У Крању одржан семинар за руководиоце певачких група

У Крању одржан семинар за руководиоце певачких група

У организацији Савеза српских друштава Словеније 30. новембра и 1. децембра ове 2019 године реализован је, по много чему изузетан пројект,  семинар за руководиоце певачких група.  Учесници  семинара, њих 37, углавном су садашњи и будући руководиоци певачких група из друштава чланова Савеза српских друштава Словеније.  Интересовање за ову врсту едукације, својим присуством и активним учешћем на семинару, показали су гости  чланови СКУД „Понтес-Мостови“ из Трста у Италија и чланови СКД  Завичај  из Клагенфурта у Аустрији. У просторијама  Културног друштва Брдо из Крања, омогућени су идеални услови за рад и реализацију Семинара. Члановима и руководству КД Брдо, дугујемо захвалност на исказаном гостопримству и спремности своје многобројне активности прилагодити како би просторије биле слободне и кориштене за потребе  семинара  и све то без надокнаде, па ни оне минималне за утрошену електричну и топлотну енергију у ова два дана колико је све заједно трајало.

Етномузиколози из Београда : Јована Бараћ, Маја Стојановић и Мирка Кешељ биле су стручни извођачи и предавачи, а све три су једногласно похвалиле сам концепт  и организацију Семинара, као и услове рада. Одмах након упознавања и загревања, поделиле су полазнике на мушку и женску групу,  тако да су одвојено истовремено радиле са мушком  и са женском групом. Овакав рад је био изузетно продуктиван јер су групе имале свака своју просторију, а оне су се, њих три, по договору и у складу са областима које су обрађивале , смењивале тако да су константно биле активне обе групе, мушка и женска. Када је по програму био на реду теоретски део, округли сто, опет су сви заједно учествовали у великој дворани за вежбе.   

Ове стручне и истакнуте уметнице са пуно енергије и препознатљивим ентузијазмом истински су се трудиле и нудиле свој максимум како обилато знање, искуство и умијеће које поседују, пренеле на полазнике.

За ову прилику обрађиване су теме : 

  • Традиционалне песме Косова и Метохије
  • Традиционално певање из разних области
  • „Разговори“, округли сто на тему примена традиционалних песама на сцени модерног доба

Без страха да ћу направити грешку , могу казати,  овај едукативни сусрет је нешто ново, нешто што је потребно практиковати и у будућем раду, нешто што представља нови приступ у едукацији  уметничких руководиоца. На овај закључак наводе многобројне, искрене, похвале учесника како усмене тако и накнадне писмене од стране руководстава њихових друштава, а и изражено задоволјство и похвале од стране извођача. Ни мало није на одмет казати да су поред стручног оспособљавања била примијетна изузетна позитивна енергија, топлина у односима ових младих људи и исплетена нова пријатељства и познанства, што свакако јесте и један од битних циљева оваквих пројеката. Видјела се размена адреса и бројева телефона и скоро жалост на растанку.

Захваљујем свима који су узели учешћа у овом пројекту, извођачима и учесницима , свима који су на било који начин помогли у организацији и реализацији овог пројекта , као и Јавном Фонду Републике Словеније за културне дјелатности за скромну  финансијску помоћ.

Златомир Бодирожа

подијелите садржај:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

За одбацивање нежељених садржаја користимо Акисмет. Опширније