U Kranju izveli recital posvećen velikanima srpske književnosti

U Kranju izveli recital posvećen velikanima srpske književnosti

Srpsko kulturno prosvetno društvo „Sveti Sava” iz Kranja izvelo je recital pod nazivom „O klasje moje”, posvećen velikim srpskim pjesnicima Aleksi Šantiću i Desanki Maksimović

Recital je održan 23. novembra 2019. u Svetosavskom kulturnom centru u Kranju pred oko sedamdesetak posjetilaca koji su sa velikom pažnjom pratili ovaj događaj koji doprinosi cjelokupnoj aktivnosti društva, a isto tako daje svoj prilog kulturnim djelatnostima u Kranju.

Prije početka programa prisutnima se u ime društva obratio Dragiša Lazović, pozdravio prisutne i najavio učesnike u programu.

Program je počeo pjesmom Alekse Šantića „Moj otac” koju je odrecitovao Dušan Jovanović, a koji se zatim obratio publici rekavši sljedeće: „Poštovani posjetioci, dragi gosti, dobro veče i dobro došli na recital posvećen velikim srpskim pjesnicima i patriotama, Aleksi Šantiću i Desanki Maksimović. Njihove pjesme stvarane su kroz čitav jedan vijek, od kraja devetnaestog do kraja dvadesetog vijeka. Bili su i ostali ne samo kao srpski pjesnici, nego kao i pjesnici svih onih kojima je rodoljublje, otadžbina, zavičaj, ljubav u srcima i duši. Pjevali su, oboje, i sa tugom i bolom, sa velikim i snažnima osjećanjima ali i sa velikom ljubavlju i težnjom, sa željom da svijet bude ljepši i bolji nego što je bio u njihovo vrijeme, a vrijeme njihovo bilo je burno, teško, napeto i samo, kao za trenutak, ogrijalo je sunce. I, kao po nekom nepisanom pravilu teško vrijeme je u neku ruku najpovoljnije za stvaranje vrhunskih umjetničkih djela, pa tako i književnosti, naročito poezije. Večeras ćemo vam prikazati dio iz bogatog opusa Alekse Šantića i Desanke Maksimović, pjesme Desanke Maksimović recitovaće Snežana Maksimović, a pjesme Alekse Šantića recitovaće Dušan Jovanović. U muzičkom dijelu programa Sara Mitrović će uz pratnju Marka Čušina otpjevati neke od pjesama Alekse Šantića i Desanke Maksimović.”

Nakon uvodnog govora Snežana Maksimović je govorila o Aleksi Šantiću istakavši sljedeće: „Aleksa Šantić je bio srpski i bosanskohercegovački pesnik i akademik. Rođen je 27. maja 1868. godine u Mostaru, a umro 2. februara 1924. godine u svom rodnom gradu. Smatra se jednim od najvećih pesnika s prelaza 19. na 20. vek. Njegova dela prožeta su ljubavlju, čežnjom, setom, ali buntom i iskrenim patriotizmom. Snažnom emotivno ljubavnom i socijalnom poezijom ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj i bosanskohercegovačkoj književnosti. Njegova dela zauzimaju značajno mesto u srpskoj i bosansko-hercegovačkoj literaturi. Po njemu su nazvane mnoge škole, biblioteke i druge ustanove kulture.”

Dušan Jovanović je govoreći o Desanki Maksimović istakao sljedeće: „Desanka Maksimović rođena u Rabrovici (Divci) kod Valjeva, 16. maja 1898, a umrla u Beogradu, 11. februar 1993, sahranjena u Brankovini kod Valjeva, je bila srpska pesnikinja, profesorka književnosti i članica Srpske akademije nauka i umetnosti. Desanka Maksimović je bila pesnik, pripovedač, romansijer, pisac za decu, a povremeno se bavila i prevođenjem, mahom poezije, sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika. Njena poezija je i ljubavna i rodoljubiva, i poletna, i mladalačka, i ozbiljna i osećajna. Neke od njenih najpopularnijih pesama su: „Predosećanje“, „Strepnja“, „Prolećna pesma“, „Opomena“, „Na buri“, „Tražim pomilovanje“ i „Pokošena livada“. Čuvši za streljanje đaka u Kragujevcu 21. oktobra 1941, pesnikinja je napisala jednu od svojih najpoznatijih pesama „Krvava bajka“ – pesmu koja svedoči o teroru okupatora nad nedužnim narodom u Drugom svetskom ratu. Pesma je objavljena tek posle rata.”

