nešto novo, pjevanje uz muzičku pratnju na kavalu, što je još jedan doprinos očuvanju tradicionalne pjesme i svirke.

Igre iz zapadne Slavonije prikazao je omladinski ansambl, a autori koreografije i umjetnički rukovodioci ovog ansambla su Violeta Jakovljević i Srđan Krgović.

U narednom bloku prvi su na pozornicu izišli stariji „Cicibani” i odigrali igre iz Šumadije. Koreografiju su uradile Darja Del Fabro i Biljana Peternel, koje su ujedno i umjetnički rukovodioci ansambla.

Ženska pjevačka grupa „Brđanke”, čiji je umjetnički rukovodilac Srđan Krgović, otpjevala je splet tradicionalnih pjesama, da bi potom izvođački ansambl prikazao običaje „bele nedelje” u koreografiji Slavice Mihailović „Bela nedelja u Gruži”, igre i pjesme iz Gruže.

Mlada i talentovana Lara Nedović uz pratnju narodnog orkestra otpjevala je pjesmu „Kiša pada, trava raste” a zatim su ponovo došli na red gosti iz Beograda, Vokalno instrumentalni sastav „Kotart” koji su izveli improvizaciju na kavalu i pjesmu „More dunuo vetar”. Umjetnički rukovodilac Višnja Karaklajić.

Igre i pjesme iz Bosilegradskog Krajišta odigrao je mladalačkim žarom veteranski ansambl, autor koreografije i umjetnički rukovodilac veteranskog ansambla je Dejan Bodiroža.

Muška pjevačka grupa „Brđani” izvela je splet tradicionalnih pjesama, grupom rukovodi Srđan Krgović, a potom je omladinski ansambl u svom drugom nastupu prikazao igre i pjesme iz Jasenice.

Vokalno instrumentalni sastav „Kotart” je u svom trećem nastupu izveo pjesmu „Idem putem, pesma s’ ori” i Radmilino kolo, ovaj put svirka na dvojnicama.

Prije nego što je publika vidjela zadnju koreografiju ove večeri, voditelj programa Tamara Glamočanin pozvala je na scenu Mitra Vujinovića, predsjednika Kulturnog društva „Brdo” Kranj koji se obratio prisutnima i pozdravio goste kao i predstavnike drugih srpskih i ostalih društava. Zahvalio se učesnicima u programu, kao i publici na posjeti i podršci koja je izražavana tokom koncerta.

Svim umjetničkim rukovodiocima podijeljene su zahvalnice za njihov uspješan rad sa folklornim i pjevačkim grupama.

I na kraju programa još jednom je na pozornicu izišao izvođački ansambl koji je odigrao koreografiju pod nazivom „Dimko delija”, igre i pjesme iz Kumanovskog polja. Autor koreografije i umjetnički rukovodilac ansambla je Milan Glamočanin.

Sve folklorne i pjevačke grupe pratio je Narodni orkestar pod upravom Vanje Dizdarevića. Tako su završene i ove, šesnaeste po redu „Đurđevdanske igre” a treba napomenuti da mnogi od učesnika nisu ni rođeni kada se počelo sa ovim igrama.

Ovaj koncert omogućili su Javni fond Republike Slovenije za kulturne djelatnosti, Gradska opština Kranj i sponzori.

Tekst i foto: Dušan Jovanović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.