U Kranju održan seminar za rukovodioce pevačkih grupa

U Kranju održan seminar za rukovodioce pevačkih grupa

U organizaciji Saveza srpskih društava Slovenije 30. novembra i 1. decembra ove 2019 godine realizovan je, po mnogo čemu izuzetan projekt,  seminar za rukovodioce pevačkih grupa.  Učesnici  seminara, njih 37, uglavnom su sadašnji i budući rukovodioci pevačkih grupa iz društava članova Saveza srpskih društava Slovenije.  Interesovanje za ovu vrstu edukacije, svojim prisustvom i aktivnim učešćem na seminaru, pokazali su gosti  članovi SKUD „Pontes-Mostovi“ iz Trsta u Italija i članovi SKD  Zavičaj  iz Klagenfurta u Austriji. U prostorijama  Kulturnog društva Brdo iz Kranja, omogućeni su idealni uslovi za rad i realizaciju Seminara. Članovima i rukovodstvu KD Brdo, dugujemo zahvalnost na iskazanom gostoprimstvu i spremnosti svoje mnogobrojne aktivnosti prilagoditi kako bi prostorije bile slobodne i korištene za potrebe  seminara  i sve to bez nadoknade, pa ni one minimalne za utrošenu električnu i toplotnu energiju u ova dva dana koliko je sve zajedno trajalo.

Etnomuzikolozi iz Beograda : Jovana Barać, Maja Stojanović i Mirka Kešelj bile su stručni izvođači i predavači, a sve tri su jednoglasno pohvalile sam koncept  i organizaciju Seminara, kao i uslove rada. Odmah nakon upoznavanja i zagrevanja, podelile su polaznike na mušku i žensku grupu,  tako da su odvojeno istovremeno radile sa muškom  i sa ženskom grupom. Ovakav rad je bio izuzetno produktivan jer su grupe imale svaka svoju prostoriju, a one su se, njih tri, po dogovoru i u skladu sa oblastima koje su obrađivale , smenjivale tako da su konstantno bile aktivne obe grupe, muška i ženska. Kada je po programu bio na redu teoretski deo, okrugli sto, opet su svi zajedno učestvovali u velikoj dvorani za vežbe.   

Ove stručne i istaknute umetnice sa puno energije i prepoznatljivim entuzijazmom istinski su se trudile i nudile svoj maksimum kako obilato znanje, iskustvo i umijeće koje poseduju, prenele na polaznike.

Za ovu priliku obrađivane su teme : 

  • Tradicionalne pesme Kosova i Metohije
  • Tradicionalno pevanje iz raznih oblasti
  • „Razgovori“, okrugli sto na temu primena tradicionalnih pesama na sceni modernog doba

Bez straha da ću napraviti grešku , mogu kazati,  ovaj edukativni susret je nešto novo, nešto što je potrebno praktikovati i u budućem radu, nešto što predstavlja novi pristup u edukaciji  umetničkih rukovodioca. Na ovaj zaključak navode mnogobrojne, iskrene, pohvale učesnika kako usmene tako i naknadne pismene od strane rukovodstava njihovih društava, a i izraženo zadovoljstvo i pohvale od strane izvođača. Ni malo nije na odmet kazati da su pored stručnog osposobljavanja bila primijetna izuzetna pozitivna energija, toplina u odnosima ovih mladih ljudi i ispletena nova prijateljstva i poznanstva, što svakako jeste i jedan od bitnih ciljeva ovakvih projekata. Vidjela se razmena adresa i brojeva telefona i skoro žalost na rastanku.

Zahvaljujem svima koji su uzeli učešća u ovom projektu, izvođačima i učesnicima , svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i realizaciji ovog projekta , kao i Javnom Fondu Republike Slovenije za kulturne djelatnosti za skromnu  finansijsku pomoć.

Zlatomir Bodiroža

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.