Poslije predstavljanja Alekse Šantića i Desanke Maksimović uslijedilo je recitovanje njihovih poznatih pjesama, a pored tolikog broja vrhunskih pjesama bilo je teško odabrati nekoliko njih koje bi bile recitovane, ali ipak se nekako uspjelo u tome.

U prvom bloku Dušan Jovanović je recitovao pjesme Alekse Šantića i to: „Na ubogom polju”, „Mi znamo sudbu”, „Moja otadžbina” i „Moji očevi“, a Snežana Maksimović je recitovala pjesme Desanke Maksimović: „Patriotski razgovor sa Srbima”, „Srbija je velika tajna” i „Krvava bajka”, a ovaj prvi blok završen je pjesmom Aleske Šantića „I opet mi duša sve o tebi sanja” koju je otpjevala Sara Mitrović, sopran, uz muzičku pratnju Marka Čušina na harmonici.

Drugi blok je počeo recitacijom pjesme Alekse Šantića „Srce“ koju je recitovao Dušan Jovanović, a u istom bloku recitovao je i pjesme Alekse Šantića: „Neretva“, Vodenica”, „Naš stari dome”, dok je Snežana Maksimović govorila pjesme Desanke Maksimović: „Potrebno mi je”, „Gračanice” i „Bogojavljenje”, da bi i drugi blok bio završen muzičkim izvođenjem pjesme Alekse Šantića „Ko t’ pokida sa grla đerdane” koju je vrhunski izvela Sara Mitrović uz pratnju Marka Čušina.

U trećem bloku publika je čula pjesme Alekse Šantića: „Jesen”, „Badnje veče”, „Ostajte ovdje” i „Hljeb”, koje je govorio Dušan Jovanović, a Snežana Maksimović je kazivala pjesme Desanke Maksimović: „Balkanac”, „Tražim pomilovanje” i „Nemam više vremena”, da bi na kraju ovog bloka Sara Mitrović uz muzičku pratnju Marka Čušina otpjevala pjesmu Desanke Maksimović „Predosećanje”.

Četvrti blok je počeo recitacijom pjesme Alekse Šantića „O klasje moje” po kojoj je nazvan i sam recital, a u nastavku ovog bloka Dušan Jovanović je recitovao pjesme Alekse Šantića: „Veče na školju”, „Moj život” i „Emina”, dok je Snežana Maksimović recitovala pjesme Desanke Maksimović: „Opomena”, „Na buri” i „Devojačka molba”, a pjesmu Desanke Maksimović „Sreća” otpjevala je Sara Mitrović uz pratnju Marka Čušina.

Peti, posljednji blok recitala bio je ispunjen ljubavnom poezijom Alekse Šantića i Desanke Maksimović. Dušan Jovanović je govorio pjesme Alekse Šantića: „Ne vjeruj”, „Pahulje”, „Ako hoćeš” i „Proljeće”, a Snežana Maksimović je recitovala pjesme Desanke Maksimović: „Naša tajna”, „Dušu mi pokloni” i „Strepnja”, da bi program recitala završili Sara Mitrović i Marko Čušin izvodeći pjesmu Desanke Maksimović „Mesečina”.

Na kraju ovog lijepog i zanimljivog događaja Dragiša Lazović se zahvalio učesnicima u programu i podijelio im zahvalnice, a publici se zahvalio na posjeti i podršci izvođačima tokom recitala.

Ovaj projekat finansijski je podržan od strane Javnog fonda Republike Slovenije za kulturne djelatnosti i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Tekst: Dušan Jovanović, foto: Dragiša Lazović

podijelite sadržaj:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Za odbacivanje neželjenih sadržaja koristimo Akismet. Opširnije

error: Sadržaj je zaštićen.